I morgen drar Jon og jeg til Kroatia en uke. Første gang jeg var i Kroatia var da det het Yugoslavia, jeg var fem år og lærte å drikke melkekaffe (altså latte) og at nese heter nåsi (vet ikke hvordan det skrives). Jeg ble også, som ganske vanlig, skikkelig løs i magen, slik at jeg måtte leve på kokt vann, svart flytende medisin og ristet brød i noe som virket som en evighet. Neste gang jeg var tilbake i landet var for 10 år siden. Da skjønte ingen hvorfor vi skulle på interrail med Kroatia som hovedmål. Faktisk var det ikke mange som visste hvor landet lå heller. De to ukene vi var der, møtte vi nesten ingen nordmenn. Nå er ståa litt anderledes, flere enn meg som har fått øynene opp for det fine landet. På disse ti årene har jeg vært i Kroatia tilsammen fire ganger, så i morgen blir den femte gangen. Jeg gleder meg. Vi skal ikke til partyøya Hvar, men en rolig øy. Jeg har nettopp fått It starts with food i posten – hurra! – så den blir ukens lektyre. Najs.

MEN! Ferie og avslapping og kosing. Her er mine triks for å holde meg så paleo som mulig i ferien:

  1. Drikke masse vann, spesielt i varmen. Bidrar til å holde kroppen hydrert og til å bli mindre fysen på ting.
  2. Si i fra til kelner at man ikke behøver ventebrød. Eller, om man er med venner/familie som spiser brød, la være å spise brød. Be om noen ekstra oliven før maten, kanskje?
  3. Fråts i grønnsaker og fisk og kjøtt! Selv gleder jeg meg som en unge til å spise all den gode maten i Kroatia. Grillet fisk, kyllinglever, squid, salater, ohlala. Håper jeg blir mye sulten!
  4. Ikke få dårlig samvittighet om du velger ikke-paleo. Dårlig samvittighet er generelt sløsing med tid og krefter og tanker. Velg heller bedre neste gang, og nyt isen eller hva du enn spiser!
  5. Sørg for å ha nøtter eller en frukt/grønnsak med deg i tilfelle du blir sulten og det ikke er paleomat i umiddelbar nærhet.
  6. Velg vin fremfor øl (det gjelder jo alltid, da), og unngå drinker med sukker (mange drinker er sukkerfest).
  7. Lag knekkebrød til reisen. Gardemoen selger ikke så mye duganes spiselig. Selv har jeg laget en liten dose knekkebrød i dag, og vi har ladet opp med nøtter også.
  8. Svøm, ta noen knebøy, armhevinger, situps, gå turer, etc – vær litt aktiv. Da blir man mer sulten til all den digge maten man kan spise også.
  9. Og husk: fokuser på hvor variert og hvor mange ingredienser man kan spise på paleo. Allverdens frukt, grønt, fisk og kjøtt! (Altså, om du fokuserer på hva du ikke kan spise og furter av den grunn, må du jobbe med å endre tankesettet litt).

Bær over med meg om det blir en uke til neste oppdatering og bli heller positivt overrasket om det dukker opp noen matbilder eller gode sitater fra It starts with food.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!