Hola folkens!

Leste dere fredagens D2 som jeg oppfordret om? Om ikke, har jeg plukket ut de beste avsnittene derfra … og et utsagn fra Cola, fnis.

Først en liten sak som jeg sikkert har sagt før, men som jeg kommer til å gjenta igjen og igjen. En kalori er ikke en kalori er ikke en kalori. En kalori fra sukker har en helt annen effekt på kroppen enn en kalori fra protein. Produkter uten kalorier har også effekt på kroppen, dvs selvom cola light ikke har kalorier er det ikke bra for deg. Samme med en mengde low carb-produkter på markedet. Lite karbohydrater, javisst. Helsemessig gevinst, nei. (Sparker her litt til noen bloggere som er veldig opptatt av LCHF uten nødvendigvis å være så opptatt av helse).
Så. Over til artikkelen Den hvite fare. Bra, D2!

«Om du sier til en pasient: Spis mindre, trim mer, så sier du egentlig: Dette er din egen skyld Men ingen velger å bli tykke, i alle fall ikke et barn» (Professor Robert Lustig, som hadde foredraget the bitter truth, tidligere postet her på bloggen).

«1.5 milliarder mennesker vagger rundt på kloden med i overkant mye fett på kroppen. En dramatisk økning av type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft følger i de dype fotsporene. Også Norge har en fedmeepidemi: 17 – 22 prosent av åtte- og niåringene var overvektige i 2010.»

«Drikker du som mann en halvliter brus hver dag, øker du sjansen for hjerte- og karsykdommer med 20 prosent. Risikoen var like stor selv når forskerne tok høyde for indikatorer som usunn livsstil, røyking, lite trim, gener og resten av kostholdet.»

«En Harvard-studie fra 2010 viser også en tydelig link mellom sukret drikke, diabetes og metabolsk syndrom».

«I butikken i dag finner man All-bran hveteflak som inneholder 20 gram sukker per 100 gram. Et Birkebeinerbrød har 1,6 tilsatt sukker per 100 gram, og til og med Gildes baguetteskinke har har 0,5 gram sukker».

Annichen Bugge, forsker ved SIFO: «…matindustrien er de siste årene blitt eksperter til å koble søtsaker til kos. – Denne kosen har bredt om seg: Julegodteri fra oktober, vinterferietilbud, halloween, valentinsdag. I tillegg kommer agressiv markedsføring av sukker på idrettsstevner, badeanlegg og kino, sier hun.»

«Bilringen rundt magen er et typisk tegn på metabolsk syndrom – vår tids folkesykdom. Fettopphopningen bidrar til hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes og muligens noen krefttyper (…) Før trodde man at magefettet var et energilager å tære på i dårlige tider. Men fettet lever sitt eget aktive og høyst aktive liv – og gjør deg syk. – Fettet spytter ut ulike hormoner som sirkulerer rundt i kroppen. Hormonene påvirker alt fra lever til muskler, hjerte og hjerne, fra tærne til hårroten. Fettet ødelegger metthetsfølelsen ved at et hormon ved navn leptin sløves og lar være å si i fra om du er mett. Fettet er ikke bare en energireserve, det er et organ i seg selv».

«-Sukkerlobbyen elsker mottoet om at alle kalorier er skapt like. Hvis problemet er at du spiser for mye av alt, så trenger du ikke forby eller begrense sukker; bare spis mindre, trim mer.» (Gary Taubes)

«Sukkerindustrien har noen av verdens mektigste lobbyorganisasjoner. Det fikk professor og ernæringsforsker Kaare Norum oppdage da han i 2002 – 2004 ledet en ekspertgruppe for WHO. (…) Gruppen slo fast at et viktig råd til verdens befolkning må være å begrense inntak av tilsatt sukker til ti prosent av den daglige energitilførselen. De viste også til sammenhenger mellom sykelig overvekt og sukkerinntak. Sukkerindustrien svarte med en lobbykampanje. (…) Sukkerlobbyen, med amerikanske Sugar Association i spissen, fikk tilslutt USA til å true med å velte hele prosessen – hvis ikke kravet om sukkerreduksjon forsvant fra kostholdsanbefalingene.»

Og her har jeg rappet litt fra Cola sine sider om samfunnsansvar. (Ikke den norske, de nevner ikke noe om helse og fedme såvidt jeg kan se, annet enn at de sponser idrettsarrangement). Her er de helt på linje med diverse sukkerorganisasjoner, og andre sukkerselgere som mener at kalori er kalori og sukker hører hjemme i et variert kosthold:

«There is widespread consensus that weight gain is primarily the result of energy imbalance—too many calories consumed and too few expended. People consume many different foods and beverages, so no single food or beverage alone is responsible for people being overweight or obese. But all calories count, regardless of the source, including those in our caloric beverages. We offer beverages with and without calories, and we are helping develop workable solutions to address obesity—by partnering with government, academia, health societies and other responsible members of civil society.

We believe all foods and beverages can have a place in a sensible, balanced diet combined with regular physical activity. We believe a healthful diet is not about avoiding any one food, beverage or ingredient.»

Hei, Cola, gjør litt ny research så ser dere at deres syn på fedme og helse ikke stemmer helt. Bare et tips fra min side. Dere samarbeider jo med akademia, så det er bare å sette i gang.

PS: Norske familier bruker 17 prosent av matbudsjettet på søtsaker, kaker og brus. Mitt og Jons matbudsjett er sikkert høyt, men uten de 17 prosentene med søtsaker. Tipper vi dermed ligger ganske likt en vanlig familie, jeg. Ergo: paleo er ikke dyrt. Godteri og snop og kaker og brus er dyrt! (Og ikke bra for helsa, i tilfelle du lurte).

 
PS2: Gro Harlem Brundtland har vært betalt rådgiver for Pepsi. Fy, Gro, Fy! FY!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!