Du har sikkert fått med deg gårsdagens artikkel i Aftenposten om at få nordmenn stoler på statens kostholdsråd, en artikkel laget på bakgrunn av en ny forskningsrapport fra SIFO med lik tittel som overskriften på dette innlegget. En førtienårig mann lever i hverdagen kun på diverse superpulver, kollegaen til Märtha spiser bønner og dropper kaffe for å bli jordet og komme mer i kontakt med sine klarsynte evner, et samboerpar snakker om sin erfaring med å redusere karbohydrater i kostholdet og en førtitreår gammel dame er nyfrelst på raw food. Et knippe eksempler på de som ikke følger den vanlige kostholdspyramiden, der altså. Og i den buketten der befinner jo jeg meg også. Jeg har ikke trua på at å følge rådene til helsedirektoratet nødvendigvis gir god helse (du vet, fire brødskiver hver dag, magre melkeprodukter, bruke matoljer og margarin fremfor smør). Om jeg hadde trodd det, hadde jeg ikke hatt denne bloggen, eller i eget liv unngått å spise korn, når jeg spiser melkeprodukter velger jeg fete versjoner og vegetabilske matoljer rører jeg ikke. (Når det er sagt, sier rådene også at man bør spise mye fisk, velge vann som tørstedrikk og unngå sukker, så noe bra er det der).

Til disse trenddiettene som de ofte blir kalt. Jeg mener å spotte noen fellestrekk hos flere av disse diettene:

  • Fravær av gluten.
  • Fravær av kumelk (unntaksvis fete og/eller upasturiserte produkter)
  • Fravær av sukker
  • Fravær av ferdigmat

Så jeg tenker: Kan det hende at fraværet av disse matvarene gjør deg friskere, snarere enn de nye matvarene du har tatt inn i kostholdet, eller spiser mer av, eller tilbereder på en annen måte? Jeg tror helsegevinsten er stor bare ved å kutte ut disse fire matvarene så godt det lar seg gjøre.

Og det er litt i tråd med den andre store matmediesaken denne uken – at matprodusentene lurer oss. Jeg kunne aldri vært kommunikasjonsrådgiver for en matprodusent, ass! En pesto jeg pleide å kjøpe før i tiden, hadde på etiketten at den inneholdt extra virgin olive oil. Eksakt innhold: 1 prosent. Ikke nok til å reklamere, mener nå jeg. Og på fredag gjorde Jon og jeg noe vi aldri gjør, nemlig å kjøpe ferdig tacokrydder, for vi var usikre på om vi hadde kumin og koriander hjemme. Første ingrediens i tacokrydder? Druesukker. Au.

Mine enkle leveregler er dermed:

  • Kutt ut kornprodukter, ferdigprodukter og godis
  • Lag all mat fra grunnen av
  • Fokuser på grønnsaker, kjøtt, egg og fisk
  • Smør er bra. Dropp margarin. Og Vita Hjertego og sånt (ræl)

God søndag!
Hilsen Sara Valebrokk, fnis.

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!