Olapipl!

Sorry et par dager uten å gi noen ord fra meg, men sånn er det. Kan fortelle at jeg var på dynamisk gravideyoga for første gang i går. Dynamisk og dynamisk fru Blom, men absolutt bra greie. Noe sært kanskje, men jeg er litt redd gravide damer, så jeg pratet ikke med noen av de andre. (Er heller ikke særlig glad i barnevognmafian, om du lurer).

De siste dagene har det tikket inn spørsmål fra tre ulike lesere som var så gode og allment nyttige (thihi) at jeg svarer på spørsmålene i et innlegg i stedet for å svare i kommentarfeltet.

Here goes:

Økt vektnedgang uten melkeprodukter – litt om melk og paleo

«Jeg er på et lchf kosthold, men jeg merker at jeg kun går ned i vekt når jeg kutter ut kremfløte. Og da blir vel kostholdet mitt nærmere paleo? Tenkte du kunne snakke litt om hvorfor paleo ikke inkluderer melkeprodukter… altså hva er det med melkeprodukt som ikke er bra for kroppene våre? har hørt det er flere som opplever at vekten står bom stille så lenge melkeproduktene er der.»

Ja, mange – og derbilant jeg – merker at siste rest forsvinner når jeg kutter ut melkeprodukter. Jeg merker også på huden min når jeg har fått for mye melk og magen … (men det virker som jeg tåler litt, så jeg har litt i kostholdet som gravid). Og som du sier, uten melkeprodukter er kostoldet mer paleo. Noen spiser paleo med melk, da. Jeg er ikke så opptatt av betegnelsen på kostholdet man har, mer på hvilken effekt maten man spiser har: er det positivt for kropp og sjel, eller negativt for kropp og sjel?

Selvom melk har lav GI trigger det en høy insulinrespons hos mange mennesker – noe som igjen kan føre til fettlagring. Melk inneholder også et veksthormon (melk er jo babyføde!). Anbefaler å nerde litt på whole9life – resources, spesielt pdfen du kan laste ned fra Loren Cordain er nyttig lesning.

Prøv en måned uten melkeprodukter og se hva som skjer! Eneste jeg savner i periodene uten melk, er en slant melk i kaffin.

Om paleo challenge, diskusjonen primal og paleo,

«Hei Sara, har fulgt bloggen din siden i sommer. Gratulerer med bebis i magen!
Jeg er interessert i paleokosthold, og prøver å legge mest mulig opp til det. Det startet med lavkarbo, og så “oppdaget” jeg at paleo virker som en mer sunn tilnærming til kosthold. Din blogg er helt topp!
Det er enkelte ting jeg lurer på om du kan svare på.
1. Hvor kan jeg finne oversikt over hvilken mat som er ok innen paleo/ paleochallenge?»

Jeg har skrevet noen innlegg om paleo challenge tidligere: paleo challenge hvorfor og hvordan og hvordan lykkes med paleo challenge. Om du ønsker handleliste, send meg en mail på paleoliv(at)gmail.com! Anbefaler også whole9life og deres whole30. Det finnes masse gode kilder på deres nettside. De er blant de strikteste når det gjelder paleotypekosthold, men jeg er enig i dem at skal man først bruke 30 dager av livet på å endre kostholdsvaner kan en like så godt gjøre det skikkelig. Jeg lover deg at energien kommer til å øke!

Blisunn har også en oversikt på norsk og min q&a gir forhåpentligvis også noen svar.

«2. Er kokosmelk, frukt og bær ok i challenge?»

Jepp, det er det. Men om du ønsker å kvitte deg med søtsug eller ønsker å gå ned i vekt/fettprosent anbefaler jeg deg å kutte ned på fruktspising. Om du må ha frukt, spis frukt feks etter trening. Kokosmelk er det bare å hive innpå med, men prøv å velg en kokosmelk uten særlig tilsetningsstoffer.

«3. Hva er forskjell på paleo og primal? Er det kun meieriproduktene?»

Det her er litt av en diskusjon som jeg ikke helt henger med i svingene på. Grunnprinsippene er vel de samme, men som du påpeker tillater primal fete og/eller ubehandlede melkeprodukter. For meg er det samme hva et kosthold heter, så lenge mesteparten av maten jeg spiser gir best mulig helseeffekt.

«4. Honning.. Veldig søtt, men jeg ser at du bruker det i noen oppskrifter. Er det fordi det ikke er raffinert sukker, men naturlig produkt da..?»

Jepp, jeg bruker honning i noen oppskrifter og viss jeg er åååårntli gæærn bruker jeg det i te. Og du har helt rett, jeg bruker honning fordi det er mer naturlig enn raffinert sukker. Men det gir samme respons i kroppen, så mye honning til daglig er ikke å anbefale.

«5. Og så en liten tankestrek, noe som du sikkert har reflektert over også. Paleokosthold er utvilsomt sunt, men hva med det at mennesker i steinalderen hadde kort levetid, sammenlignet med mennesker i nåtid, og det at levealder stadig øker.. Er det ikke sammenhenger i kosthold? Mener man at dette har med hvor “hardt” liv man levde på den tiden…?»

Jepp. Det er en vanlig tilbakemelding jeg får (det, og at mettet fett er faaaarlig!). Visstnok var det slik at mange levde lenge, men at mange døde i fødsler og i kamp/drept av dyr/etc – og at de ikke hadde moderne legevitenskap som vi  har som kan fikse et åpent brudd og andre skader.

Men noen ekspert på det er jeg ikke!

Generelt lever vi jo lenge nå – men det er flere i verden som dør av livsstilsrelaterte sykdommer enn av underernæring. Og det må jo være den maten mange spiser …

Om paleo og PSMF

«Er paleo i grunnen (nesten) det samme som PSMF

Jeg er ingen ekspert på PSMF, ikke i det hele tatt, men av den artikkelen du linket til merker jeg meg følgende likheter og forskjeller.

Likheter:

  • Mye grønnsaker
  • Anbefaler å ta tilskudd av Omega3
  • Ikke spise kornprodukter

Ulikheter:

  • Være oppmerksom på mengde karbohydrater og protein og fett. Generelt i paleo er man ikke opptatt av forholdet mellom disse – man spiser paleomat, bare.
  • Melkeprodukter er ikke en del av et strikt paleokosthold
  • Paleo har ingen dager med refeeds. Noen, blant annet Mark Sisson, anbefaler en 80/20-tilnærming, som betyr at man lever strikt 80 prosent av tiden og spiser hva man vil til 20 prosent av måltidene. Jeg vet også at mange har paleokosthold som en grunnsten men har “cheat days” innimellom – men da ikke nødvendigvis for en refeed. Men – jeg har hørt at en “spisedag” kan øke forbrenningen, uten at jeg vet noe særlig om det.
  • Paleo er ment som en diett å leve med et helt liv, psmf en kortvarig diett.

Håper svarene er noenlunde gode! Keep’em coming, spørsmålene også. Jeg blir veldig glad for kommentarer.

God fredda!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!