Jess, tid for Jons treningsbloggpost igjen. Men før jeg gir ordet til min fine mann, må jeg fortelle at vi har hatt svigers&svigers på middag i dag og servert foreldregenerasjonen lammeburger med pistasjpesto, ohlalalaaaaa så godt! Oppskrift kommer en av de nærmeste dagene. Vi tok oppskriften fra boken Naturlig mat (hvor jeg har forordet, in case you didn’t know). Perfekt julegave til deg selv eller de du er glad i, spørrumei! Så Jon – ordet er ditt:

Gjør mindre, få mer.

Trener du styrke tre ganger eller mer i uka? Kjempebra. Hvor mange forskjellige øvelser gjør du totalt i løpet av uka? Fem til ti? Ti til femten? Flere? Hvis svaret er nærmere ti eller flere våger jeg meg til å si at du antakeligvis kaster bort tid.

I boken Easy Strength trekker Dan John og Pavel frem en interessant “tankelek” de kaller Prisoners Dilemma. Hvis du bare hadde mulighet til å trene tre dager i uka i 20 minutter hver gang, hva hadde du gjort? Anta at du har tilgang til alt det samme utstyret du har tilgang til i dag. Hvilke øvelser hadde du prioritert? Hva hadde du valgt bort? Svaret på disse spørsmålene bør si det noe om hva du burde fokusere på. Hadde du valgt å bruke tid på innside lår-maskinen og tre forskjellige bicepcurl-varianter eller hadde du tatt knebøy og chin-ups? Jeg håper valget er enkelt.

Overalt leser eller hører man om nye øvelser eller varianter: “Disse øvelsene må du gjøre for flat mage” eller “De beste benøvelsene”. Hvordan velger man hvilke øvelser man skal gjøre? Hva skal man bruke tid på? For å svare på spørsmålene kan det være greit å bruke denne Prisoners Dilemma tankegangen. Utside lår-maskinen er kanskje ikke den optimale måten å trene ben på. Hvilken som helst knebøy-variant er bedre uansett hva målet ditt måtte være. Eneste grunnen til å nærme seg utside lår-maskinen er hvis du har blitt fortalt av en terapeut eller lege at du må gjøre det for å rehabilitere etter en skade eller en operasjon.

Problemet med disse “tulle-øvelsene” er ikke bare at de er inneffektive, men at de stjeler tid fra bedre øvelser. Hva gir best resultater: To sett med kne-extensions, to sett innside lår og to sett utside lår, eller bare tre sett knebøy? Igjen bør svaret være ganske opplagt.

IMG_0958
Hvis jeg skulle valgt øvelser å bruke tid på 20 minutter, tre ganger i uka så hadde jeg kanskje valgt frontbøy, styrkevendinger, chin-ups med vekt og skulderpress. En annen bra samling øvelser kunne vært markløft, goblet squats og benkpress. Det betyr ikke at jeg aldri bør gjøre andre øvelser enn disse, men fokus på styrketreningen bør være disse øvelsene eller liknende varianter fordi det er her jeg får mest igjen for pengene. Variasjon er bra, men ikke hvis det betyr at man tilfeldig hopper mellom masse øvelser helt uten mål og mening.

Så hvis du er en av de som vandrer rundt på treningsenteret og tar noen sett her og der når du trener styrke: Hvis målet er resultater og ikke bare sosialisering på treningssenteret fokuser på de viktigste øvelsene, gi maks, og gå hjem. Noen ganger er hva du velger å ikke gjøre like viktig som hva du velger å gjøre.

IMG_0961

Knebøy = kos, folkens! (Sara har ordet igjen, ja).(Og gamle, flotte bilder, forresten, fra i fjor sommer).

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!