Hellooo eighties! Var ikke Römertopf hipt på åttitallet? I alle fall ønsket vi (jeg) oss (meg) det til jul, og fikk to stk. I helgen var det på tide å innvie denne leirgryten. Römertopf-matlaging passer meg bra. Skjær opp ønskede/tilgjengelige grønnsaker, putt det i bunn av en Römertopf som har ligget i vann en stund, sleng noe protein oppå grønnsakene, kanskje litt krydder, putt det i ovnen i et par timer mens du gjør andre ting. Latmannsmatlaning, altså.

Kylling og ymse grønnsaker i Römertopf
DSC_7387

  • 1 stk hel kylling, gjerne en som har hatt det bra ala Stangekylling
  • Ymse grønnsaker (jeg brukte søtpotet, gulerot, løk, selleri og sellerirot
  • Ymse krydder, så som salt, pepper, paprika, hvitløk, sitron
  • Smør

Legg leirgryten i vann i minst et kvarter før bruk. Er det første gang du bruker den, legg den i vann i lengre tid. Skjær opp grønnsakene i passe biter og sleng dem i formen.
DSC_7384Jeg delte kyllingen slik at den kunne legges flat over grønnsakene. Smurte den inn med salt, pepper og paprika (paprikapulver er skikkelig åttitalls!). Jeg la også noen gode smørklumper under skinnet, sammen med hvitløksfedd. Legg kyllingen oppå grønnsakene.
DSC_7385

Sett på topplokket og stek i ovnen på ca 180 grader. Kyllingen er ferdig når det pipler klar kraft ut av skinnet. Om du vil ha litt sprøtt skinn kan du ta av lokket det siste kvarteret og eventuelt piffe opp varmen en smule. Spis!
DSC_7391

Ta vare på kraften til å lage suppe på restene! Det gjorde vi.
DSC_7398

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!