For litt siden var det en leser som spurte meg hva man burde svare venner og familie som var negative til paleokosthold. Det vil si, familien hennes mente kostholdet hennes var direkte farlig fordi eksperter sier det. På Instagram (@paleoliv) og på facebook spurte jeg om råd. Takk for innspill!

Det er dermed ikke bare jeg som får kommentarer på kostholdet jeg spiser. Jeg får kommentarer som:

–       Får du i deg nok fiber, du da?

–       Hva med kalsium når du ikke drikker melk?

–       Du kan spise så mye fett fordi du er så aktiv

–       Du som er så aktiv kan jo spise hva du vil

–       Jeg kunne aldri levd uten korn/melk/whatever

–       En må jo kunne kose seg litt også, da

–       Barn trenger karbohydrater (argument når jeg forteller at Mini ikke kommer til å få grøt eller brødmat)

Jeg skal ikke ta svare direkte på kommentarene over, men heller skrive noen generelle argumenter.

Deg selv. Føler du deg bra på kosten, er det grunn god nok.
Jeg går så og si aldri i debatt med noen om kosthold. Mulig er jeg for veik på det området. Jeg tenker at folk får velge som de vil, og er de nysgjerrige så merker jeg jo det. Jeg går heller foran med et godt eksempel enn å belære. Forrige helg fikk jeg spørsmål om hvorfor jeg ikke spiste brød (jeg spiste reker uten loff). Da svarte jeg at jeg føler meg bedre uten. Oppfølgingsspørsmål var hvordan da? Og jeg svarte at jeg ikke er hoven i kroppen mer og generelt føler at kroppen funker bedre. Og som regel blir det svaret godtatt.

Mine nærmeste, inkludert Jons familie, har godtatt at jeg spiser litt annerledes enn norsk kosthold, sikkert fordi de ser det gjør godt for meg. Jeg mener at alle burde unne sine nærmeste best mulig helse. Funker du best uten melk og korn bør familie og venner være positive til at du har oppdaget det. Funker du på et kosthold med lite karbohydrater likeså. Er du en av dem som tåler frukt svært dårlig bør ikke dine venner og familie diske opp med fruktsalat til dessert.

Men – man kan ikke kreve noe av sine nærmeste. Mitt poeng er: er din helse bedre bør det være et valid argument i seg selv. Og, som en klok leser sa: dropp å si at du spiser lavkarbo eller paleo. Fortell i stedet for hva du spiser.

Paleo er kun naturlig mat.
Når man spiser paleo spiser man ikke noe humbug eller kunstige rarieteter (frankenfoods). Man spiser kun naturlig mat i form av kjøtt, fisk, fugl, egg, grønnsaker, frukt, nøtter og bær. Det er ikke skadelig at kostholdet for det meste består av ingredienser rett fra naturen. Det jeg derimot ser noe skadelig i, er mat som kun skal tilsettes vann, eller mat med en ingrediensliste hvor du ikke forstår hva ingrediensene egentlig er for noe, eller mat med holdbarhetsdato til Mini er blitt voksen, eller mat som er tilsatt smaksforsterkere av ymse sort fordi for eksempel fettet er fjernet. Dette er kunstig mat, som kroppen ikke har godt av. I tillegg får man i seg langt flere næringsstoffer ved et kosthold bestående av naturlig mat, enn brød til frokost og lunsj, pasta/pizza/potet til middag og så knekkebrød til kvelds.

Evolusjon.
Våre gener har ikke endret seg stort de omtrent 200 000 årene vi har eksistert på jorden. Jordbruket vokste frem for ca 10 000 år siden. Og det er vel først de siste 100 årene, om ikke mindre, at vi har hatt så mye sukker og raffinerte produkter i maten som nå. Det sier seg selv at kroppene våre fungerer bedre på en kotelett og et par gulerøtter enn en grandiosa (selv om grandiosa inneholder paprika) (den plukker vel de fleste av). Det er den nye maten som har gitt oss dårlig helse, som diabetes2, autoimmune sykdommer, fedme, etc, simpelthen fordi våre gener er tilpasset naturlig mat.

(Her må jeg bare nevne en ting. Vi hadde hotellhelg forrige helg. Ved frokosten la vi merket til at omtrent 7 av 10, om ikke mer, av de andre gjestene hadde litt ekstra eller mer på kroppen. Gjennomsnittsalderen var vel 45 år. Er det normalt eller bare den nye normalen?)

Paleo funker.
Les for eksempel denne suksesshistorien (det kommer flere!), suksesshistorier hos Mark Sisson, eller alle takknemlige kommentarer hos Whole30. Å spise paleo/primalt/naturlig mat har endret livet til tusenvis av mennesker. Og det vil forandre livet til tusenvis av mennesker til. Det gleder meg.

Håper det var noen gode argumenter? Kommenter gjerne!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!