Dere har kanskje sett saken på klikk.no i dag om lille Daniella på 11 måneder som spiser lavkarbo. Jeg er nødt til å kommentere! Jon er på vannet og Mini har nettopp sovnet, så nå sitter jeg og bruner boddyn i bikini samtidig som jeg skriver. Optimal torsdag, mao (her måtte jeg sjekke iphonen hvilken dag det var, hehe).

Den første umiddelbare reaksjonen til artikkelen var overskriften «går på lavkarbo». Lavkarbo er ikke noe man går på, på samme måte som man går på stoff. (Djiz!) Lavkarbo er noe man spiser. Og selv det er litt feil formulert. Livsstil, vil jeg heller si. Åkke som. Dette med babymat ligger mitt hjerte nært, såklart. Mini skal etter hvert over på annen føde i tillegg til morsmelk. Det betyr at jeg leser meg opp på det temaet om dagen, samt at jeg leser om mat for fertilitet og graviditet. Himla interessant og himla viktig! Ergo kommer det flere innlegg om slike temaer utover.

Jeg kommenterer aldri artikler på nettaviser osv, fordi jeg ikke er så glad i å kommentere med min egen facebook-profil. Men i dag slang jeg meg på. Dette er hva jeg skrev:

Folkens, det handler jo ikke bare om vekt, men om helse. Det er ingen tvil at våre kropper, unge som gamle, har det bedre med naturlig mat enn mat som er laget på fabrikk, eller mat med mye sukker og hvetemel. Man kan kose seg like mye med naturlig mat som med iskrem. Jeg har selv hatt et paleosvangerskap (rimelig lavkarbo) og fullammer min datter godt på dette kostholdet. Merk at hun Aldri har vondt i magen, så og si Aldri skriker og feks har hurtigvoksende negler. Når hun begynner med fast føde blir det lever og eggeplomme, ikke grøt som er tilsatt jern og som skyter blodsukkeret til himmels. Lavkarbo handler ikke bare om å bli tynn, det handler om å spise mat vi alle er designet for, spise mat som gjør oss friske ikke syke, og som gir oss energi og stabilt humør.

Denne kommentaren er ganske kort, forenklet og noe tabloid. Jeg vil starte med å legge meg flat for bruken av ordet «folkens». Selv liker jeg svært lite å bli belært. Å begynne et innlegg med folkens er ganske ovenfra og ned. Not good, Sara. Forbedringspotensiale der altså!

Det med helse er et superviktig poeng. Helse blir borte i alle debatter om lavkarbo/paleo/naturlig mat/steinalderkosthold. Sikkert fordi helse ikke er så sexyselgende som slank. Ja, mange som skifter til en mer naturlig diett går ned i vekt. Og hurra for det om de har vært overvektige og ikke har trivdes i egen kropp. Men langt viktigere er helsen din. Tirsdag fikk jeg begynnende brystbetennelse med feber, og frem til i går formiddag var jeg helt ubrukelig. I dag har jeg trent og takket for at jeg er frisk og rask og ved god helse igjen. Nettopp helse forsvinner i for eksempel vgs vektklubbs anbefalinger, som seff kommer på førstesiden av vg siden vg tjener penger på det, og selv om det bør være vanntette skott mellom produkt/annonsedel av en avis og det journalistiske virker det ikke helt slik i vg. Vel, det jeg skulle si var at disse slankekurene som kommer før sommeren eller etter jul handler kun om kalorier (hvilket i seg selv ikke er helt korrekt). Om jeg skulle redusert mitt inntak til si 1200 kalorier om dagen og basert mitt kosthold på rugsprø, magerost, kesam og sliktno de anbefaler så ville jeg ikke fått i meg nok vitaminer og mineraler og gode fettsyrer til å ha en god helse. I tillegg ville jeg vært inmari sur og sulten. Om man spiser naturlig mat vil som regel kroppen over tid finne sin optimale vekt. Og så kan man jo finpusse på fettprosenten om man ønsker det med diverse programmer som leangains etc.

Av andre kommenterer på klikksaken virker det som om folk tror at lavkarbo er en diett. Sågar synes noen synd på barnet fordi hun ikke kan få gleden av sin første is. En mener også at foreldre ikke må gi barna en livsstil før barnet kan velge selv. Vel, å spise brød og melk etc er også en livsstil, da. Det virker også som at kos kun er mat som ikke er bra for deg. Kan man ikke kose seg med for eksempel kjøtt og grønnsaker? Jeg gjør det. Jeg tror barn også koser seg med det. Vi voksne definerer hva som er kos for barn. Om barnet konsekvent får godteri som kos og som trøst og som premie, vil det vokse opp med denne vanen selv. Mini er ikke så stor enda, men vi skal gjøre vårt beste for at naturlig mat er kos for Mini. Og å gå tur er kos. Og å leke er kos. Kos trenger ikke være mat. Jeg koser meg med å skrive. Jon med å windsurfe. Mini når hun sitter på armen min og synes at pappan er ca morsomst i hele verden.

Så bruker jeg Mini som eksempel i kommentaren min. Husk her at N=1. Det at Mini ikke skriker og ikke har vondt i magen og at neglene hennes vokser så fort at jeg må frem med neglesaksen minst en gang i uken kan skyldes andre ting enn kosthold. Derfor nøler jeg litt med å ha oppdatering om paleobaby selv om det nok kommer. Mini er ikke bedre enn andre babyer selvom hun er en paleobaby. Men forhåpentligvis gjør jeg noe riktig med tanke på helsen hennes. For min del har det å ha et paleokosthold, som ikke er så lavkarbo som denne familien siden jeg spiser frukt og rotgrønnsaker, fungert ypperlig under svangerskapet mitt. Nå har jeg begynt å bygge muskler igjen og komme tilbake i god form. Og jeg har vel nevnt at det ikke tok mange ukene før jeg brukte de samme klærne som før jeg ble gravid, hvilket er en hyggelig (og økonomisk gunstig) bonus.

Jeg avsluttet med å si litt om hva Mini skal få når hun introduseres for fast føde. For det første har jeg ikke tenkt å gi henne noe annet enn brystmelk så lenge hun ikke viser interesse for mat. Foreløpig er hun ikke det grann interessert i annet enn hva jeg har å gi henne. Og vi skal starte med eggeplomme, og gi henne smaksprøver på en del av hva vi spiser. Jeg kan ikke nok enda til å ha en plan, men jeg kan si så mye at Melissa og jeg skal ha innlegg om det! Hennes barn spiser kun naturlig mat og lider ingen nød. Vi kommer sikkert til å møte motstand med Minis mat når hun begynner i barnehage og blir større. Og noe slækk må jeg nok gi. Det viktigste er vanene hun får hjemmefra og hverdagsmaten. Det er ikke vanlig mat å gi barnet posesuppe eller ferdigpizza. Vanlig mat er naturlig mat som kjøtt, fisk og grønnsaker.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!