Det er jaggu torsdag igjen og tid for Jon sine betraktninger om trening. Forrige ukes innlegg kan du lese her. Vi er veldig glade for at treningsinnlegg ble godt tatt i mot av dere! Dagens innlegg handler om noe jeg tenker mye på, og det er stress. Jeg funderer på hvordan jeg skal skrive et eller flere innlegg om stress, hva stress er og hva slags følger det kan få. Og at hvordan en opplever stress har mye å si for helsen. Men over til min fine mann Jon:

Trening for helse: Legg tilrette for trening

Trening er stress. Det er hele poenget. Man påfører kroppen stress slik at tilpasser den seg og blir sterkere/bedre. Men siden trening er stress påvirker det kroppen på samme måte som annen type stress, så som mangel på søvn, arbeidspress på jobb og dårlige forhold. Kroppen har godt av en viss mengde stress, men som alle vet så kan det bli for mye.

Når du sover for lite, trener hardt, drikker alkohol eller påfører kroppen stress på andre måter kan det sammenliknes med å ta penger ut av banken. Det går fint så lenge det er penger på konto, men på et tidspunkt må det bli tomt hvis det aldri settes inn noe penger. Man må altså sette inn penger. Hvordan øker man saldoen? En god natts søvn er et innskudd. Andre innskudd er riktig kosthold, en rolig tur i skogen, hyggelig sosialt samvær, meditasjon, og liknende.
megmark

Treningsvolumet må tilpasses hvor mye man har til overs. I perioder man sover lite eller er stresset på andre måter er det fornuftig å ta pause fra hard trening. Reduser volumet, intensiteten eller begge deler. Kanskje holder det å gjøre det som vanligvis er en oppvarming. Hvis man ikke har noe overskudd klarer kroppen ikke å restiturere seg fra hard trening. I stedet for at du bygger deg opp bryter du deg i stedet bare ned, og treningen får negativ helse-effekt i stedet for positivt som vi alle ønsker.

Hvis du opplever dårlige resultater på treningen er det ikke gitt at hardere og mer trening er løsningen. Hvis du er nybakt pappa (eller mamma, red.anm) og bare sover noen få timer hver natt, uke etter uke er det urealistisk å tro at du samtidig skal sette personlige rekorder på treningssenteret, eller på løperunden. Noen ganger er det beste man kan gjøre å prøve å vedlikeholde litt –  og det er faktisk helt greit. Det er realiteten av å ha et vanlig liv. Planlegg heller litt frem i tid og utsett det store treningsløftet til du har mer overskudd. Ikke prøv å gjøre alt på en gang. Periodisering er ikke bare for styrkeløftere, og det er tema neste uke.
oslomarka

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!