Folkens, sorry overskriften. Dere vet jo at jeg ikke er fan av å fokusere på slanking og hvordan kroppen ser ut, men heller på psykisk og fysisk helse. Men det er januar, og jeg kan ikke la være å se diverse kontoer på instagra som skal begynne et nytt og bedre liv, nesten daglige artikler i vg om hvordan gå ned i vekt, og for eksempel bladet iForm sitt nye slankeprogram.

Jeg skulle ønske det ikke ble fokusert på slanking og diett. Mitt mål er å få så mange som mulig til å forstå at om man spiser riktig og nok mat, vil kroppen etter hvert balansere seg selv.

Dette har jeg sett på instagram den siste tiden:

 • Frokoster bestående av havregrøt med syltetøy og frukt ved siden av, som slankefrokost.
 • Lunsjer bestående av knekkebrød, magerost og skinke, med et glass jus ved siden av.
 • Ja til dessert hver dag, selvom man slanker seg. Det er jo bare å bruke proteinpulver, sukkererstatninger, mager kesam og noe form for kalorifri puffs, eller hva det heter.

Dette leser jeg i VG (ergo VGs vektklubb)

 • Tenk på hva du putter i munnen. Unngå fett generelt.
 • Kjøp magre melkeprodukter, mager ost og magert pålegg.
 • For å gå ned i vekt gjelder de samme vektreduksjonsprinsippene som ellers: du må redusere mengde mat og øke mengden fysisk aktivitet.

Dette leser jeg i magasinet iForm som jeg kom i skade for å kjøpe i dag (var om kettlebells og crossfit i det bladet, men journalistene der trenger å gjøre litt mer research, foråsiresånn)

 • IForm-kuren: 250 kcal fordelt på fem måltider daglig
 • Mens du kan spise 250 kcal, kan mannen i ditt liv fråtse i 350 kcal. Han har nemlig høyere forbrenning enn deg.
 • Frys deg slank (reklame for hva som kommer i neste nr. Jeg har allerede senket innetemperaturen med 3 grader. Neeeeida).

Jeg forstår veldig godt at det å gå ned i vekt er en sterk motivasjon til å endre kosthold. Husk at jeg har sett slik ut og alt jeg ønsket var å bli tynn. Jeg var ikke gedigen, men mykere i kantene enn hva jeg er nå.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå ser jeg slik ut. Selfie i speilet på jobb for noen dager siden. Nå ønsker jeg å være sunn og glad.
selfie

Da jeg var mer blubbis enn jeg er nå fulgte jeg tipsene overfor. Jeg unngikk fett så godt som mulig. Magre produkter og lettprodukter, check! Grove kornprodukter, check! Havregrøt til frokost med et glass jus, check! Små og hyppige måltider, check! Trene mer og spise mindre, check! Men jeg ble ikke tynnere av det. Faktisk ble jeg mer blubbis.

Hva gjør jeg nå? Jeg spiser ekte mat. Jeg spiser naturlig mat. Jeg er glad i sunt fett. Det gir smak til maten og masse næringsstoffer til kroppen min (og til Mini, siden jeg ammer enda). Jeg prøver ikke å ha kontroll på noe som helst. Jeg bare spiser. Og denne uken har jeg ikke trent, for jeg har vært litt sjaber og stresset.

Hvorfor funker paleo til å slanke seg med?

 • Det er blodsukkerregulerende. Insulin er lagringshormonet vårt. Spiser du for mye karbohydrater, lagrer kroppen dette som fett. Det betyr at om du ønsker å gå ned i vekt, er havregrøt med syltetøy noe av det dummeste du kan spise, brød eller knekkebrød til lunsj med jus ved siden av like teit, og pastasalat til middag er like dumt. Det kan være så magert som bare det, du blir ikke tynn av slik mat, selvom det er magert og kalorifattig. Et paleokosthold sørger for stabilt blodsukker, det får fart på fettforbrenningen din, slik at kroppen din ikke lagrer fett men brenner det i stedet.
 • Ingen telling av kalorier, bare spise Nok Mat. Jeg er sikker på at kaloritelling og kaloriunderskudd gjør at man går på spisesmeller, og at man ikke klarer å holde dietten i det lange løp.
 • Paleofolk som meg, vi frykter ikke fettet. Faktisk liker vi fett bra. Riktig fett og nok fett er nemlig bra for deg. Det holder deg mett lengre og det gir deg viktige næringsstoffer. Magert ditt og datt og mettet fett-frykt får meg til å grine. Fettfrykten er hva som har gjort, og gjør, folk fete. Det betyr ikke at vi spiser fett med fett på, vi spiser grønnsaker og animalsk protein og sper på med gode fettkilder.
 • Paleo er naturlig og intuitivt. Derfor er det et kosthold som for noen begynner som et slankeprogram men som blir til en varig livsstil. Det er mye lettere å spise paleo enn å telle kalorier, måle proteinpulver, bytte ut sukker med alskens rarieteter, med å titte på pakken for å se hvor mye fett en fabrikkvare inneholder, med å telle karbohydrater. Det blir man jo sprø av, og sprekker etter en stund.

Jeg skulle ønske de som har begynt et nytt og bedre år spiste egg og avocado og grønnsaker til frokost, i stedet for havregrøt. Jeg skulle ønske de byttet ut 250 kcal-måltider med et måltid som gjør dem mette uten å vite i det hele tatt hvor mange kalorier det inneholder. Jeg skulle ønske magasinjournalister gjorde noe mer research utenom topp to på google og var en smule mer kritiske til myndighetenes kostholdsråd. Jeg skulle ønske at det ble sett på som  mer rart å spise mat som er laget i en fabrikk og som har holdbarhetsdato når Mini skal konfimeres, enn å spise naturlig mat. Jeg skulle ønske ja til digg middag hver dag erstattet ja til dessert hver dag. Og jeg håper håper håper at jeg ved hjelp av denne bloggen omvender noen der ute til å spise naturlig, stole på kroppene sine og se at kiloene kan renne ganske så greit av uten å tenke en eneste gang på kalori, uten å måtte veie maten, uten å spise kunstig fremstilt margarin, uten å tvinge seg selv på lange løpeturer for å brenne av litt for mye mat, og for eksempel oppleve at man faktisk kan gå regelmessig på do uten å ha et gram fullkorn i kosten sin.

Og vet dere hva? I tillegg til å bli slankere får man bedre helse, mer energi, lettere for å bygge muskler, faktisk lyst til å trene, bedre søvn, bedre sexlyst, renere hud og sterkere negler – for å nevne noe. Om det ikke gir deg et godt, nytt år så vet ikke jeg.

 

 

 

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!