Jeg har tenkt på å skrive om stress kjempelenge, men temaet er så stort og så bredt og så vidt at jeg ikke helt har funnet ut hvordan jeg skal gape over det. Men hvorfor ikke bare begynne et sted og ta det derfra.

Som dere har kanskje forstått, har jeg ganske mye å gjøre om dagen. Faktisk så mye at jeg forrige lørdag ble greit satt ut av stress. Ikke god stemning, foråsiresånn. Når man blir så stressa, må man ta noen grep. Så det er hva jeg (med god hjelp fra godeste Jon, seff) har gjort.

Litt stress kan være gunstig. For eksempel kan det å være stresset før en presentasjon, før et forsøk på PR i markløft, før en date, før et intervju, gjøre at man øker fokuset og presterer bedre. Kronisk stress, derimot, er ikke gunstig for helsen. Stress over lengre tid kan forårsakes av for eksempel:

 • Lite søvn
 • Problemer på privaten
 • Dårlig kosthold
 • For mye trening
 • Jobbrelatert
 • Perfeksjonisme

Hva skjer når man har for høyt stressnivå i kroppen over lengre tid? Når man er stresset, øker kortisolnivået i kroppen. Litt kortisol er bra, for mye over for lang tid er ikke bra. Det kan for eksempel føre til at du ikke går ned i vekt eller faktisk legger på deg selv om kostholdet og aktivitetsnivået ditt tilsier at du bør være stabil i vekt. Ofte fører kortisolet til at fettet legger seg rundt magen, forresten. Det fører til at insulinet ditt er høyere enn normalt, og at du har mer lyst på søtsaker. Bare forestill deg hvor fysen man kan være i perioder med lite søvn og høyt tempo! Det kan føre til at du sover dårligere, må tisse om natten, ikke har lyst på sex, at immunforsvaret ditt blir dårligere og/eller at du ikke klarer å prestere på trening.

Har man det slik, må man ta noen grep. Det første er å skille mellom hva du kan gjøre noe med, og hva du ikke kan gjøre noe med. Det du ikke kan gjøre noe med, så som været, frister på selvangivelsen, etc, det må du godta. Men det du kan gjøre noe med, må du endre for å få det bedre. Og så er det slik at i perioder så er det himla mye å gjøre, mens i andre perioder er det roligere. Det gjelder også å heve blikket litt. Visst kan man være nedsyltet i arbeid i januar, men om horisonten i februar er lysere kan det bli lettere å takle arbeidspresset her og nå.

For min egen del har jeg gjort følgende for å redusere mitt nivå av stress:

 • Blogg: Kun tre innlegg i uken: mandag eller tirsdag, Jon på torsdag, så et innlegg på lørdag eller søndag.
 • Jobb: Så lenge jeg er i full jobb (har ulønnet perm fra 1. mars til vi får barnehageplass i august), har jobben førstepri over private prosjekter. Det gjør det enkelt å prioritere tid og tanker.
 • Trening: Tre ganger i uken, kanskje fire. En gang hvor jeg gir jernet, resten roligere. Lagt inn mer mobilitet.
 • Søvn: Prøver å komme meg i seng til 23. Feiler hele tiden. Prøver igjen.
 • Planlegging: Legger inn pauser i kalenderen min som er hellige. Fredag kveld, for eksempel. Nå på fredag var jeg på Bettola på Løkka og drakk  drinker med en god venninne. (Må nevne her at drinkene der er faaaantastiske! Lordness).
 • Det store bildet: Ser færre folk jeg er glad i om dagen. Tar det igjen senere. Håper jeg er god på å følge de opp med Face og SMS.
 • Mat: Spiser næringsrikt. Tar ekstra tilskudd av magnesium, vitamin d og omega3.
 • Hverdagsorganisering: Vi har laget plan for når gjøre hva hjemme, godt spredt utover uken. Funker fint.
 • Lykke: Er fullt tilstedeværende hos Mini og Jon når jeg er med de. Ergo mindre tid på…
 • Sosiale medier: Nedprioriteres.
 • Negler blir dog fremdeles lakket flere ganger i uken.

Men så er det også et veldig viktig poeng, og det er at stress handler inmari mye om hvordan man tar det. Anbefaler å se denne videoen om hvordan takle stress. Den har hjulpet meg mye, og folk jeg er glad i. Og kanskje deg?

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!