I dag er det ett år siden vi ble foreldre til dette lille vesenet.
179031_10151502968643076_1366949054_n

Vi er superheldige som fikk akkurat Mini. Hun er morsom, rolig, utforskende, utrolig søt og matglad. Jeg er skikkelig stolt!

Det har vært et lærerikt og innholdsrikt år å være mamma. Da Mini var ti uker gammel, dro vi til London. Hun syntes Whole Foods var kjedelig, men likte godt Tate modern. Da hun var tre måneder gammel, ferierte vi i Danmark. Hun var med å spise på Kong Hans Kælder, som da hadde Michelinstjerne (de mistet den i år). KHK er restauranten hvor Thomas Rode Andersen, forfatteren av Tilbake til røttene har vært kjøkkensjef i sytten år (han går av nå snart). Jon og jeg ble godt tatt vare på. Mini var en fredelig baby i vognbagen sin, og var oppe et par ganger for å leke med sjiraffen sin. Hun har vært i Tyskland to ganger, og i september var hun sydenbaby på Rhodos. Hittil har reising gått bra.
1040599_10151683109818076_2119082544_o

Mat for paleobaby
Jeg har vært heldig og har fullammet henne så lenge Mini ønsket. Jeg hadde en tanke at Mini skulle begynne med fast føde når hun viste interesse for det, men vi begynte med litt lettkokt økologisk eggeplomme etter fylte fire måneder for å gi henne litt smaksprøve på det. Like etter at hun ble seks måneder viste hun tegn til å ville ha mat, og siden den gang har Mini blitt en matglad paleobaby. Vi gir henne ikke grøt, av flere grunner. Det innebærer også hjemmelaget grøt, for eksempel på havre. For selv om havre og quinoa og andre melsorter inneholder jern, er jernopptaket fra korn inmari lavt grunnet innholdet av fytinsyre, som binder jernet til seg (mener at tallet er ca 2 prosent). (Og sammenliknet med animalske kilder kommer korn til kort på jerninnhold). Vi har også latt henne spise mye selv, men har også gitt henne mos om vi har hatt det til middag. Hun har foreløpig ikke spist noe med gluten eller sukker, men spiser yoghurt naturell. Svigermor kom med bløtkake og jeg lagde paleobrownie på lørdagens bursdagsfeiring. Mini spiste blåbær. Det kommer tidsnok en tid med barnehage og bursdager. Enn så lenge ser ikke jeg poenget i å gi henne kaker når hun koser seg gløgg med sunn mat.

Da hun var åtte måneder gammel, var jeg tilbake i jobben min. Den første måneden pumpet jeg meg på jobb, for hun fikk melk fra flaske av Jon midt på dagen. Nå ammer jeg om morgenen og kvelden, og siden hun har vært litt sjaber den siste uken har jeg ammet litt mer på dagtid også (er i ulønnet perm frem til august).

Pottemini
Siden hun var to måneder gammel har vi hatt Mini på potte. Kom over noen bøker da jeg var gravid, og likte diaper free baby godt. Hvorfor ikke teste? Siden Rhodos har Mini bæsjet i bleia ca fem ganger, resten går i potta, eller på do om vi er ute på tur. Hun gjorde potte-tegn en liten stund, men det har hun sluttet med. Likevel er det greit tydelig når hun må bajse. Hun tisser på potte, men også i bleie. Når varmen kommer skal vi prøve å la henne alltid tisse på potte, i alle fall når hun er hjemme og med oss.

Om du ønsker mer info om mat for fertilitet, graviditet, amming og babymat, sjekk fanen paleobaby! Masse fin info – og mer kommer.

Utviklingen til mennesker det første året er helt formidabel. Fra å være en liten bylt på 3.4 kg er hun nå en liten jente på ca 11 kg som stabber rundt stuebordet og løypen vi lager i stuen. Hurra for fineste paleobabyenjenta Mini!
20140322_163636

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!