Først: Husk trening i Torshovdalen kl 18 med Jon i dag! Kettlebells, kroppsvektøvelser, mobilitet og ganske høy intensitet. For ikke snakke om flotte folk og frisk luft!

Så over til dagens tema: Visste du at å ha en stillesittende hverdag kan forkorte livet ditt?

Å ikke bevege seg har stor innvirkning på oss mennesker. Mulig har du hørt utsagnet «sitting is the new smoking». Å sitte store deler av dagen kan redusere livet ditt med flere år. Helsedirektoratet gikk i sine nye anbefalinger (2014) ut med at voksne bør røre på seg minst 30 min fem ganger i uken, og helst slik at man blir litt andpusten. Barn anbefales å være aktive minst 60 minutter hver dag. Kun en av fem voksne oppfyller Helsedirektorates råd. Å ha et sedat, stillesittende liv forbindes med hjerte- og karsykdommer, fedme, visse typer kreft, for tidlig død og muskel- og skjelettlidelser. Vi mennesker er ikke skapt til å sitte stille hele dagen. Å sitte i seg selv er ikke farlig, det er mengden sitting vi gjør i løpet av en dag, over tid, som er svært negativt for helsen. Når du sitter stille, senkes forbrenningen din. Enzymene som bryter ned leptin og triglycerider – altså fettsyrer – i blodet synker, slik at HDL-kolesterolet (det «snille» kolesterolet) også synker. Det hjelper også fint lite å trene et par ganger i uken om du sitter resten av dagen. En australsk undersøkelse viste at om du sitter mer enn 11 timer om dagen øker du risikoen for å dø i løpet av de neste tre årene med 40 prosent – uavhengig av andre aktiviteter du driver med.

Puh! Det vakke særlig positiv lesning! Så hva kan vi gjøre i det daglige? Gå litt mer hver dag. Beveg deg litt på mer på jobb. Om du har mulighet til ståpult, bruk den. Hent kaffe og vann og ta en ekstra runde rundt i lokalet. Ta en kjapp kveldstur. Sitt på gulvet med bena i kors eller jobb med mobilitet i stedet for i sofaen når du ser nyhetene på kvelden. Ha et gående møte i stedet for å sitte og diskutere. Eller gå og drikk kaffe når du har kaffedate i stedet for å sitte ved et kafebord.

Jeg prøver å sitte litt mindre hver dag, men har en fæl uvane med å sitte med bena i kors og rund rygg når jeg sitter foran pcen. Kan du tenke deg hvordan skjelettet ser ut? Ikke pent.  Vi får dessuten korte hofteleddsbøyere av å sitte så mye som vi gjør, hvilket kan føre til korsryggsmerter, som igjen kan forplante seg opp i skuldrene. Tøy derfor forside hofte litt hver dag, for å motvirke all sittingen. Når du sitter kan du også tøye slik som Jon gjør på bildet. Det kan du gjøre flere ganger daglig. Husk å virkelig rett deg opp i ryggen når du tøyer. Du kan også hekte kneet under en bordplane for å få ekstra strekk.
bilde (1)

Katy Bowman, som har skrevet boken Alignment matters og har en blogg som anbefales, har laget en quiz: hvor mye sitter du. Ta den og sjekk hvor mange prosent av dagen din du bruker til å sitte på stumpen. Kommenter gjerne!

Sjekk også ut denne lille videoen fra Ted. Der påpekes det at vi sitter mer hver dag enn vi sover …

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!