I dag er Jon, Mini og jeg intervjuet i VG om kostholdet vi har og hva slags mat vi gir til Mini. Jeg vil ikke si Mini får spesialmat, som det står i artikkelen. Mat laget spesielt til barn er spesialmat, Mini spiser derimot den maten vi spiser.
image

For deg som kommer hit grunnet VG-reportasjen kan jeg gi en kort intro om Jon, meg og Mini, livsstilen vår og relevante blogginnlegg jeg har skrevet tidligere. Jeg er den i husstanden som lever «striktest» paleo. Jeg reagerer på melk, med dårlig mage og kviser. Jeg får vondt i magen om jeg spiser noe som er laget av mel. Jon reagerer ikke slik, han tåler melk godt. Vi har valgt å gi Mini et paleokosthold som inkluderer gode melkeprodukter. Mini spiser yoghurt naturell (ikke den milde, som er for barn, men den «ekte»).

Vi har valgt dette kostholdet for Mini fordi det er et næringsrikt kosthold. De første leveårene vokser disse små barna våre helt utrolig, og vi har lyst til at det vi gir henne av mat har mest mulig god, naturlig næring i seg. Vi er, for å si det forsiktig, svært skeptiske til at de små skal spise grøt til så mange måltider om dagen som det anbefales at de skal gjøre. Grøt er vanskelig å fordøye og grøt er så fattig på næring av det tilsettes vitaminer og mineraler for at det skal være et fullverdig måltid. Det er ikke uvanlig at små bebiser får vondt i magen, treg mage eller illeluktende bæsj når de begynner med grøt. Vi har ikke opplevd disse problemene med Mini og vet at foreldre som har valgt liknende kosthold heller ikke har slike problemer. Vi har henne på potte, men når hun en sjelden gang bæsjer i bleia er den lett å bare kaste i do og bleia er like tørr. Hun har ikke vondt i magen og har regelmessig avføring. Maten som vi gir Mini har et naturlig innhold av vitaminer og mineraler. For jern spiser vår datter eggeplomme, kjøtt og hjemmelaget leverpostei. For c-vitamin, som bidrar til å ta opp jern i kroppen, spiser hun paprika og appelsin. For kalsium spiser hun økologisk yoghurt, som også inneholder mer k2 enn konvensjonell melk (grunnet foret til kua), og k2 er viktig for å frakte kalsiumet der det hører hjemme. For de fettløselige vitaminene a, e og d spiser hun leverpostei, fisk og eggeplomme. Det gir henne også mettet fett og kolesterol, som er viktig for utviklingen av hjernen og nervebanene hennes. Når vi lager kraft, spiser hun grønnsakene som har kokt med kraften. Det gir henne kalsium og magnesium og gelatin og to aminosyrer som finnes lite av i muskelkjøtt (og det er muskelkjøtt de aller fleste av oss spiser mest av). For karbohydrater spiser hun blåbær, bringebær, søtpotet, kiwi, potet, ananas, banan, rotgrønnsaker, annen frukt – dvs hva som er i sesong og hva vi tilbyr henne.

Jeg har tidligere skrevet om hvorfor vi ikke gir grøt til vår datter, det innlegget er verdt en titt. Da Mini var seks måneder fikk vi tilsendt en pakke fra Nestle med to grøter og et informasjonshefte om mat. Det sa: Det er viktig å gi barnet variert mat. Gi henne grøt tre ganger daglig. Da tenker jeg: serri? Hva er variert med det? Når ble det naturlig å gi barn industrifremstilt kornpulver som første mat?

Alle tidligere innlegg om paleobaby finnes under fanen med samme navn: Paleobaby. Der finner du også info om hvordan en kan spise seg mer fertil, gunstig mat under svangerskap og amming, foredraget jeg holdt på Lille Månes høstkonferanse i fjor om dette temaet, og du finner også info om gravidtrening og litt annet snacks. Nerd i vei! Du kan også høre intervju av meg på Steinaldermannens podcast. (Da kan du høre på Pål Jåbekk i samme slengen, som forklarer inngående hvorfor korn ikke er gunstig for helsen).

Så vil jeg si at Jon og jeg ikke bruker nevneverdig lang tid på å lage mat til Mini. Hun spiser det samme som oss, og har spist selv i stor grad siden hun begynte å spise, så for oss var det et selvfølgelig valg å droppe å sponse nestle og andre barnematprodusenter.

20140609-093736-34656584.jpg

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!