Har dere sett forsiden av Time? Spis smør!

time_butter

I boken min skriver jeg kort om historikken bak fettfobien som har vært fra sekstitallet og frem til nå. Hva er fettfobi? Det er når man tror at fettet man spiser legger seg rett på magen, at mettet fett fester seg direkte på innsiden av blodårene og fører til hjerteatakk og at å kutte fett er lurt når man skal kutte kalorier siden fett har 9 kcal per gram mens karbohydrater kun har 4 kcal per gram. Norske myndigheter, leger som er eksperter i vektklubber og ernæringsfysiologer som skriver i noen helseblader har fettforbi. Spis magert, sier de, det er sunt.

Vi får håpe de får med seg forsiden på Time – og kanskje leser artikkelen også. Ironisk nok har Time en del av skylden til hvorfor fett og kolesterol ble sett på som det verste for folkehelsen, grunnet denne forsiden fra 1984:

time_kolesterol

(Bildet fortjente ikke full størrelse).

Spis smør med god samvittighet. Mettet fett er viktig for kroppen. Vi lagrer overskuddsenergi som mettet fett. Smør inneholder vitamin a, e og d. Kjøper du økologisk er det stor sjans for at du får med deg vitamin k2 også. Dessuten smaker smør utrolig godt. Jeg spiser ofte en liten knert smør rett fra pakken, faktisk.

Time-forsiden tror jeg viser at noe er i ferd med å skje. Dette er et tegn på at vinden er i ferd med å snu. Ekte og naturlig mat vil etter hvert bli sett på som bra for helsen, i stedet for lettmargarin, soyaprodukter, fettreduserte melkeprodukter og siruper uten kalorier. Og det gjør meg skikkelig, skikkelig glad!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!