Jeg er ikke den eneste som har jogget og jogget og tatt spinningtime etter spinningtime i håp om å bli slankere. I midten av tyveårene meldte jeg meg opp til Oslo maraton, det var før løpebølgen tok av, og i forhold til nå var gatene ganske glisne, både av tilskuere og andre løpere, da jeg slet meg gjennom halvmaratonet. Jeg meldte meg opp for den psykiske delen, for å ha et mål, fordi jeg elsket å løpe – og for å bli slankere. Seff. På den tiden kunne jeg inmari lite om trening. Jeg trente for å få vekk kalorier, akkurat slik vi blir fortalt at vi skal gjøre av myndigheter og vektklubbeksperter. For å gå ned i vekt må vi bruke mer enn vi får i oss. Ergo trene mye. Lørdager, for eksempel: lang spinningtime siden jeg skulle drikke vin etc på kvelden. Trening mandag. Tirsdag morgen før jobb: spinning etterfulgt av styrke i sal, etterfulgt av elixias sunne frokost bestående av korn, frukt og biola. Jeg var singel og bodde rett i nærheten av jobben og treningssenter, så å trene fem ganger i uken i en time pluss gikk helt fint med timeplanen.

Men jeg ble ikke noe særlig tynnere av å trene mot halvmaraton eller drive med spinnvill spinning. Jeg hadde noen vakre løpeturer i skogene rundt Oslo den sommeren, men apetitten øker jo når man øker treningsmengden og maten jeg spiste var typisk norsk kosthold med knekkebrød, noe brød (helst hjemmelaget), kornblanding med soyamelk (fysj) og pasta.

I går kom jeg over denne artikkelen på internett, om hvorfor kvinner ikke bør løpe. Jeg skriver om det samme i boken min som er rett rundt hjørnet. Trener man for helse (og for å se digg ut) bør ikke for mye kardio være hovedprioritet. Artikkelforfatter Kiefer sier det mye bedre:

This “cardio craze” is a form of insanity, and it’s on my hit list. I’m determined to kill it. There are better ways to lose fat, and there are better ways to look good. Your bikini body is not at the end of a marathon, and you won’t find it on a treadmill.

Jeg er ikke i mot løping eller spinnig eller andre typer kardio, men det er ikke den beste måten å komme i form på eller forme kroppen på. Faktisk kan man oppleve at man legger på seg om man løper for langt for mange dager i uken. Kroppen kan bli stresset av det, og når kroppen er stresset produserer den kortisol, kortisol bidrar til økt fettlagring særlig rundt magen og ofte at man får ekstra lyst på karbohydrater. Fokuser mer på styrke og trening med høy intensitet.

Jeg løper nesten aldri mer. Jeg har ganske tait med tid, så når jeg skal klemme inn en økt i timeplanen min ønsker jeg mest mulig effekt på kortest mulig tid. Da utgår jogging. Jeg gjør heller motbakkespurter kombinert med hoppende knebøy på toppen av bakken og pullups i et tre nederst i bakken. Eller jeg gjør en tabata hjemme på stuegulvet med ulike øvelser. Eller som i går, da Mini sov så vidt i vognen sin på Sognsvann, da gjorde jeg fem runder av fem pushups, femten knebøy og 30 sek planke. For min del har denne typen trening, altså crossfit-inspirert trening, bidratt til å gjøre meg sterkere og slankere – og sunnere.

Avslutter med et sitat fra boken min, fra kapittel ni som heter «Søvn, stress og bevegelse»:

Trening for helse innebærer et langsiktig fokus på treningen. Det betyr fokus på kvalitet fremfor kvantitet. Hva du gjør er viktigere enn hvor lenge du trener eller hvor ofte. Det innebærer at du tilpasser treningsvolum og intensitet etter hverdagen din. Med treningsvolum mener jeg hvor ofte du trener og hvor lenge du trener. Med intensitet mener jeg hvor hardt du trener. Motbakkespurter eller tunge løft er trening med høyere intensitet enn en svømmetur eller rolig joggetur. Er du inne i en svært hektisk periode bør du ikke jakte personlige rekorder. Trening for helse innebærer dessuten å balansere styrketrening, mobilitet og kondisjon. Vi skal gå inn på disse tingene en etter en.

Ved å trene for helse unngår du å utsette kroppen din for unødig stress. I avsnittene om stress lærte du at kronisk stress bryter ned kroppen. Slik kan det også være med for mye eller for langvarig trening. Det er mellom treningsøktene at du kommer i bedre form. Restitusjon er viktig både for å prestere på trening og for helsen.

PS: Hvis du ønsker å forhåndsbestille boken kan du gjøre det her.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!