Det nye året er godt i gang (man kan vel si det når vi skriver ni straks ti dager inn i året?), og jeg er på femte dagen med en slags paleo challenge. Jeg sier slags fordi jeg kjører min egen greie – jeg vet godt hva jeg bør fokusere på, og jeg vet godt hva jeg ikke adresserer, høygravid som jeg er.

Det finnes ulike former for paleo challenge. Felles for de fleste er at de varer i 30 dager og at man ikke skal spise melkeprodukter, kornprodukter, sukker og sukkererstatninger og belgfrukter på disse dagene. Whole30 er kanskje den mest kjente utfordringen. Selv er jeg veldig fan av den, siden den ikke bare tar for seg selve maten men også hva slags følelser man har til mat og ofte kropp. Det finnes også noe som heter 21 sugar detox, den tror jeg kan funke for mange som synes en whole30 blir en for brå overgang. Så er det Chris Kresser sin 14four, som også handler om mye av det samme som de to nevnte programmene. Du får lese litt selv og gjøre deg opp en mening hva du eventuelt blir fristet til å gjennomføre! Anbefaler også å lese mine tidligere bloggposter om disse temaene:

Jeg er altså på dag fem av mine 30 dager. Vanligvis anbefaler jeg jo å unngå å drikke smoothier (altså drikke maten din generelt) og å spise paleofiserte matvarer slik som pannekaker og brød. Jeg er dog ikke nevneverdig nøye på det disse dagene her. For meg er det viktigere å ha en lengre periode uten melkeprodukter (unntatt økologisk smør, som vi spiser greie mengder av) og få orden på magen. Magen blir bedre uten melkeprodukter og når jeg er uten sukker og sukkererstatninger. Jeg var som nevnt ikke sukkerfri i julen, hvilket er helt greit for meg, men jeg har det bedre uten. To ganger denne uken har jeg derfor laget meg smoothie og når jeg baker bananbrød som Mini har med i matpakken sin spiser jeg gjerne litt rykende varmt brød med en sleis smør på (såfremt brødet ikke inneholder for mye kokosmel, for det liker ikke magen min så veldig).

En annen viktig greie for meg er at jeg vet jeg får god energi av å leve ganske strikt. Da Mini var pitteliten, altså fersk bebis, levde jeg ganske slik jeg gjør nå nettopp fordi jeg ønsket all den energien jeg kunne få tross hele netter med amming og alt som hører barseltiden til. Mange bebiser reagerer dessuten på melk, så det var greit å bare la det være. Nå som jeg er i innspurten av graviditeten (sprøtt, jeg er i uke 36!) er det fint å etablere gode vaner og pleie meg selv og Lillesøster så bra som mulig den siste tiden. Og det føles veldig, veldig godt.

For meg er disse 30 dagene altså ikke linket opp mot vekt. Jeg veier meg når jeg skal til legen og det er det. Det er langt viktigere for meg å gi Lillesøster i magen og meg selv rikelig med gode næringsstoffer enn å fokusere på å se knall ut kort tid etter fødsel. Det er hyggelig å føle seg digg eller se digg ut, altså, men det er ikke viktigst for meg.

Jeg vet det er flere som i disse dager har satt i gang med paleo challenge. Oppdater meg gjerne om hvordan det går!

Og sånn til slutt, her er ca oppskrift på smoothien jeg synes er diggest om dagen, nemlig hulkensmoothie med smak av ingefær

  • 1 avokado
  • 1 banan
  • 1 liten eske kokosmelk eller en halv boks med kokosmelk (bruk gjerne litt mer av kokosvannet enn det tykke)
  • Saften fra en halv sitron
  • 2 – 3 cm ingefær, finrevet
  • To gode never spinat eller grønnkål

Ha alt sammen i en mikser og voila!
IMG_20150107_134731

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!