Her om dagen fikk jeg en mail fra en jente som virkelig likte å spise paleo, fordi det ga henne god energi blant annet. Men – hun likte ikke særlig godt å stå på kjøkkenet. Jeg mistenker at hun synes det å lage mat egentlig er en pest og en plage. Og da er jo seff fjordlandmat, grandiosa eller hurtigpasta enklere alternativer enn å lage all mat fra bunn av. Hun lurte på om jeg hadde noen tips.

Et enkelt tips er: proteinkilde – grønnsaker – fett. Stek, spis. For selvom Jon og jeg i perioder koser oss gløgg på kjøkkenet, både med å teste ut nye oppskrifter eller å lage mat vi vet er skikkelig digg, har vi også perioder hvor vi er driiiiiiit lei kjøkkentjenesten. I perioder er det også veldig strevsomt å finne på hva Mini skal ha med i matpakken, for eksempel. Klart det hadde vært enklere å sende med en barnejoghurt og noen brødskiver. Men men. I morgen får hun med seg søtpotetmos, hverdagsgryte, avocado og et kokt egg. Frukt og kefir får hun i barnehagen.

I hverdagen lager Jon og jeg som regel ganske enkel mat. Nå som jeg er hjemmeværende forbereder jeg som oftest middagen slik at den er klar når Mini kommer hjem fra barnehagen. (Inntil jeg fikk lappen nå er Jon den som har hentet henne, barnehagen ligger nemlig litt langt unna oss. Kjekt med lapp, foråsiresånn!) Om vi ikke har middag klart, smeller vi som oftest noe sammen på maks 20 minutter. Og vi tenker slik når vi komponerer måltider: animalsk protein, grønnsaker, fettkilde. Så varierer vi type protein i løpet av uken, vi varierer grønnsaker og varierer sånn passe fettkilde. Smør er vel den fettkilden vi benytter oss mest av, i tillegg til fett som naturlig finnes i kjøtt, fugl og fisk.

Dette er eksempler på middager vi har spist den siste tiden. Jeg ser det er litt lite fiskemiddager og tar selvkritikk. Vi hadde torsk og torskerogn uken før, det må vi ha den kommende uken også. Rogn er i sesong nå og jeg elsker, elsker det. Sorry lite bilder, og at de bildene som jeg har er av laber kvalitet. Jeg skal skjerpe meg.

Entrecote med hjemmelaget bernaise, potetbåter stekt i ovn og dampet brokkoli.
20150131_200802

Jon og jeg hadde dette lørdag kveld etter at Mini hadde sovnet. Som regel spiser vi middag alle tre samlet, men vi hadde date. Sausen ble litt tynn, men smaken er likevel aldri feil. Kan jo ikke la være å elske en saus basert på eggeplommer og smør? Smaksløkene mine er lykkelige. Jeg skulle gjerne sagt at entrecoten var økologisk, men det var den ikke. Den er kjøpt på vår lokale Rema1000. Jeg har forbedringspunkter, jeg også.

Stangekylling med bakte søtpoteter og stekte grønnsaker
Har ikke bilde av denne. Kyllingen stekte vi kvelden før og hadde i oppbevaringsbokser i kjøleskapet. Av skroget kokte vi selvfølgelig kraft. Siden kyllingen var ferdig var det bare for meg å bake søtpoteter, noe som er latterlig enkelt. Prikk hull i søtpoteten og bak til saften pipler ut av hullene, på ca 210 grader. Smaker himmelsk. Har dilla om dagen. Også stekte jeg noen grønnsaker til, såvidt jeg husker. Sabla enkel middag som alle er fornøyde med.

Restesuppe
Bildet er det som er øverst, med en av Minis bamser. Den er fra Peru, forresten. Vi lager alle suppene på kraft. Ingen buljong her i gården. Kraft gir god smak og er næringsrikt, i tillegg til mettende. Kraft er med andre ord en superbillig proteinkilde! Om du er redd for at paleo er for dyrt, vil jeg råde til å få tak i kraftbein eller benytte hele dyret når du spiser det (så som at vi alltid kjøper hel kylling i stedet for dyre kyllingfileter, og koker kraft på beina) og ha kraft som base i supper og gryter. I restesuppen kokte vi de grønnsakene vi hadde i kjøleskapet i kraft: løk, gulerot, et halvt eple, selleri. Den ble supergod! Som garnityr hadde vi restene av stangekyllingen vi hadde dagen før. Dette er også en inmari enkel hverdagsmiddag som faller i smak hos alle tre.

Kotelett med rosenkål, stekt sopp og søtpotetmos.
IMG_3899
Mener vi hadde dette forrige søndag og mandag. Å ha samme middag to dager på rad synes jeg er helt greit. Jeg tror vi varierte grønnsakene litt, bare. Kotelettene er fjellgris fra Valdres. Vi bestilte ribbe og diverse kjøtt fra bonden Knut før jul og har en del i fryseren. Utrolig gode koteletter! Kotelett tar ikke lange tiden å steke, rosenkål skal jo bare en svipptur oppi gryta og søtpotetmosen hadde vi laget kvelden før, slik at det bare var å varme den opp.

Blomkål- og gulerotsuppe med ristede gresskarkjerner og bacon.
Det var middagen i dag, siden vi hadde kraft i kjøleskapet. Vi er litt på suppekjøret om dagen. Enkelt, mettende og godt. Vi lager tykke supper. Mini er veldig glad i supper. Og veldig glad i bacon, hehe! Og om du lurer, er det ikke alltid vi har økologisk bacon, nei, selvom jeg vet vi burde ha det. Igjen; forbedringspotensiale. I dag har vi gått tur før jeg kapitulerte på sofaen. Da er det greit at suppen står og lager seg selv, før Jon lager pure av den med stavmikseren, steker noen gresskarkjerner og putter bacon i ovnen. Enkelt og godt og næringsrikt.

Som dere ser, vi finner ikke alltid opp kruttet. Jeg er glad i å lese oppskriftsbøker for inspirasjon, men er ikke alltid vi har ork eller gidd til å teste nye oppskrifter. Selvom vi denne uken har spist for lite fisk, vil jeg tro at vi på sikt har et veldig variert kosthold. Vi spiser jo grønnsaker og protein etter sesong og har ulike diller i perioder.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!