Jeg har fått spørsmål på instagram om hvordan jeg trener etter graviditet nr. 2 og om jeg kunne skrive litt om det. Det kan jeg selvfølgelig. Jeg trener med kettlebells og egen kroppvekt og bygger meg sakte men sikkert opp. 

Husk å ha i tankene min forrige bloggpost. Jeg er nemlig ingen treningsekspert og hva som funker for meg denne gangen er ikke sikkert funker for deg.

Til forskjell fra sist gang går jeg ikke så mange lange turer med vogn. Med Mini gikk jeg mer i byen og også rundt Sognsvann eller til Ullevålseter. Lillesøster ble født tidligere på året, jeg var ikke i form den første tiden, og med en storesøster og et større hus er det mer hverdagsdrifting som tar tid. Blogg og bloggprosjekter prioriterer jeg dessuten høyt. Når jeg skriver denne bloggposten, for eksempel, har jeg jobbedag, hvilket innebærer å trene kjapt i stuen innimellom skriving, lesing og matlaging. Men jeg er blitt flinkere til å gå turer de siste ukene, for det er godt for kropp og sjel å være ute og gåturer er ypperlig trening for å bygge opp kroppen etter graviditet og fødsel. Jeg bruker både min bugaboo-vogn og bæresjal når jeg går turer, spørs litt hva jeg føler for.

Jeg begynte med lett trening hjemme fire uker etter at Lillesøster ble født. Da var jeg frisk nok etter å ha vært syk. Nå er hun åtte uker. Hele tiden har jeg trent mindre enn hva jeg ønsker. Dels for å bygge meg sakte opp i stedet for å gå på en smell, men kanskje viktigst fordi å ha en baby innebærer kronisk underskudd på søvn. Jeg får ergo aldri restituert skikkelig, så å kjøre meg helt ut på trening vil ikke være gunstig for helsen min. Det er nytt for meg å gi meg når jeg føler jeg kan trene mer, eller har lyst til å trene mer. Fin erfaring egentlig, og jeg håper og tror det gir resultater på sikt. Jeg trener sånn på 60 prosent, tenker jeg.

Vi har kettlebells fra Compackt kettlebells i flere ulike vekter. Øvelser jeg tar er kettlebell swings. I begynnelsen merket jeg den i ryggen, trolig fordi magen min ikke var sterk nok siden magemusklene ikke har samlet seg helt enda. Jeg tok derfor ganske få swings kun med 14 kilo. Jeg har økt antall repetisjoner gradvis, men ikke foreløpig økt vekt. Jeg tar strake pushups i trappen. Armhevinger krever nemlig en sterk kjernemuskulatur, og å ta strake armhevinger på bakken når magen ikke har samlet seg vil ikke være lurt. Derfor i trappen. Jeg begynte med knebøy uten vekter og har nå økt til å ha 8 kilos kettlebell. Det er lett, men igjen vil jeg skynde meg sakte. Jeg har hatt vondt i bekkenet og vil ikke ta noen sjanser. (Vil jo stå på ski og slalåm neste vinter!) Jeg snatcher også med 8 kiloskula. Jeg kan nok snatche med tyngre, men igjen skynder jeg meg sakte. Stående roing gjør jeg med 14 kiloskule.

Typiske sett:

  • 10 – 15 – 25 – 50 reps av kettlebellsvings. Pause eller f.eks fem knebøy eller pushups mellom hvert sett. 14 kg. Begynte med en runde av dette, nå tar jeg 3 runder. Det betyr fra 100 til 300 swings.
  • 100 snatch uten pause (tar ti og ti på hver side). 8 kg.
  • 2 skulderpress, 3 knebøy på hver side i fem minutter uten pause (den er vond). 8 kg
  • 5 ettbens markløft og 5 roing på venstre side, så høyre side, tre sett av slikt. 14 kg.
  • Høfteløft 3 sett av 10 rep på med 14 kg
  • Turkish get ups. 8 kg.

Jeg slutter om en øvelse gjør vondt og tvinger meg selv aldri til en trening. Det er bedre å gå en tur eller røre på seg lett enn å trene hardt etter en natt med lite søvn. Det vil også være mest gunstig for utseendet også – stress = kortisol, som kan føre til økt fettansamling rundt mageregionen.

Som sagt – jeg er ingen treningsekspert. Det løpet jeg kjører ser ut til å passe meg bra. Jeg merker jeg blir sterkere og jeg gleder meg til å trene de dagene jeg gjør det. Har du lite treningserfaring fra før ville jeg tatt kontakt med en dyktig pt og fått et par timers innføring i hvordan trene deg opp. Og jeg vil anbefale å ikke begynne på et altfor tøft løp (feks om du tenker «beach2015»), for kroppen skal også produsere nok mat til at et lite menneske skal vokse og gro i enorm fart, samt at de aller fleste av oss med små babyer aldri får nok søvn. Et streng treningsregime kan være for tøft psykisk og fysisk og jeg vil påstå at du kan oppnå gode resultater med å trene såpass «slapt» som jeg gjør.

Her kan du lese mer om hvordan jeg kom i form etter forrige graviditet!

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!