Kjapp, ganske hard og effektiv trening er det som passer meg best! Jeg oppnår de resultatene jeg ønsker meg, koser meg gløgg når jeg trener og bryter ikke ned kroppen for mye.

Det er ingen overraskelse at jeg liker kjappe og harde økter og styrketrening fremfor langkjøring så som jogging, spinning og andre langvarige cardio-økter. Det er mange grunner til det. Jeg skal fortelle litt om disse grunnene nå, før jeg ramser opp alle øktene jeg har hatt hittil i april (dog, som jeg har husket å skrive opp. Jeg har utelatt et par som jeg ikke har skrevet opp og som dermed er gått i glemmeboken).

Cardio og korn = lite resultater for min del

I tyveårene var jeg langt mer lubbis enn hva jeg er nå. På den tiden spiste jeg grovt og magert som man jo liksom burde, og som student var jeg mer utpå livet med alkoholdinntak enn hva jeg er nå. Altså et helt annerledes kosthold enn nå. Nå spiser jeg jo mye fett og grønnsaker og sper på med animalske produkter, frukt, nøtter og frø. Treningen min besto utelukkende av lange økter. Styrke i sal på sats etterfulgt av spinning, for eksempel. Lange joggeturer. Jeg trente sågar til maraton en sommer, jeg løp og løp og jeg tror ikke jeg gikk ned et gram selvom det var noe jeg håpet på med all den treningen. Et par uker før maratonet ble jeg stukket i foten av et innsekt eller noe som jeg måtte gå på medisiner på og så tok jeg til vettet og løp halvmaraton i stedet. Alt henger sammen med alt, så både maten, livsstilen med sene kvelder og mye cardio hadde påvirkning på helsen min og utseendet mitt. Men den treningen jeg drev med ga meg få om noen resultater som jeg ønsket.

Crossfit ga endring

Noen år senere begynte jeg med crossfit og da startet jeg å bygge muskler og gå ned i fettprosent. Det kom samtidig som jeg i større grad gikk over til et paleobasert kosthold. Nå om dagen trener jeg ikke crossfit av to grunner: jeg bor ikke i nærheten av en box mer og crossfit kan være for mye stress for kroppen min. For både altfor hard trening og for mye cardio kan være stress for kroppen, særlig for oss kvinner, og da går vinninga opp i spinninga. Kanskje går man faktisk opp i vekt, eller ikke klarer å gå ned mer, kanskje blir man mer lubben rundt magen, kanskje mangler man energi, kanskje slutter man å kunne legge på vekter eller må gå ned i vekter, kanskje blir menstrasjonen uregelmessig – for å nevne noe. Men det skal sies at jeg håper å etter hvert trene crossfit en gang i uken eller så på en boks, for jeg kan savne å trene med noen og virkelig elsket jo beinharde økter i felleskap. Crossfit-felleskap kan være unikt og jeg har truffet flere gode venner gjennom den treningsformen.

DSCF0793

Helheten er viktigst

Når jeg legger opp treningsøkter til meg selv har jeg alltid helheten i tankene. Hvor mye søvn har jeg fått i det siste? Er jeg stresset? Bør jeg ha energi til en jobbeøkt på kvelden? Fie på 14 måneder ammer fremdeles på natten, den sniken, hvilket betyr at jeg fremdeles ikke har hele netter med søvn. Heldigvis sover jeg som en stein når jeg sover og jeg sovner fort på kveldene. Men mangel på mange hele netter på rad med god søvn gjør at jeg konstant ikke har fullt batteri. Og å ha timeslange joggeturer eller crazy harde økter vil for meg ikke være oppbyggelig. Derfor holder jeg igjen fremdeles. Jeg har noen økter hvor jeg tar meg ganske ut, men ikke fler enn en i uken. Om jeg har planlagt en superhard økt men våkner om morgenen og føler meg ræv gjør jeg noe annet eller utsetter å trene. For som jeg har sagt tidligere: en dag uten trening kan faktisk være en dag med mening.

I april har jeg ikke vært i garasjen en eneste gang. Jeg har trent inne på matta vår, eller utenfor. Nå som det har varmet seg opp litt trener jeg mye barbeint. Det er kaldt i begynnelsen men så går det ok. Jeg foretrekker å trene barbeint så lenge jeg ikke løper, hopper med tau eller løfter tunge vekter, rett og slett fordi jeg får så mye bedre kontakt med underlaget enn når jeg har sko på og dermed mer kroppskontroll. Om jeg bruker sko er det slitne adizero eller barfotsko fra Vivo.

DSCF0801

Nok snakk, over til min husmortrim!

(nevner ikke datoer, bare gir eksempler)

Dag 1:

Oppvarming: Tre runder av 10 airsquats, 5 pushups og 10 situps.

Økt A: 10 runder av 10 alternerende kettlebell swings 20 kg, 5 goblet squats 20 kilo og 5 pushups

Økt B: 2 runder av 8 ettbens markløft 20 kilo (v+h) og 3 enhåndsroing med kettlebell 20 kilo (v+h).

Dag 2:

Tabata av: Kettlebell swings 2o kg, trappehopp på trappen utenforhuset, situps og burpees.

Dag 3:

Økt A: 10 runder av: 10 kettlebell swings 20 kg, 5 double unders, 5 utfall fra trapp venstre ben så høyre ben.

Økt B: 5 runder av: 5 ettbens markløft 20 kg hver side og 5 pushups.

Dag 4:
Emom (every minute on the minute) 20 min: 10 kettlebell swings 20 kg, 20 sideveis hopp, 3 pushups.

Dag 5:
Økt A: 100 doubleunders for time 4.45 (første 100 double unders siden før jeg ble gravid med Elly tror jeg!), pluss flere hundre enkle hopp og hinkehopp.

Økt B: 100 utfall fra trapp med knehev.

DSCF0825

(Trappen jeg trener i).

Dag 6:
Økt A: Emom 20 min: 10 kettlebell swings 20 kg, 3 dips, 5 hopp i hele trappen (tre trinn fra asfalt til dør).

Økt B: 10 runder opp og ned foran kåken med farmers walk 20 kg, annen hver hånd

Dag 7:
Økt A: 15 min emom: 10 kettlebell swings 20 kg, 3 pushups, 5 utfall fra trapp med knehev på hver side.

Økt B: 3 runder av: 50 enkle hopp, så 50 løpehopp, 3 enarms roing med kettlebell hver side 20 kg og 8 ettbens markløft hver side 20 kilo kettlebell.

Det vil si at jeg har hatt ni-ti økter på de første to ukene av april. Som dere ser er det noen som tar 20 minutter, hvilket er lenge for meg, mens andre tar ca 10. De siste dagene har jeg fått dilla på emom. Da får jeg et stort volum uten å slite meg ut, siden jeg legger opp til at øvelsene skal gi minst 10 sekunders pustepause – helst 20 – før jeg begynner på’n igjen. Eksempelvis fra dag 6, tilsammen ble det da 200 kettlebell swings, hvilket hadde virket mange hadde jeg kjørt de så fort som mulig, men delt opp slik med pustepause så virker ikke 200 swings nevneverdig slitsomt. Perfekt måte å snike inn volum på!

Håper det er litt gøy å lese forresten!

PS: Digger ikke du også ananas-tightsen? Den er fra merket L’urv som du kun får kjøpt hos Myactivestyle.no. Fantastisk passform og spør du meg noen av de fresheste treningsklærne på markedet. Sjekk også ut bomberjakkene! Bruker du koden sara får du 10 prosent rabatt! Min favoritt-tights, shorts, bh, bomberjakke og bikini.

(#Venninnesamarbeid)

DSCF0343

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!