Fra grøftekanten with love: Brenneslepesto!

Nivå: Enkel

Tid: Plukk + rens + 5 min

Brenneslen, stakkars. Den står der og er så grønn og fin og alt vi gjør er å passe oss for den slik at den ikke brenner oss. Ta heller på hanskene og plukk posene fulle nå som brenneslen er ny og på sitt mest næringsrike! Brenneslen er nemlig full av c-vitamin, jern (non-heme) og kolin, for å nevne noe, og skal visstnok være rensende, styrkende og være bra for både ammende kvinner og for kvinner med kraftig menstrasjon.

I veien her vi bor vokser det brennesle flere steder. Søndag tok jeg med en plastpose og to hansker og mens jentene syklet og gikk plukket jeg en bærepose nesten full. Elly hadde også sine hagehansker på og plukket to brennesler og en grein før hun var ferdig og måtte sparke litt videre.

På kvelden tok jeg på hanskene igjen og renset brenneslene. Så har jeg forvellet noe av det, mens resten ligger i kjøleskapet og venter på fremtidig skjebne. Jeg skal tørke noe og forvelle resten, tipper jeg.

I fjor lagde vi brenneslesuppe og i år som i fjor har jeg brennesle i smoothien min i stedet for spinat. Gratis, næringsrikt og gir ingen smak til smoothien. I år får du oppskrift på brenneslepesto. Superenkelt, i grunn: finn en pesto-oppskrift og bytt ut basilikum med brennesle!

IMG_6302

Vi hadde brenneslepestoen sammen med torsk, økologisk bacon og mos av søtpotet og kålrabi (muligens bedre med vanlige poteter her, men det hadde vi ikke i hus). Jentene spiste ikke så mye av pestoen, men de langer innpå med torsk, bacon og mos i alle fall. Jeg har også pestoen ved siden av eggefrokosten min, eller på knekkebrød med hvit geitost på. Pesto passer jo til det meste! Lag en god dose og ha i kjøleskapet til grillsesongen, det er mitt beste tips.

Her følger min slumpepesto!

[ingredients title=»Brenneslepesto»]
  • En god neve forvellet brennesle
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 – 3 ss pinjekjerner
  • Olivenolje, helst en uten så mye smak
  • 3 cm parmesan
  • Litt havsalt til smak
[/ingredients] [directions title=»Fremgangsmåte»]
  1. Forvelling av brennesle: ha brenneslen kjapt i nesten kokende vann før du tar det i kaldt vann. Jeg vet om andre som ikke forveller, men jeg tør ikke helt spise ikke-forvellet brennesle … Klem ut alt vannet
  2. Ha ingrediensene i en kraftig blender eller bruk en god stavmikser
  3. Miks til alt er jevnt
  4. Spis!
[/directions]

DSCF0991

PS! I Ingefær live-podcasten med Gry Hammer snakker vi blant annet om hva slags vekster vi nå kan høste i naturen!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!