I månedens kjøttleveranse fra Duggurd fikk vi lårbein fra Kje. Og det ble en alt annet enn kjedelig middag!

Jeg har på følelsen at ikke alle vet hva kje er. Vet du hvorfor? Fordi jeg var usikker selv. Kje er barnet til geita. Hvert år blir det på vårparten født kje over hele Norge for at melkeproduksjonen til geitene skal holdes i gang. I Norge er vi jo glad i både hvit geitost og brun geitost, så melkeproduksjon må det være. Problemet er at vi forbrukere er mer glade i melken enn kjeene, så omtrent en tredjedel av disse kjeene blir rett og slett tatt livet av og kastet, siden bøndene tjener mer på melken enn på kjeene. Trist, er det ikke? Det synes jeg. Vi burde i større grad etterspørre kje i butikkene! Her er en liste over steder som selger kje.

Noen bønder lar kjeene være hos mamman sin noen uker, slik at kjeet får melken i stedet for vi forbrukere. Og når den lille kjeen avlives blir det til en delikatesse på vårt bord. Melkekje selges på vårparten, mens kje som blir slaktet på høsten har gresset i tillegg. Les mer om kje hos oikos.

DSCF1206

Men hvordan tilbereder man kje og hva slags tilbehør? Jeg bladde i en bok fra Arne Brimi, Årstider, for jeg tenkte at han Arne, han kan sitt kje. Og det kunne han. Vi serverte kje sammen med smørstekt nykål etter tips fra en oppskrift i D2 forleden, med nypoteter, bakt løk og hvitløk og hvit asparges. Og med en god klatt seterrømme til.

[ingredients title=»Ingredienser»]
 • Lårben av kje
 • Sjalottløk
 • Hvitløksfedd
 • Smør
 • Salt og pepper
 • Nypoteter
 • Nåkål
 • Grønne eller hvite asparges
 • Evt seterrømme/rørosrømme
[/ingredients] [directions title=»Fremgangsmåte lårben av kje»]
 1. Sett ovnen på 150 grader.
 2. Stek lårbenet i stekepannen med masse smør først slik at det har stekeskorpe rundt hele låret.
 3. Ha sjalottløk og hvitløkfedd (ikke skrellet) i bunnen av en ildfast form.
 4. Plasser lårbenet oppå og sett i ovnen.
 5. Låret er ferdig når kjernetemperaturen er 160 grader.
 6. Server med smørstekt kåk, lettkokte nypoteter og asparges, smør/rømme og havsalt. Nyt!
[/directions]

DSCF1212

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!