Den kommende tiden skal jeg trene styrke to ganger, en hard, kjapp økt en gang og en digg løpetur i uken. Det holder i massevis

Hvor mange ganger har jeg sagt på bloggen at mer trening ikke nødvendigvis betyr sunnere eller bedre helse? Jeg føler jeg gjentar meg selv til det kjedsommelige. Men jeg tror også det er viktig å gjenta, for det kan virke som om dess mer man får trent dess sunnere, sprekere og lykkeligere blir man. Det er ikke nødvendigvis sant. Vi alle må legge opp trening etter søvn, alder, livssituasjon, arbeidsmengde og stressnivå. Om du er som meg, som støtt sover for lite grunnet barn, jobber mye og er midt i trettiårene er det kanskje ikke det beste for helsen å trene til maraton eller klemme inn fem harde økter i uken selvom du noen ganger føler deg som en slapp potetsekk. Det vil bare øke stressnivået i kroppen og bryte ned i stedet for opp.

Det gjelder å trene smartere, ikke mere. Og finne ut hva målet for treningen din er. Jeg ønsker å trene slik at jeg får god helse. Jeg vil at treningen skal gi meg energi. Jeg vil at jeg skal kjenne meg sterk og gjerne også bli sterkere. Og selvfølgelig vil jeg også at kroppen min skal se trent ut. Ergo har jeg ingen mål for treningen annet enn å gjennomføre fire økter i uken. Og på det tidspunktet i livet jeg er nå, med hårete mål i andre deler av livet er det godt nok.

Jeg går en hektisk høst i møte og vil bruke minst mulig hjerneaktivitet på å finne ut av hva jeg skal trene. Derfor har jeg bestemt meg at frem til slutten av september skal min trening bestå av to styrkeøkter i garasjen i uken, en knallhard økt på 15 – 20 minutter og en joggetur hvor jeg ser an dagsform hvorvidt jeg vil løpe langt eller kort, intervaller eller gå innimellom. I tillegg til dette skal jeg prioritere hverdagsbevegelse i form av gåing.

Styrkeøktene vil bestå av supersett. Markløft og skulderpress, for eksempel. Knebøy og armhevinger er et annet eksempel. Slik får jeg klemt inn mest mulig trening på kortest mulig tid. Øvelsene jeg bruker er i tillegg til nevnte øvelser kettlebell swing, planke, renegade row, roing i stang og utfall med og uten vekt. Som regel tar disse øktene i underkant av en halvtime.

I ukens harde økt kommer jeg først og fremst til å gjøre en amrap på kvarter eller tyve minutter. Amrap betyr så mange runder som mulig på et gitt antall minutter av valgte øvelser og repetisjoner som man velger. Jeg synes kettlebell swings er fin måte å få opp pulsen på, ulike former for hopp, knebøy eller goblet squat (frontknebøy med kettlebell), snatch, burpees, etc. Kroppen min responderer bra på økter  som det, og jeg liker at kvarter til tyve minutter er nok i massevis til å være helt kaputt etterpå.

Joggingen er noe jeg nettopp har tatt opp igjen. Jeg jogger ikke så mye for treningens skyld, hovedsaklig fordi når jeg løper soner jeg helt ut. Det er veldig meditativt for meg. Jeg løper til sjøen eller i skogen eller langs veien og titter inn i husene til folk for å se åssen folk har det. Gleder meg allerede til høstens løpeturer!

DSCF2447

Jeg tror at denne mengden er god nok i massevis til at jeg (for)blir sterk og sprek. Som du ser blir sammenlagt tid omtrent to timer. For min del er det digg å tenke at jeg ikke trenger å bruke så mye tid på trening for å få ønskede resultater. Visst er jeg en endorfinjeger, men jeg har nok andre ting å bruke tid på enn å trene mange, mange timer i uken. Det er mye forskning på at for mye kardiotrening ikke er gunstig for helsen og vekten, særlig ikke om vi allerede har et hektisk liv. Det, og fordi styrketrening er mer effektivt for å forme kroppen, er grunnen til at jeg kun skal løpe en gang i uken.

I slutten av september skal jeg ta en evaluering av dette programmet. Ga det eller tok det energi? Har jeg blitt sprekere eller sterkere? Noe jeg bør gjøre mer av eller mindre av? Ser fortsatt kroppen sprek nok ut? Syntes jeg det var gøy? Og viktigst: klarte jeg å gjennomføre som planlagt?

Hvis dere vil kan jeg holde dere oppdatert på åssen det går og komme med eksempler på økter jeg har kjørt.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!