I Ingefær podcast episode 31 snakker gründer av getinspired.no, Silje Landevåg, om hvordan hun setter seg smarte mål. Her får du fem tips til hvordan sette deg smartere og dermed mer oppnåelige mål – på kortere tid!

Etter at jeg begynte mental trener-utdannelsen hos RAW trening har jeg rett og slett blitt nyfrelst på å sette meg mål. Helt ærlig: før har jeg syntes at det å sette seg konkrete mål har vært litt skummelt. For hva om jeg ikke oppnår målet? Derfor har jeg nok vært vagere enn hva godt er eller bare latt målet være en drøm.

Men på kurset, som jeg forøvrig kan anbefale på det sterkeste til alle som har lyst til å bli mentalt sterkere selv eller bidra til at andre blir det, lærer vi å virkelig digge å sette seg mål. Gode mål gjør deg nemlig mer fokusert og mer motivert – noe som gjør at du jobber bedre og hardere for å oppnå målet (1). Og det i seg selv gjør jo at sjansen for at du oppnår målet øker.

I Ingefær-episoden med Silje Landevåg nevner hun at hun siden hun har så mange mål på jobben og to små barn, har hun ingen treningsmål annet enn å gjennomføre fire økter i uken. Det synes jeg var lurt av henne. Ofte setter vi oss mål i for mange arenaer av livet samtidig. Vi skal gå ned fem kilo samtidig som vi skal løfte tyngre i markløft hver uke, samtidig som vi skal sove åtte timer hver natt, nå målene på jobben som sjefen har satt, prøve en ny rett i uken, drikke litt mindre vin og ha sex i alle fall to ganger i uken. Det er jo dømt til å mislykkes. Når du satser stort i en del av livet, må nødvendigvis andre deler i livet prioriteres ned. Derfor er det jo slik at jeg ikke har treningsmål, men kun spesifikke mål om hva jeg skal trene. Jobb (og jentene) tar så mye energi om dagen at jeg bruker energien der det trengs mest. Det er smart!

Før vi ser på hvordan vi skal sette smarte mål er det kanskje greit med en definisjon? Mål er, som Cecilie Ystenes i boken Mental styrketrening har definert, er en beskrivelse på ønsket fremtidig tilstand.  Men hvordan setter du deg smartere mål?

Punkt en: Før du setter deg mål må du kjenne etter om det virkelig er ditt mål. Med det mener jeg: er det du eller andre som vil oppnå dette? Er det dine drømmer eller andres forventinger? Kjenner du at det er ditt eget og at det kribler litt i kroppen når du tenker på målet ditt, ja da er du på rett vei.

Punkt to: Skriv ned målet på SMARTE-måten (2). Det vil si at målet skal være: Spesifikt, Målbart, Aktivt, Realistisk og Tidsbestemt. Det i sum betyr at målet er evaluerbart. Eksempel: å si at målet mitt er å bli sterkere er et dårlig mål. For hva er sterkere? Og når skal du bli sterkere? Og hvordan vet du at du har blitt sterkere? I stedet bør du si: innen 31.11 skal min nye PR i markløft være 110 kilo. Her er målet spesifikt (110 kg i markløft), målbart (110 kilo), aktivt (jeg skal klare å løfte 110 kg), realistisk (om du tar 100 kg nå, om du tar 50 kilo bør du nok nedjustere litt), tidsbestemt (innen 31.11). Tilsammen er det evaluerbart.

Punkt tre: Lag en plan for hvordan du skal oppnå målet. Et mål uten en plan er ikke særlig nevenytting. Hvilke delmål må til for at du skal nå målet ditt? Hva må du gjøre denne måneden, denne uken, i dag? Særlig dette punktet har vært gull for min egen del. Hver søndag kveld eller mandag morgen skriver jeg ned hva jeg må gjøre den kommende uken for å nå målet mitt. Det er ikke mange tingene som må gjøres hver uke for min del, kanskje to-tre punkter. Gjør jeg disse vet jeg at jeg sakte men sikkert er på vei mot det store målet.

Punkt fire: Kartlegg alle hindringer og distraksjoner som kan komme i veien. Hvordan løser du disse? Skriv ned og forbered deg så mye som mulig. Slik ligger du i forkant og når hindringer oppstår vet du hvordan du løser dem, og kommer lettere tilbake til veien mot målet. Dette punktet vil hjelpe deg til å holde fokus, det vil si at du klarer å si nei til distraksjoner som kommer til å oppstå, og til å holde deg motivert når det kommer motgang.

Punkt fem: Start nå! Har du et mål som du skjønner er for vagt? Bruk SMARTE-modellen og lag målet så smart som mulig. Har du en drøm som du trenger å konkretisere? Prøv å finn ut hvorfor den drømmen er så viktig for deg. Det hjelper å gjøre drømmen over til et ønske om fremtidig tilstand – som jo er et mål. Og har du satt deg et SMARTE-mål starter du nå. Om det så bare er å skrive det ned med rosa tusj på et a4-ark og heng det over arbeidsplassen din slik at du ser det hver dag. Det har jeg gjort og det er motiverende, kriblende, fokuserende og veldig spennende!

Håper dette var nyttig! Hvis du ønsker å fordype deg i hvordan jobbe med deg selv for å lettere nå mål, anbefaler jeg å kjøpe boken til Cecilie Ystenes. Du kan også høre på Ingefær-episoden med henne, som jeg synes er lærerik og lettinformativ. Pia Seeberg skriver også en del om mental trening på sin blogg. Og ønsker du et skikkelig dypdykk anbefaler jeg deg å ta Mental trener-kurset til RAW trening. Det er krevende, utviklende, øyeåpnende og inmari morsomt. Jeg er ikke ferdig enda, men kan allerede anbefale mental trener level 1-kurset på det varmeste. NB: neste kursstart er 29. september, just sayin.

Kilde 1): Edwin A. Locke & Gary P. Latham (2006). New Directions in Goal-Setting Theory. Current Directions in Psychological Science, Volum 15(5), side 265-268.)

Kilde 2): Jason C. Kovac (2005). SMART Goal Setting. Workspan, Volum 48(11), side 63.

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!