Hvordan får vi tid til å lage all mat fra bunnen med to småttiser, en mammagründer og en fulltidsjobbpappa? Her gir vi våre seks beste tips for en enklere mathverdag.

Punkt 1: Få oversikt over alle aktivitetene i løpet av uken og legg inn i kalender.

I vår ukeplan legger vi inn alt fra Elly sin gymlek til dager Jon må være ekstra tidlig på jobb eller kvelder jeg skal henge med venninner eller gjøre et Ingefær-intervju. Når jeg får oversikt over den kommende uken vet jeg også hvilke tider i uken jeg har tid til å preppe mat.

Punkt 2: Lag ukemeny for mer enn bare middager og ta hensyn til punkt en når du lager menyen.

Når jeg lager ukemeny ser jeg på kalenderen vår. Når må middagen komme på bordet med en gang etter barnehagen fordi vi skal noe på ettermiddagen? Hvilken ettermiddag er en av oss voksne borte slik at middagen bør være ferdig på forhånd? Hvilke dager kan jeg bruke en kveld til å forberede flere middager? For eksempel har vi suppe eller gryte på tirsdager som det bare er å varme opp, siden vi har aktivitet på kvelden. Dette lager vi mandag eller søndag kveld. Har jeg kyllingmiddag en dag legger jeg inn en kraftbasert rett noen dager etterpå, når kraften fra skroget et ferdig kokt.

Når jeg lager meny setter jeg meg ned med kokebøker, hjernen min og internettet og lager meny for en uke av gangen. I den legger jeg inn middager og de to dagene jentene har matpakke med i barnehage. Jon spiser lunsj på jobben og jeg spiser det jeg finner på i farta til lunsj. Jeg har også en dag hvor vi ikke har middag, for erfaring tilsier at det blir rester eller vi finner på noe impulsivt i løpet av uken som gjør at ukesplanen forskyves. Jeg liker ikke å kaste mat. I menyen legger jeg inn fiskeretter, kjøttretter (med kjøtt fra Duggurd som vi allerede har i fryser), kylling, jeg ser hva som er i sesong, om det er noen nye retter jeg vil teste, jeg legger inn en rett med innmat og/eller kraft og jeg prøver å ikke ha de samme grønnsakene uke etter uke.

Punkt 3: Lag en detaljert handleliste.

Utfra ukemenyen lager jeg en handleliste hvor jeg også inkluderer det jeg vet vi har av forbruk av andre matvarer. Middagene varierer fra uke til uke, men jeg vet at melk, ost, kaviar, kokosmelk, bleier til Fie, frukt og gulerøtter, for eksempel, alltid må være i hus. Jeg vet hvor mange søtpotet vi burde ha, hvor mange fiskefileter, rødbeter eller hele kyllinger. En detaljert handleliste gjør at det blir mindre matsvinn og det gjør at man ikke så lett faller for fristelsen til å impulshandle, som gjør at man kan spare penger.

dscf2700

Punkt 4: Bestill mat på kolonial.no (eller andre matbutikker på nett).

Kolonial.no har gjort livet mitt lettere. Serrrriøst. Jeg digger Meny, men de kan være dyrere på basicvarer. Rema1000 som ligger i nærheten av oss er ikke av samme kaliber som Rema1000 i Torshovdalen. Før vi begynte med kolonial pleide jeg å kjøre en halvtime til nærmeste Coop hypermarked. Det tok enten en del av dagene eller en hel kveld i uken. Visst er det gøyere å gå i butikk for å handle mat – og jeg tror også at å handle på nett kan fjerne oss enda mer fra at mat faktisk kommer fra et sted (vakuumpakket kjøtt-problematikken, som jeg kaller det), det kan jeg skrive om en annen gang. Nå legger jeg inn handlelisten på kolonial og dagen etter kommer det et hyggelig menneske på døren (for de er alltid hyggelige) og gir oss alle bæreposene med mat. Jeg trenger bare å ta det inn i kjøleskap, fryser, skuffer og skap. Elsk!

Punkt 5: Tenk alltid frem i tid.

Når du lager middag, lag store porsjoner slik at du kan fryse ned eller ha til lunsj dagen etter. Eller ha tomatsuppe den ene dagen, som blir til tomatsaus på kjøttloff den neste dagen. Når du først står på kjøkkenet og lager middag, kan du jo skrelle og dele opp morgendagens grønnsaker. Har du ti minutter mens du venter på at vasken skal bli ferdig kan du lage smoothie til dagen etterpå. Jeg lager ofte matpakker til jentene mens jeg rydder kjøkkenet rett etter middag og putter oppi eventuelle matrester de skal ha i matpakkene sine. Slike småting har tatt tid for meg å gjøre til en vane, men jeg er inmari glad jeg har jobbet for å få det til.

Punkt 6: Kjøp godt kjøtt rett fra bonde eller fra Duggurd og kjøp mer utilgjengelige stykningsdeler.

Økologisk kjøtt i butikk kan ofte være dyrt. Om du kontakter bønder og/eller jegere direkte kan du kjøpe større deler av dyr og ha i fryser som du bare tiner når du har behov for det. Eller du kan abonnere på økologisk kjøtt fra Duggurd (Husk at du kan bruke min rabattkode for å få 20 prosent på første bestilling av kjøttdeigpakken). 

Det lønner seg også å ikke bare kjøpe indrefilet, men kjøpe andre deler av dyret som tar lengre tid å tilbrede men som både er billigere og gir fantastisk mat. Grytekjøtt og rotgrønnsaker i en romertopf, for eksempel, tar ca 10 minutter å forberede, og om den står i ovnen mens du er på jobb har du varm middag på bordet med en gang du kommer hjem.

dscf2688

Håper dette var noe til hjelp! Kanskje har du andre tips som du bør dele? Skriv i kommentarfeltet! Eller har du spørsmål til hvordan vi gjør noe praktisk? Fyr løs! Snart kommer det en bloggpost med middager vi har hatt den siste tiden, til inspirasjon. Og kanskje dere vil vite ukesmenyen vår noen ganger også?

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!