Førstkommende onsdag kl 20 er Jon og jeg intervjuet om barn og bevegelse på Helsekontrollen på TV2. Vi snakker om fordeler og ulemper ved ReimaGo-chippen som jeg tidligere har skrevet om.

For ikke lenge siden skrev jeg om barn og bevegelse i forbindelse med at barneklesprodusenten Reima har lansert ReimaGo, en chip som logger barnets bevegelse om barnet har det i en lomme. TV2 ringte meg og lurte på om Jon og jeg ønsket å være case i saken de lager. Siden vi synes barn og bevegelse er viktig stilte vi opp. En fra idrettshøyskolen er intervjuet og datatilsynet.

Vi satt ReimaGo på jentene våre tidlig den morgenen vi skulle snakke med TV2 på ettermiddagen. Elly hadde sin i bukselommen. Hun fikk også lov til å ikke ha chippen om hun ikke ville ha den – hun er tydelig i sine meninger og jeg kunne aldri ha tvunget på henne å sjekke hvor mye hun beveger seg i løpet av en dag. Fie hadde også sin chip i lommen, men hun visste ikke om det. Som halvannetåring ville det bare blitt rot.

reima5

Jeg gikk til barnehagen med dem, noe vi gjør jevnlig men ikke hver dag. Det er ca en kilometer å gå. Elly hadde turdag med sin avdeling, Fie vanlig dag. Klokken 14 hentet vi jentene og sjekket hvor mye de hadde beveget seg i løpet av dagen foran TV2s utsendte. Deretter diskuterte vi fordeler og ulemper med å ha en chip og en app som registrerer barnas bevegelse.

Fordeler:

  • Reima har ved å utvikle denne og lage en undersøkelse i mange land klart å sette fokus på barn og bevegelse. Det er superviktig at det tas opp i offentligheten med jevne mellomrom, synes jeg, selvom norske barn er best i klassen og vi generelt er en befolkning som synes at livet er best ute, at det ikke finnes dårlig vær bare dårlige klær og at selv små turer er turer.
  • Det kan oppmuntre eldre barn til å bevege seg barn ved hjelp av spillet som finnes i appen, og dermed skape gode bevegelsesvaner som forhåpentligvis varer.
  • Det kan gjøre oss voksne mer bevisst på at hverdagsbevegelse er viktig. Litt her og litt der, litt mindre kjøring, litt leking ute etter middag, ikke bruke bil til skole og barn om man klarer å komme seg litt tidligere ut om morgenen, slike ting.
  • Det er interessant å se hvor mye de beveger seg. Det synes i alle fall Jon og jeg. Vi ble nemlig overrasket, særlig av Elly! Fie på halvannet sover jo fremdeles midt på dagen, så hennes «resultat», om man kan kalle det det, var lavere.
  • Det kan gjøre at foreldre og barn får noe å snakke om, et felles mål, gjøren i familien.

Ulemper:

  • Muliggjør for «overvåkning» av barna. Jeg ser på barn som selvstendige individer, noe vi foreldre har begrenset innsynsrett (og delerett) til. Da jeg var liten visste jo mamma og pappa sjeldent eksakt hvor jeg var etter skoletid, ei heller hvor mye jeg beveget meg. Chippen kan brukes på hva vi synes er feil måte, så som foreldre må man være bevisst på bruken.
  • Vi prøver å ikke belønne barna våre, selvom det ikke alltid er lett. Eksempel: om du gjør dette og dette får du dette og dette. Jeg ville jo aldri sagt det til Jon: om du vasker opp kan du slippe å stå opp tidlig med barna i morgen. Jeg er skeptisk til bruk: hvis du beveger deg så og så mye får du ny lego, for eksempel. Men det kan hende jeg har helt feil her, jeg har ikke store barn og er ingen ekspert på barneoppdragelse.
  • At lek ikke blir fri lek mer – vi voksne drar inn vårt syn på hva som er bra og ikke bra. Noen dager sitter jo barn på rompa og leker i sandkassen, men utvikler seg selvom de da ikke er i bevegelse.
  • Vi tenker også at foreldre som allerede er opptatt av bevegelse vi kjøpe chippen, mens foreldre som ikke er så opptatt av det og som kanskje hadde behøvd en påminnelse ikke kjøper den.

Jeg ser for meg at datatilsynet er negative til ReimaGo selvom chippen ikke har gps – dvs den sier ingenting om hvor barna har vært i løpet av dagen.

Uansett er jeg i sum positiv til selve iniativet til Reima. Det er en artig og kreativ form for samfunnsansvar. Reima har klart å sette fokus på barn og bevegelse og det synes jeg de skal ha masse kred for!

Vi får ikke sett intervjuet siden Ingefær LIVE-intervjuet med Børge Fagerli nettopp er ferdig da, så dere får si hva dere synes i kommentarfeltet her eller sende meg en mail på sara at saralossius.no!

PS: Fie digger å ha på lue samme hvor varmt det er. #Kommendeskaterellersnowboarder

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!