En skulle tro at en som driver en helsepodcast, har gitt ut bok om sunn livsstil, blogger om helse jevnlig og leser bøker og artikler om helse hver dag kun har sunne helsevaner. Men neida.

De aller fleste av oss har i alle fall litt peil på hva som er bra for helsen, og hva som ikke er så gunstig. Likevel er det ofte langt fra kunnskap til handling. Det skal jeg ta opp på en Ingefær-episode snart. Hva er det som gjør at vi vet hva vi burde gjøre, også gjør vi omvendt? Det er så spennende!

Jeg lever et ganske så sunt liv. Jeg kunne godt levd sunnere, men jeg kunne også levd mye mindre sunt. Selv synes jeg at jeg har funnet en bra linje å ligge på, men jeg har forbedringspotensiale på følgende fire punkter:

Jeg sover støtt for lite

… og det er min egen skyld. Etter nesten fire år med redusert søvn fra amming og annet nattevåk har jeg etter jul flere netter lagt hodet på puten, sovnet, og våknet først neste morgen. Å sove natten igjennom er så deilig at det er nesten så jeg skrinnlegger ønsket om et tredje barn. Det er altså SÅ deilig å sove uavbrutt!

Grunnen til at jeg sover for lite selv om jeg sover natten igjennom er fordi jeg legger meg for sent. Flere som kjenner seg igjen? Jeg har skrevet om min lakenskrekk tidligere. Å sove nok er viktig for hjernen, det gjør at kroppen reparerer seg etter dagens slitasje – og mye mer. Mer om søvn kan du lese her og om du virkelig vil ta et lettfattelig dypdykk ned i søvnens forunderlige verden bør du høre på episoden på Ingefær om søvn.

Jeg stresser for mye

Dog, jeg synes jeg har blitt bedre. Jeg har nemlig gjort noen tiltak for å få ned stressnivået, blant annet å utsette et par prosjekter jeg skal gjennomføre. Føles det som et nederlag? Både ja og nei. Ja, fordi alle ønsker vel å være superhuman! Nei, fordi jeg synes det er et klokt valg og fordi på sikt vil det føre til bedre resultater – og helse.

Ofte er det egne forventninger som fører til stress. I alle fall erfarer jeg det selv. Jeg prøver å bytte ut «jeg/man burde gjøre» med «jeg vil gjøre», og om jeg ikke vil trenger det ikke gjøres.

Langvarig stress er slitsomt for kroppen. Næringsstoffer brukes opp, blodtrykk økes, immunsystemet fungerer ikke optimalt – for å nevne noe. Men først og fremst er det slitsomt å være stresset. Jeg blir i dårligere humør, fortere sint og konsentrasjonen er dårligere.

Derfor er det viktig for meg å fortsette å jobbe smartere (ikke mer), jogge lett, trene (trente mennesker tåler stress bedre), legge vekk sosiale medier og ha arbeids-slots hvor mailen er skrudd av, facebook er borte fra nettleseren og mobilen brukes kun om Jon eller barnehage ringer. Jeg har dessuten tatt opp dagbokskriving og gjør litt yoga her og der.

Jeg beveger meg for lite

Går man mindre enn 5000 skritt om dagen, kalles det en inaktiv livsstil. 10 000 bør være målet. Vi mennesker er skapt til bevegelse, og jevnlig bevegelse gjerne i naturen og i dagslys er rett og slett veldig gunstig for fysisk og psykisk helse. Det hjelper ikke å sitte hele dagen, gjøre en skikkelig bra crossfit-økt og så sitte resten av dagen – du er fremdeles inaktiv.

Mange dager er jeg derfor svært inaktiv. Jeg kan nemlig nå i vinterhalvåret kjøre til barnehagen og hjem igjen, sitte å jobbe, trene, og så enten gå eller kjøre til barnehagen. Uansett blir ikke det mange skritt! Og det er mange som meg, som kjører til jobb, sitter på jobb, kjører hjem, sitter hjemme. Stakkars kroppene våre. Stakkars kroppen min. Og stakkars kroppene til våre barn, som sitter så mye nå, både i barnehage og på skole.

Å bevege meg mer er faktisk det jeg fokuserer mest på for helsen min om dagen. To ganger denne uken har jeg gått kveldstur med podcast på øret. Jeg skal prioritere å gå hjem fra barnehagen. I dag skal jeg gå en times tur i Oslo sentrum etter lunsj.

Bevegelse og stress hører sammen. Ofte tenker jeg: jeg har ikke tid til den turen. Men sannheten er at hjernen funker bedre etter litt bevegelse. Konsentrasjonen blir bedre, stressnivået i kroppen redusert, kreativiteten øker. En liten tur i lunsjen med takeaway-kaffe kan derfor gjøre deg til en jobbemaskin fremfor å drikke kaffekoppen sittende. Ta med kollegaen din ut i dag! Eller gå en tur med Ingefær på øret, hehe. (Og PS: Det kommer mer om bevegelse på Ingefær, for det er altså SÅ viktig).

Jeg nedprioriterer venner og familie

Det har litt med småbarnstilværelsen, men også at jeg ofte føler jeg ikke har tid. Dust, ikke sant? I episode 50 av Ingefær sier Siri F. Abrahamsen: bytt ut jeg har ikke tid til (det og det) med jeg prioriterer ikke (det og det) fordi (det og det). Eksempel: jeg har ikke tid til trening byttes ut med: jeg prioriterer ikke trening for helse er ikke viktig for meg. Da kjenner man at au!, jeg bør prioritere trening litt mer.

Likt er det med familie og venner. Å møte de jeg er mest glad i gir meg så mye! I kveld skal jeg møte mange av jentene mine for tidlig bursdagsfeiring av meg. Jeg har gledet meg til å møte dem, så allerede før vi møtes er det positivt. Så blir det en fin kveld, og etterpå kommer det til å bli et fint minne. Så – note to self: mer av de jeg er glad i og mindre sen kveldsjobbing.

La dere merke til at ingen av disse punktene omhandlet mat eller spesifikk trening? Det er nemlig så mange flere ting enn mat og trening som påvirker helsen vår. Å bevege seg mer i løpet av en dag kan være viktigere for mange av oss enn å spise litt mer chiafrø, for eksempel.

Hva gjør du som ikke er så bra for helsen? Og hvordan kan du legge til rette for at du gjør mindre av det?

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!