Hver uke lager jeg ukemeny og handler på nett. Å lage ukemeny er noe Anja Stang snakker om i episode 51 av Ingefær podcast, for det kan bidra til å redusere matsvinn. Jeg får også mange spørsmål om ukesmenyer, så det er på tide å dele et eksempel! 

Ukemeny gjør at jeg sparer tid, tankeaktivitet og penger. Å lage ukemeny har for meg nesten vært revolusjonerende. Jeg slipper å tenke en tanke på mat i løpet av uken, jeg slipper småhandling på butikken og det meste av matprepping og -laging tar kortere tid siden jeg vet hva jeg skal lage på forhånd og som regel planlegger middager som tar kort tid.

Maten blir mer variert enn når jeg skal finne på middag på impuls. Jeg sørger for at vi spiser fisk, noe kraftbasert, kylling og kjøtt i løpet av uken samt grønnsaker og frukt, ofte i sesong.

I planen plotter jeg inn fritidsaktiviteter og liknende. Mandager, for eksempel, har vi aktivitet etter barnehagen, så da har vi middag som vi kun trenger å varme opp, altså laget dagen før, eller som tar 20 minutter maks å lage.

Jeg lager ikke middagsoversikt for syv dager i uken – fem holder. En dag blir ofte restedag, og som regel skjer det ting på impuls. Fem dager holder. Jeg legger også inn matpakkedager for Fie og Elly og sørger for at jeg har nok lunsjmat til meg, siden jeg jobber hjemme. Og selvom jeg jobber hjemme betyr ikke det at jeg ønsker å bruke så mye tid til matprepping i arbeidstiden min, så dess bedre rutiner, dess mer tid til andre ting vi ønsker å bruke tid på.

Men nok snakk! Her er eksempel på en ukesmeny for Jon, meg, Elly (3 år) og Fie (2 år).

Mandag: Fiskekake kjøpt på Meny på vei til Gymlek. Økologisk oppdrettslaks med blomkålris og seterrømme til middag. Laks er ferdig tint og tar 10 minutter å steke, blomkålen ferdig raspet kvelden før og oppbevart i kjøleskap og tar ca 5 minutter å steke.

Tirsdag: Kraftbasert tomatsuppe med kokte egg og kanskje surdeigsbrød til.

Onsdag: Helstekt kylling med rotgrønnsaker. Denne setter vi inn tirsdag kveld slik at vi på onsdag kun trenger å varme opp kyllingen og rotgrønnsakene. Helstekt kylling holder til to middager pluss at vi koker kraft av skroget.

Onsdager får Fie med seg pimpet havregrøt i barnehagen. Elly har turdag og har med to matpakker. I den ene har vi surdeigsbrød med smør, ketchup og gulost, som de griller på bål. I den andre matpakken har hun med middagsrester, gulerot og paprika, bananpannekaker eller søtpotetpannekaker, stekt grøstadpølse eller liknende. Alt etter hva vi har i kjøleskapet. Eksempler på matpakker finner du her!

Torsdag: Risotto med sopp, løk, hvitløk og resten av kyllingen fra dagen før. Risottoen er kokt i en blanding av vann og kraft.

Fredag: Taco av økologisk kjøttdeig, hjemmelaget guacamole, seterrømme, mais, spinat, tomat, paprika. Hjemmelaget eller øko tacokryddermiks. Vi har taco uten fajita e.l.

Lørdag: Stekt steinbit som vi har kjøpt store pakker av og har i fryseren. Har kokte erter, poteter og rosenkål som tilbehør og kanskje bacon.

Søndag: Rester eller langtidsstekt grytekjøtt med sesongens grønnsaker.

Som dere ser er maten enkel å lage og tar kort tid å forberede og/eller lage! Vi spiser ikke så fancy mat heller, men vanlig og næringsrik mat.

Har dere lyst til å se flere eksempler på ukemenyer fremover? Eller flere eksempler på hvordan vi spiser næringsrikt i hverdagen?

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!