Jeg gjør gode ting for helsen min hver dag!

I forrige helse-innlegg skrev jeg om fire ting jeg gjør som ikke er bra for helsen. Men jeg må jo snakke meg selv opp også, så her er fem ting jeg gjør jevnlig som er bra for helsen.

Jeg er takknemlig hver dag
Hver dag tenker jeg etter hva jeg er takknemlig for. Ofte er listen lang. Det er vanlige ting, så som Jon og jentene, eller det kan være dags-spesifikke ting. Fie har vært syk denne uken, og etter et Ingefærintervju gikk jeg gjennom slottsparken med Fie sovende i vognen sin (hun var med på jobben til Jon, det er der jeg låner studio, og under intervjuet passet Jon henne). Egentlig var jeg greit oppgitt over å ikke få gjort noe nyttig, men så tittet jeg rundt meg og tenke: åh så heldig jeg er som kan trille og få dagslys i Oslo en helt vanlig dag, så deilig at lyset begynner å komme tilbake og så inmari glad jeg er i hovedstaden.

Det kjennes nesten banalt å skrive takknemlighetstanker, men fakta er at å praktisere takknemlighet er viktig for psykisk helse. Jeg siterer boken #hverdagspsyk «Det er gjort mye forskning de siste årene på lykke, og det viser seg at det å skifte fokus fra det vi ikke har, til det vi faktisk har, har mye å si for livskvalitet og opplevelse av glede. Vi kan faktisk øve på å være glade og forbli glade ved å aktivere spesifikke områder i hjernen som har med positive følelser å gjøre, og på den måten redusere stresshormoner. »

Intervju av forfatterne bak boken #hverdagspsyk på Ingefær podcast kan du høre her!

Jeg gir og får klemmer hver dag
Lange klemmer frigjør velværehormonet vårt, oksytocin. Det er det samme hormonet som er viktig under fødsel, både for at fødsel kan skje og for bondingen mellom barn og mamma, og er også det hormonet som frigjøres etter orgasme. Men man trenger altså verken føde eller få orgasme – en klem gjør også susen!

Når oksytocin frigjøres blir vi rett og slett gladere, vi bonder mer med den vi har gitt klem og de rundt oss og vi blir også bedre til å tolke andres følelser. (Kanskje Trump burde klemme mer?)

Jon og jeg klemmer hver dag, også de travleste og kjipeste dagene. Jentene får klemmer. Og familie og venner – og ofte de jeg intervjuer på Ingefær også. Som for eksempel Synnøve Skarbø, som lærte oss at rydding og helse henger sammen.
smil

Jeg gjør noe jeg synes er meningsfullt hver dag
… Vel nesten, for ikke alle dager er en dans på roser når man starter for seg selv. Men! Jeg synes det å ha startet Ingefær og fortsette å ha mulighet til å lage Norges største helsepodcast Er Så Himla Meningsfullt. Ingefær er på et vis større enn meg selv, noe blant annet takkemail er bevis på. Å formidle at helse er så inmari mye mer enn mat og trening er noe jeg brenner mer og mer for, og som jeg synes jeg får frem ved å snakke med kunnskapsrike mennesker som driver med vidt forskjellige ting, som likevel kan kategoriseres innen helse.

Det trenger ikke være jobben din som er meningsfull, det kan være hobby, dagligdagse gjøremål eller være med folkene du omringer deg med. Å gjøre noe du synes er meningsfullt bidrar enkelt og greit til at livet får en dypere mening – noe å stå opp for om morgenen for og noe å holde ekstra tak i på de grå dagene.

Jeg trener jevnlig
Jeg hadde håpet å skrive en helsepost uten trening, men faktum er at bevegelse og trening er fundamentalt viktig for oss mennesker. Kroppen vår er mer enn til å frakte hjernen vår rundt. Jevnlig trening og bevegelse gjør at risikoen for å utvikle både fysiske og psykiske sykdommer reduseres betraktelig – og om man har en sykdom kan trening bidra til å holde i sjakk eller reversere. Kroppen er et fantastisk instrument som fortjener all respekt – samme åssen den ser ut! Styrketrening bidrar til en sterk kropp og sterkt skjelett, mens kondisjonstrening viser seg å være viktig for intelligens og fravær av psykiske sykdommer (mer om dette på Ingefær podcast i løpet av våren!)

Jeg trener mye hjemme med kettlebells, har tatt opp joggingen fordi det er medativt for meg og trener styrke i garasjen. Trening gjør at jeg blir glad, føler meg vel og føler meg sterk. Og det har skjedd at Jon har sendt meg ut på tur om jeg er litt sånn ilder-sinna. Da kommer jeg ofte hjem snill som et lam.
jogg

Jeg er velsignet med en fin familie og et knippe gode venner
Vi mennesker er sosiale mennesker. Ensomhet er dessverre forbundet med økt risiko for visse typer sykdommer, i tillegg til at det å være ensom er vondt. Jeg antar at vi alle har vært der i løpet av livet vårt, hvor ensomheten er så stor at den ikke har plass i rommet en selv er i? Jeg har i alle fall vært det. Man kan føle seg ensom selv om man ikke er ensom, for eksempel å føle seg ensom i et parforhold.

Jeg jobber alene, så desto viktigere for meg å være med venner jevnlig. I forrige post skrev jeg at jeg så de for sjeldent, men fakta er jo at om noe skulle skjedd vet jeg at jeg ville vært omringet av godhet i løpet av kort tid. Det vet jeg, for det skjedde da jeg gjennomgikk noe vondt i fjor høst. Jeg synes jeg er skikkelig heldig som har møtt og beholdt så mange bra mennesker i livet mitt og når jeg tenker på at veldig mange av dem kommer i bryllupet vårt til sommeren blir jeg så glad at jeg nesten griner litt.
Bildet er av meg og en av mine venninner som jeg er skikkelig glad i, Kari. Hun intervjuet jeg på Ingefær fordi hun har hatt brystkreft og laget dokumentar om det som du kan se på NRK her.
kogs

Nå er jeg nysgjerrig: hva gjør du som er bra for helsen din?

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!