Da Caroline Heyerdahl ble sagt opp, startet hun likesågodt for seg selv. Arbeidslyst og robusthet er en forutsetning for å lykkes, sier den grønne gründeren.

Reklame

C er en serie  grønne og naturlige vaskemidler for hud, hus og hund som ble startet av Caroline Heyerdahl fordi hun ønsket å tilby oss å vaske rent med ren samvittighet. Det viktigste er hva produktene ikke inneholder.

I forbindelse med at C og Ingefær podcast inngår et samarbeid tok jeg en prat med Caroline hjemme hos henne i Drammen. Personlig motiveres og inspireres jeg av damer som gutser. Caroline er en sånn dame. Etter at jeg selv sa opp min faste jobb for å satse, og etter utdannelsen som mental trener er jeg blitt veldig nysgjerrig på mennesket bak resultatene. Hva er drivkraften? Hvordan takles motgang? Hvordan prioriteres hverdagen?

Sara: Du fikk fyken og startet likesågodt for deg selv. Selv om C går bra har det vel vært nedturer. Hvordan har du taklet motgang?

Caroline:  Jeg tar i mot slaget, og så prøver jeg igjen. Det er det man må gjøre. Du kan godt være lei deg litt, men så må du prøve igjen.

Jeg er også nøye på hvem jeg jobber med. Jeg jobber med de jeg synes jeg har god kjemi med, liker og respekterer. Det er kanskje ikke sånn man bør gjøre i business, men sånn gjør jeg det.

S: Du fikk en skikkelig smell rett før lansering av C?

C: Ja, jeg ble sparket ut av fabrikken det første stedet jeg skulle produsere. Alt var klart og kontrakten skrevet. Jeg var på vei ut i skogen for å ta en tur da telefonen ringte. En stemme sa at hun ringte for å si at de ikke kunne produsere likevel. Jeg holdt på å falle ut av skrenten. Jeg kunne sikkert pushet fabrikken siden vi hadde kontrakt, men det er en balanse på det å dytte og ikke dytte, så jeg sa åkei. Og så grein jeg masse. Jeg sa til mannen min at nå gir jeg opp, nå orker jeg ikke mer.Jeg synes fryktelig synd på meg selv et par dager, før mannen min spurte meg: Hva skjer om noen om to år lager et likt produkt som du har tenkt på i mange år? Det går ikke, sa jeg. Vel, da må du prøve igjen, sa mannen min.

S: Robusthet, eller grit som det heter på engelsk, anses som en viktig faktor for å lykkes i det lange løp. Hva tenker du om det?

C: Det tenker jeg mye på, både for business og i barneoppdragelse. Å være selvdreven er den største luksusen – for da kan du gjøre hva du vil.

Du må tørre å ta fighten når du opplever noe ubehagelig. Det går nemlig over, også det ubehagelige. Motgang gjør oss sterkere, og hadde det vært lett hadde alle gjort det. Vi bor i verdens beste land, og om man er født med et greit gemytt og litt mellom øra tenker jeg at vi har ansvar for å gi litt ekstra. Det kan hjelpe å tenke at ting ikke er så viktig, ingen dør – men hvis vi avbryter skjer det jo ingenting.

S: Har du gjort noen store feil med C?

C: C kunne vært gjort på utallige måter. Kanskje hadde vi kommet fortere i mål om vi hadde lansert produkter i annerledes rekkefølge, for eksempel. Vi har sikkert gjort masse feil, men jeg synes det har gått fint. Jeg er takknemlig for at vi traff planken, for det har tatt kortere tid enn forventet å bygge opp C.

S: Hvilke egenskaper tenker du er viktige for å lykkes, som gründer, i arbeidslivet, med egne prosjekter eller som student?

C: Arbeidsglede og gjennomføringsevne. Jeg liker å jobbe, jeg gleder meg til å jobbe, og jeg elsker å få ting gjort. Å gjøre i stedet for å snakke er viktig.

Når det gjelder å starte for seg selv må du enten lansere noe som ikke finnes, eller møte et behov, ha et produkt eller tjeneste som er bedre enn de eksisterende. Har du ikke det, er det ikke sikkert du bør starte.

Det er også viktig å ikke være kjip med folk. Det kommer ingenting inn i en lukket hånd.

S: Hvordan henter du krefter?

C: Søvn er kjempeviktig for meg. Nå kan jeg legge meg kl 21 for å lese. Jeg leser masse bøker og blader og henter meg inn med det. Jeg blir også glad av trening og liker sånn gruppehoppogsprett-time på SATS, gjerne med disco og dans for en skikkelig lørdagsfølelse. Yoga gir mye, men krever ro og det kan være litt vanskelig.  Jeg løper innimellom, mest for hvordan jeg føler meg etterpå. For meg funker det best å trene på morgenen. I 2018 står det på planen å få en gående pult, slik at jeg får inn mer hverdagsbevegelse.

S: Når forsto du at C møtte et behov i markedet?

A: Det var kun åtte dager etter lansering. Jeg fikk tilsendt en rar epost, fra en person som la ut at vedkommende aldri vasket men nå gjorde jobben med glede.

  1. desember 2014: Dagens e-post:

«Aldri tidligere har jeg shoppet vaskemidler for 2000 i én sleng, men det ble gjort og i går ankom såpe for penga. Og det i grevens tid vil mange si, siden jeg, som typisk hardtarbeidende kvinne på 40 år i lederstilling med barn og diverse greier gående, ikke har vasket nevneverdig siden forrige regjering. Nå sitter jeg her, sjokkert og glad over å ha tilbrakt de siste to timene nynnende rundt med dine fantastiske produkter. Hvis jeg hadde vært mer mistenksom av natur hadde jeg trodd du hadde puttet narkotiske gla’stoffer i såpa. Til og med har jeg skrubbet ned dusjhjørnet, et prosjekt jeg hadde konkludert med at måtte outsources – med risikotillegg – siden man lett får både pustebesvær og utslett av å bruke vanlige vaskemidler og spray inne på det trange badet. Men nå er det altså skinnende rent og dufter magnifique! Takk! «

Den natten sov jeg godt.

Det første året omsatte vi for 3,3 millioner (2015), i 2016 for 6,7 millioner. I år har vi foreløpig en 55 prosents vekst. Det er helt uvirkelig – og veldig gøy.

S: Har du tips til de som ønsker å starte for seg selv?

C: Ja, det har jeg. Det må være et stort hull i markedet og du må vite at du solide budsjetter. Er du kvinne er det ganske viktig å huske at mange av oss får barn. Livet er helt annerledes etter at man har fått barn – og før man får barn skjønner man ikke noe av det. I begynnelsen mister man seg selv en periode.

Starter du ung, før du har fått barn, mangler du erfaring. Starter du når du har barn, har du masse begrensninger, men livserfaring. Da kan du også forstå de du jobber med som har barn. Jeg personlig ville vært varsom å starte noe mens jeg var gravid, særlig med første barn. Du kan utarbeide forretningsplan, men vent med å starte til du ser hvordan livet blir.

S: Kan du anbefale en podcast (utenom Ingefær, fnis)?

C: Nå for tiden hører jeg på Desert Island discs og The Food Programme som har gått på BBC4 i en årrekke.

S: Hvilken bok leser du nå?

C: Jeg leser alltid minst to bøker. I en bokhandel i London forleden fant jeg Jon McGregor sin bok If nobody speaks of remarkable things, så den er hovedboken nå.

S: Jeg spør som jeg har gjort på Ingefær: Hva er ditt beste helsetips?

C: Det er å prøve å få en enklere tilværelse, slik at du får tid til å gjøre det som er det aller beste du vet om det er å lese, gå i skogen, gå på kino eller bare kaste bort litt tid.

S: Til slutt: Hva er ditt favorittprodukt fra C?

C: Multispray. For den gjør tilværelsen litt enklere. Skurekremen er en bestselger, men i hverdagen er det multisprayen som gjelder.

Sjekk resten av produktene til C her!

Vil du høre Caroline snakke om motgang, balanse og å rydde plass til de viktige tingene? Se meg snakke med henne her!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!