I dagens samfunn er det utfordrende, for å si det mildt, å holde barna mine unna sukker. For min egen del er det også utfordrende, men jeg er i alle fall voksen og i stand til å ta egne valg.

Bare for å ta det først: nei, jeg snakker ikke om sukker som gift. Og ja, både barna mine og jeg spiser sukker.

Helsedirektoratet har en kampanje nå, Lørdag hele uken, som handler om at norske barn får i seg for mye sukker. I Norge sier man at maksimalt 10 prosent av energiinntaket skal komme fra sukker. Myndighetene i Norge er rause: Verdens helseorganisasjon mener at 5 % holder. Norsk ungdom og voksne blir stadig mer runde. I følge Folkehelseinstituttet har en av fire voksne fedme og det er mer normalt enn unormalt å ha normalvekt.

Sukker har ikke skylden alene, men er en del av problemet. Sukkerholdig mat er ofte næringsfattig mat, og for mye av det i kostholdet kan gi overvekt og også føre til at det går på bekostning av mer næringsrik mat.

I min familie spiser vi lite sukker. Jeg er mamma til to jenter på to og fire år.

Vi fokuserer på næringsrik mat og på at kos kan være noe uten sukker på.

Jentene mine liker mørk sjokolade og jeg bruker for eksempel kokosblomstsukker når jeg baker eller lager kakao. Når de er i bursdager lar jeg det dog stå til.

I en vanlig barnebursdag i barnehagealder serveres det saft eller brus. Minst to typer kake. Og noe har endret seg fra da jeg var liten: alle får med godtepose hjem. For festen er ikke slutt! Saft inneholder ofte like mye sukker som brus. Et glass er ca 9 gram sukker. Mine jenter drikker ofte to store glass, si 20 gram sukker tilsammen. En godtepose inneholder kanskje fem ting og en liten sjokoladebit. 20 gram sukker der og? Kaken de spiser inneholder 10 – 20 gram sukker. Det her er estimerte tall, men jeg ser ikke bort fra at en bursdag gir mellom 50 og 100 gram sukker. Barn mellom 4 og 6 år bør ikke få i seg mer enn 40 gram om dagen. Jeg tipper det er vanlig med i alle fall en bursdag i måneden.

Og i tillegg har vi lørdagsgodt. Godteposene nå om dagen er vesentlig større enn da jeg var liten: det er forskjell på et kremmerhus og gigaposene som vi ser nå. Og så er det kakedager. Fredagskos. Bolle på cafe og på tur. Så er det Halloween. Så er det julemarsipan fra november, julekalender, juleavslutninger, jul, julesalg på snop, før vinterferien kommer, påskeferien med påskeegg, så kommer mai og så er det sommerferie med is, så kommer høstferien og plutselig var det Halloween igjen med butikker som snakker om samfunnsansvar men likevel selger godteri på billigsalg.

For foreldre som er opptatt av å ikke gi barna sine for mye sukker er det i dagens Norge rett og slett vanskelig å navigere sosialt.

For i Norge koser vi oss mye, og all kos i Norge innebærer noe med sukker på. Det lærer vi barna fra de er svært små. Mine jenter har begynt å forstå at vi ikke er som andre. De får ikke lørdagsgodt, vi kjøper ikke smågodt, de har aldri fått en kjøpe-is av oss. Men de får mørk sjokolade titt og ofte, jeg lager is i sommerhalvåret og vi spiser innmari mye god mat.

Jeg skulle ønske at vi som foreldre hadde et litt mer oppmerksomt syn på sukker og ikke alltid hadde søte saker som en del av hyggelige stunder sammen. På den måten ville vi lært barna våre til at det går an å kose seg uten godteri eller kaker. Kroppene til barna ville takket oss. Det handler ikke om å slutte helt, men å være oppmerksom. Ingen barn har behov for de mengdene som norske barn kan få i seg i løpet av et år. Ingen voksne heller. Forskjellen er at jeg vet hvilken mat som er bra for helsen min og hvilken som ikke er optimal. Barn vet ikke det. Vi voksne må ta ansvar. Barna våre fortjener det.

Vil du høre mer om barn og kosthold?

Lyst på enkle oppskrifter for barn?

Andre nettsider jeg anbefaler

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!