Mammakroppen er kroppen til en superkvinne. Vi må gi kred til jobben vi faktisk gjør, ikke til hvordan mammakroppen ser ut.

I går holdt jeg foredrag om mammakroppen på Stokke sin shop-in-shop på Barnas hus på Alnabru med gravide kvinner og nybakte mammaer som publikum. Så stas! (Og så mange søte babyer, den minste var 15 dager bare!)

En mammakropp er jo kroppen til en kvinne som har født, så kort kunne fordraget vært, men mammakropp forbindes ofte med hvordan kroppen vår ser ut etter fødsel, og som oftest er det fokus på hvordan magen vår ser ut.

Men hvordan vi ser ut sier jo ingenting om hvordan mammaen har det, hvordan babyen har det, og det sier ingenting om jobben vi kvinner gjør når vi blir mamma. Jobben med å bli gravide. Selve graviditeten. Fødsel. Og tiden etterpå, med blodpupp, brystspreng, amming døgnet rundt (eller hyppig flaskemating), lite søvn, babyskrik, hormoner som herjer, svangerskapsdepresjon, barselsvette, barseltårer, hemoroider, ørkenskjede, lekkasje, etc etc.

Det snakket jeg om – for mammakroppen er egentlig kroppen til en superkvinne. Og hvordan magen ser ut, hvordan kroppen ser ut, betyr så inmari lite, likevel er det hva som tillegges mye vekt, gir mye kred, får mye fokus. Det mener jeg er feil. Kreden bør jo være på den store jobben vi faktisk gjør!

Ofte sier jeg til Jon: se på de to. De har vi laget. Jon synes det er helt fjernt, men for meg er det helt naturlig å si. For jeg husker en av de første gangene Elly hikket i magen min, nemlig i Dubai. Jeg husker første gang jeg følte liv, det føles som å bli strøket på innsiden av magen med en forsiktig fjær. Jeg husker hvordan sparkene etter hvert kan være ubehagelige. Fortsatt er det ene ribbeinet mitt litt problematisk etter at Fie likte veldig godt å presse stumpen sin mot høyre ribbein. Visse yogaøvelser går faktisk ikke. Jeg tenker ofte på fødslene mine. Og siden jeg ammet Fie til hun var 22 måneder er det bare litt over ett år siden jeg sluttet å amme. Hver dag er jeg dritstolt over hva kroppen min har fått til, nemlig å være med på å lage de fineste menneskene jeg vet om; jentene mine.

Flere ganger har mammakropp og liknende tema vært tema på Ingefær:

Og du kan også høre på barnematepisoder

Hva tenker du om mammakroppen? Er du enig i mine tanker?

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!