Tenk at Ingefær er tre blitt tre år!

Tre år, 120 episoder, nesten like mange intervjuobjekter, over 1.4 millioner nedlastinger. Det er nesten ikke til å tro!

I alle fall var det ikke det jeg drømte om da jeg startet Ingefær, som en av de første podcastene i Norge, allerede 4. november 2015. Jeg ville starte en norsk helsepodcast og snakke med folk i tillegg til å blogge, som jeg jo mer aktivt gjorde på den tiden. Jeg var i mammaperm, det hadde tatt et år å realisere ideen siden vi fikk to barn på under to år.

Første cover. Skikkelig smør på flesk. Eller Ingefær på Ingefær.

Litt over et halvt år etter at Ingefær gikk på luften, sa jeg opp jobben min i ikea fordi jeg ikke hadde tid til å gjøre en god jobb der, være småbarnsmamma og drive med Ingefær. For selv om jeg likte meg godt som kommunikasjonsrådgiver, digget jeg aller mest å prate med folk på Ingefær.

Og nå har det blitt en jobb av det.

Gladbilde fra da jeg oppnådde 100 000 nedlastinger. Nå har Ingefær over 100 000 nedlastinger i måneden.

Jeg har lært utrolig mye. Jeg har feilet altså så mye! Noen feil gremmes jeg over, andre ler jeg av, flere feil venter på meg rundt neste sving.

Alle intervjuene har gitt meg noe. Jeg er ekstremt privilegert. Jeg kan lese og gjøre research og lære noe nytt nesten ukentlig, snakke med smarte folk og spørre dem om hva jeg vil, og så dele samtalen med dere! Og ikke bare det: dere har blitt flere og flere og flere i de årene, noe som er mildt sagt ufattelig stas.

I stedet for å lage en punktliste med hva jeg har lært, tenker jeg å dra noen fellestrekk.

Jeg har lært at for oss alle er det de små tingene som gjør oss glade og som nevnes når vi snakker om takknemlighet, for eksempel. Vi er alle stolte av barna våre, vi setter pris på en god kopp kaffe, en dag uten for mange gjøremål, god mat med folk vi er glade i. I høst på Ingefær Shot, når jeg har bedt gjestene beskrevet drømmedagen, er det som regel enkle dager med god tid som nevnes. Ikke ferie på Mauritius, bungee jumping eller svipptur til New York.

Jeg har lært at det de aller fleste av oss vil, er å ha det bra. Det er mange måter å ha det bra på, men mye likt gjelder for oss alle: vi mennesker har det bra i naturen. Vi har det bra med næringsrik mat, vi har det bra om vi får beveget oss litt, vi har det bra om vi er med mennesker vi er glad i, og vi har det bra om vi har en grunn til å stå opp om morgenen. Jeg tenker vi ofte kompliserer det litt til, og gjør det vanskelig for oss selv, når det egentlig ikke er så vanskelig å ha det bra. I alle fall så bra situasjonen din tilsier det. For noen ganger er det skikkelig dritt.

Det er jeg forresten også opptatt av. At ting kan være skikkelig dritt. Uten at det er din skyld, eller uten at du egentlig kan gjøre noe med situasjonen. Annet enn å godta den, og etter hvert gå videre. Med eller uten hjelp. Derfor prater vi om dette også, på Ingefær. Derfor delte jeg at vi mistet, derfor gråter noen av gjestene mine i studio, derfor gråter du som lytter noen ganger når du hører på. For ikke alt i livet kan fikses, og mye i livet er utenfor vår kontroll. Livet skjer.

Jeg har lært at det å ha et knøttlite studio er skikkelig lurt for en podcast som har nær som en av verdiene. (De andre er kunnskapsrik og troverdig, om du lurte). Jeg har jo ingen tekniker i studioet, så gjesten og jeg sitter alene i et lite rom rundt et pittelite bord. Vi kommer nærme sånn. Flere ganger har jeg tenkt, og flere ganger har jeg hørt, etter et intervju: vi kunne blitt venninner! Jeg har kommet svært tett på flere av de jeg har pratet med, og jeg er beæret ydmyk over åpenheten og ærligheten mange kommer til studioet med. For Ingefær er live on tape – jeg klipper så og si aldri.

Mitt knøttlille studio jeg låner av snille LiveQube

Jeg har lært at det går an å bli god på noe du har skikkelig noia for. I begynnelsen, før hvert intervju, måtte jeg alltid på do. Litt som da jeg begynte med crossfit (bortsett fra at jeg aldri ble ”god” i crossfit, da). Jeg tok alle opptak over skype, selv om intervjuobjektet bodde i Oslo, og om personen var litt skummel, da skrudde jeg av kamerafunksjonen. Lasse Tufte, for eksempel, han var kun lyd. Nå, derimot, intervjuer jeg hovedsaklig i studio, og aller helst live intervjuer foran publikum.
Jeg har gått fra intervjunoia til intervjulykke. Lysten på å starte en podcast var rett og slett større enn intervjufrykten, og med tiden har jeg vel blitt en ok programleder, jeg tenker i alle fall at nominasjon som Årets programleder i Prix Radio gir et lite hint om det.

Mentaltrener Cecilie Ystenes og jeg har intervju over Skype.

Jeg har lært at helse er et skikkelig stort felt og det håper jeg at jeg har formidlet videre. Helse er alt fra søvn til dagslys, fra kosthold til styrketrening, fra følelser til samfunnets kulturelle normer, fra genetikk og epigenetikk til verdier. Jeg kan også nevne kjærlighet, sex, å få barn, vin, jobb, natur, isbading, faste, positiv psykologi og de som ikke liker positiv psykologi, yoga, meditasjon, balanse og en pose med smågodt i ny og ne for de som spiser det. Min last er jo som kjent snus i perioder livet skjer og i perioder livet går på skinner, alt ettersom.

Jeg har lært at mine lyttere er en gjeng formidable mennesker. Dere gir input, dere deler, dere kommer med forslag til forbedring, til gjester, til temaer, dere sender meg takkemailer og dm på Instagram hver dag, dere sier hei på gata og jeg blir kjempeglad til tross for at jeg har rødmet ved flere anledninger, dere heier og støtter og jeg synes jeg er heldig som har nettopp dere som Ingefærs lyttere.

Hver mandag er det mange tusen mennesker som har Ingefær som fast følge. Hver mandag er det en topp i statistikken (og hver torsdag etter at jeg startet med Ingefær Shot), og hver mandag synes jeg det er litt rart at overalt i Norge går noen en tur, kjører til barnehagen eller jobb, trener, vasker huset, slapper av eller hva dere nå enn gjør, med Ingefær på øret. Siste mandag før jul blir den 3. desember. Jeg har et par intervjuer i midten av desember som blir til episoder på nyåret en gang. I desember skal jeg skrive (og lage karameller og sildesalat og eggelikør) og i desember kan dere få en pause fra helsefokus og heller ha fokus på det som er viktig i desember: prøve å ha det bra med deg selv og de du er glad i.

For det det Ingefær egentlig handler om: Å ha det bra.  

Takk fininger, for tre år! La oss jobbe for tre nye år!

PS: Om noen dager får du topp fem Ingefær-episoder stemt frem av de fine folka i Facebook-gruppen Ingefær podcast med Sara Lossius.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!