Noe av det viktigste vi gjør for helsen vår, er å tilbringe tid med folk vi er glade i.

Det høres kanskje opplagt ut og nesten for teit til å skrive en hel tekst om, men det er superviktig.

I en svært populær ted-talk stiller Harvard-forsker Robert Waldinger spørsmålet: Hva er det gode liv? Han har vært med å lede en studie gjort ved Harvard som har gått over flere generasjoner, helt siden 1938!  En ting peker seg ut som utrolig viktig for både levealder og livskvalitet: gode, nære relasjoner.

Det trenger ikke være mange personer, med andre ord trenger du ikke være den mest populære jenta i klassen, men så lenge du har noen gode, verdifulle og nære relasjoner vil det ha positiv effekt på helsen og livet ditt.

For hva skjer med oss når vi er ensomme? Vi får blant annet økt kortisolnivå i kroppen vår, altså økt stressnivå. Jeg tenker at ser vi evolusjonært på det, ville det vært veldig farlig å bli støtt ut av gruppen mens vi levde på savannen. Kroppen ville reagert med å pumpe ut kortisol for å være klare til kamp mot eventuelle byttedyr. Nyttig da, ikke veldig nyttig nå. Time skriver også at vi kan få økt inflammasjonsnivå i kroppen og at hvis man føler seg ensom kan man spise dårligere, drikke mer og røre på oss for lite.

Ensomhet er en subjektiv følelse. Det går an å føle seg ensom selv om man ikke er alene. Det tror jeg alle har kjent på. Kanskje særlig som tenåring, når ingen andre forstår hvordan man egentlig har det, og det paradoksale er at alle føler seg sånn. Man kan føle seg ensom i et parforhold, ensom med venner, ensom på jobb. Og jeg tror at sosiale medier ikke alltid gjør oss mer connected, men kan gjøre oss disconnected. Følelsen barn kan få av at mobilen er for foreldrene viktigere enn dem, for eksempel, eller en kjæreste kan få når instagram får flere likes og tid brukt på enn deg selv.

Jeg fyller straks 38 år. I tidlig tyveårene lå livet uendelig foran meg, nå ligger nesten halvparten av livet bak meg. Når jeg tenker tilbake på de beste minnene jeg har innebærer det opplevelser og samtaler med de jeg er glad i.

Vi blir oss selv sammen med andre. Vi trenger hverandre, enten for kortere eller lengre perioder av livet. Alle er gjester i ditt liv, men noen er på lengre besøk enn andre. Korte besøk kan være like viktig, og i noen tilfeller kan betalte besøk være avgjørende også. Jeg tenker på alle de som jobber i helsesektoren, for eksempel, som er på jobb og tjener penger men som gir bort omsorg og kjærlighet til de som trenger det. Eller alle som jobber i barnehager og skoler. Det jeg synes var fint med serien Helene sjekker inn var at den nettopp synliggjorde hvor viktige menneskene som jobber på institusjon, er. Det snakker vi mye om i episode 124 av Ingefær også. Unicef har et program som heter Den Ene, som handler om at det trenger bare være en som ser deg, som tror på deg, som gjør at du ikke faller fra. Siri Abrahamsen snakker så varmt om Gleding: det å gjøre andre glad er en superhelt-egenskap!

Denne helgen skal jeg være med noen gode venninner, jeg skal henge med Jon og jentene og jeg skal ta en telefon til en jeg ikke har pratet med på lenge. Det betyr gode samtaler og redusert kortisolnivå – og nye gode minner til minnebanken min. Jeg håper du også bruker noe av tiden din i godt samvær med andre (til og med kanskje uten mobilen i nærheten).

God helg!

 

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!