Du får ikke tid til alt, er Cecilie Thunem-Saanums nedslående budskap i episode 127 av Ingefær. Eller kanskje er det positivt? Da kan vi nemlig legge noen baller død med god samvittighet.

Instastory spurte jeg følgerne mine om hva de likte med episoden hvor Cecilie TS er gjest. Her er noen av svarene:

  • Konkrete og tydelige råd
  • Den bevisstgjorde meg på tidsplanlegging
  • At man blir middelmådig hvis man skal please andre
  • At hun fikk meg til å tenke enda mer over hva målene mine er og hva jeg vil bruke tiden min på

Før jeg intervjuet Cecilie spurte jeg henne om hva hun opplever at folk flest sliter med. Hun reiser land og strand rundt for å holde foredrag blant annet om tid og treffer dermed mange mennesker. – Følelsen at de ikke eier sin egen tid, svarte Cecilie.

I fjor hadde jeg Tid som et av mine fokusområder. Jeg følte meg så ofte på etterskudd og dertil stresset. Men det var først på slutten av året at jeg bedre innså hva Tid betyr for meg, som småbarnsmamma og som selvstendig næringsdrivende. Det er innmari sårbart å være selvstendig næringsdrivende. Min input er min output, så jeg må ikke bare være friskest mulig og bruke tiden min effektivt, jeg må også bruke tiden smart. Da jeg mistet det åtte uker gamle embryoet som var i magen min i fjor høst måtte jeg fremdeles jobbe, selv om jeg var trist og hormonene raste. Den første tiden klarte jeg ikke jobbe mye, men litt. Jeg gjorde det viktigste. Det var en aha-opplevelse for meg.

Når vi blir tvunget til å prioritere, ser vi hva som er viktigst og bruker tiden på det først.

Nettopp det snakker Cecilie om i episoden. Hun snakker om pareto-prinsippet: 20 prosent av det vi gjør står for 80 prosent av verdien. Hun snakker om å strukturere kalenderen slik at vi ikke svømmer i gjøremål og gjør det meste middelmådig. Hun snakker om å lage maks tre mål for arbeidsuken, og lage tre travle dager og holde to dager skummelt ledig.

Det er ikke bare jeg som har nytte av slike konkrete råd. Jeg tror alle har nytte av det. Og det er nok derfor episoden er så populær, og derfor mange svarte meg på instastory. For de fleste av oss har mye å gjøre, både på jobb og privaten. Men, så er det forskjell på må og burde, og hvordan vet vi egentlig forskjell på må og burde, hva vi selv synes er viktig og hva sjefen synes er viktig, hva vi synes bør gjøres hjemme og partneren synes bør gjøres hjemme, og hva de på sosiale medier får til mens vi bare sitter i sofaen og leser nettaviser lissom. Sukk.

For det er som Cecilie sier, vi får ikke tid til alt. Heldigvis. Det betyr at vi kan slippe å gjøre en del ting uten å ha dårlig samvittighet. Om vi øver oss på å bruke Cecilies triks tror jeg vi kan få bedre tid. Tid til det viktigste for oss selv, for jobben og for familien. Forhåpentligvis vil vi i større grad få følelsen av å eie tiden vår selv. Og med det kanskje ha en litt mindre stresset hverdag.

God helg!

På Kok Oslo etter intervjuet. Det tok vi oss tid til!

PS: Jeg anbefaler også disse episodene:

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!