Hvordan er det å vente vårt tredje barn? Hva er forskjell på første, andre og tredje graviditet? Hvordan er det å være gravid og selvstendig næringsdrivende? Les mer!

Jeg har holdt mitt tredje svangerskap ganske privat og kommer til å holde deler av det privat fremdeles. For oss føles det riktigst denne gangen. Men, jeg har plukket ut typiske gravidoppdaterings-spørsmål fra diverse blogger og svarer på disse, før jeg svarer på spørsmålene i ingressen!

Termin: Har vi valgt å holde for oss selv, det samme med hvor mange uker jeg er på vei. Jeg sier det så klart til de nærmeste og i samtaler det er naturlig å nevne det, men jeg skriver ikke hashtag på instagram med ukenummer denne gangen.

Kjønn: Det har vi også valgt å holde for oss selv denne gangen. Selv om vi vet hvilket kjønn babyen er vet vi ikke hvem det er – det er viktig å huske på synes jeg.

Navn: Jeg lanserer forslag. Jon forkaster eller sier kanskje. Har en favoritt.

Formen min: God! Jeg er min egen arbeidsgiver og tilpasser deretter. Jeg tror dog hadde jeg hatt full jobb inkludert pendling til og fra Nesodden, hadde jeg nok jobbet redusert. Pendling tar nemlig knekken på bekkenet mitt. Men med hjemmekontor og kontor i nærheten og flexi arbeidstid (og at jeg ikke tok ferie i sommer omtrent, men jobbet jevnt og trutt) funker formen bra. Jeg er dessuten klok av skade fra to svangerskap, som du kan lese mer om under. Må også berømme osteopat Calle på Raw trening for å justere bekkenet mitt på en god måte.

Søvn: Ganske bra til å være tobarnsmamma med 0 – 2 barn i sengen hver natt.

Innkjøp: Ingenting. Vi har en del fra før og erfaring fra to babyer tilsier at babyer overhodet ikke trenger så mye som man tror de trenger. Kommer til å kjøpe pumpe igjen, slik at jeg kan pumpe brystmelk og ha som backup når jeg vil lufte meg, eller evt for å donere om jeg har like mye melk som de to foregående gangene. Vi mangler babysete til bilen og får etter hvert en bugaboo fox (sponset) og skal derfor selge vår gamle! Trenger også seng til den lille og noe å stelle på.

Vektøkning: Aner ikke. Har ikke veid meg siden forrige svangerskap og har besluttet å ikke veie meg denne gangen. Legen min har ikke spurt om vekt og jordmor var ok med at jeg ikke ville veie meg. Uansett er det vår egen beslutning om vi vil eller ei – det er viktig å huske på i denne fasen av livet! Det snakker vi også om i en av høstens episoder av Ingefær – at vi er selvstendige vesener selv som gravide, i fødsler og i barseltiden.

Kropp og forandring: Generelt er jeg lite glad i første trimester. Jeg er trøtt og føler meg lubben. Heldigvis vet jeg dette, og skyver tanken ganske fra meg. Jeg lever veldig godt med at kroppen endrer seg. Bortsett fra et bekken som ikke liker stillesitting og ikke mulighet til å løpe har jeg ingenting å klage på. Jeg føler meg lett i kroppen og hadde det ikke vært for magen og bekkenet, føles det som jeg kunne løpt en mil lett som en plett.

Trening: Jeg tilpasser trening etter søvn, arbeidsmengde og dagsform. Ofte kan jeg trene både lengre og hardere enn jeg gjør, men da har jeg ikke overskudd til å jobbe så mye jeg må, eller til å være en god mamma for de to jentene mine. Det er ulikt fra første svangerskap, hvor jeg kunne gønne på og hvile på ettermiddag og kveld. Med to barn funker ikke det.

Ukens must have(s): Akkurat nå har jeg mest lyst på fet mat og ikke så mye karbohydrater. Jeg spiser for eksempel lavkarbo, glutenfri knekkebrød, kaviar, egg, ost, avokado og grønnsaker. Drikker også kombucha og grapefruktjus. Siste er en dille. Spiser grunnleggende næringsrikt og tar tilskudd av leverkapsler og omega3. Synes det er spennende å følge med på hva jeg har lyst på.

Forskjell nå og da
Det er så mange ulikheter i konteksten rundt mine tre svangerskap at det blir vanskelig å sammenlikne. De to andre svangerskapene var tette siden jentene er født med kun 22 måneders mellomrom. Jeg skulle gjøre ca alt samtidig (særlig med Fie, da vi hadde en ettåring, vi flyttet, jeg jobbet fullt, ga ut bok og tok lappen. Det er oppskrift på å slite seg ut, tro meg). De to foregående svangerskapene var jeg også fast ansatt. Nå har jeg to litt større jenter, er eldre og visere, og er min egen sjef. Sistnevnte er ikke bare-bare og jeg har tenkt flere ganger i svangerskapet at å være gravid og selvstendig næringsdrivende er for spesielt interesserte. Og det står jeg fremdeles ved. Det er vesentlig enklere å være ansatt. (Altså, jeg er ansatt i eget AS, men jeg mener å være ansatt i et firma man ikke er ene-eier av og fullstendig ansvarlig for inntjening).

Jeg er eldre og visere og tilpasser søvn, mat, trening, hvile, jobb på en noe klokere måte enn før. Det gjør at jeg har fått gjort utrolig mye i dette svangerskapet og klart å jobbe gjennom hele sommeren. Visst koste jeg meg i sommer på hytter og på strand, men bak kulissene har jeg jobbet så og si hver dag med et stort prosjekt. To uker i august gikk med på å lage ferdig alle bortsett fra 1 – 2 Ingefær-episoder og med all researchen jeg gjør er ikke det en liten jobb. I samme periode har vi også hatt skolestart og Jon har hatt lite fri i sommer. Men, innsatsen gjør at september er travel men ikke kokko (håper jeg). Dess «mer» gravid jeg blir, tilsier erfaringen at jeg trenger mer hvile, så prioriteringen har vært viktig. Jeg vil også påpeke at klokheten har gjort at det er masse jeg ikke gjør! Jeg hadde flere spennende prosjekter gående som jeg har satt på hold. Jeg trener annerledes, som nevnt, enn særlig første graviditet. Jeg øver mer på å ta pauser. Og mentalt har jeg skiftet fra å skulle «prestere» og å være «flink gravid» til å fokusere på hva som er gunstig for bebis og meg og familien min. Og jobben jeg har skapt, så klart. Å ha to barn fra før i tillegg til å være gravid kan tidvis være overveldende (matpakker, kleshauger, mamma-tilstedeværelse, etc etc), men det gjør også at graviditeten ikke får fullt fokus hvilket har vært godt.

For dette mener jeg: å være gravid er ingen sykdom, men det er jo unntakstilstand i kroppen! Jeg er heldig som er i god form. Likevel har jeg mindre energi enn til vanlig, jeg er tyngre, og kroppen min neglisjerer meg til fordel for å gro et annet menneske. Jeg har vesentlig mer blod i kroppen min enn vanlig, jeg trenger ca dobbelt så mye oksygen enn vanlig, og livmoren går fra å veie 70 gram til 1 kilo rett før fødsel. Jeg er så imponert over egen kropp og håper alle gravide og alle mødre gir seg anerkjennende blikk for hva vi faktisk gjør (selv om det er en naturlig ting å være gravid). Dette er bare noe av hva vi snakker om i gravidepisoden som kommer ut senere i høst.

Og til slutt noen tips: skrubbekrem til magen og fet fuktighetskrem til mage og voksende pupper er gull. Følg evarose på instagram. Og om du bor i Oslo eller på Nesodden er gravidmassasjen til Ragnhild Torjesen helt magisk. Jeg har dessuten fått sansen for Smertefri fødsel-konseptet.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!