Det er lett å bruke unntakstilstanden som unnskyldning.

Jeg gjør det selv. Og unnskyldningen, det kaller jeg for What the hell-effekten, tatt fra den danske atferdseksperten Morten Münster. What the hell-effekten er denne:

«Nå kan jeg ikke lenger trene på treningssenter, så nå får jeg ikke trent».
(Denne fikk jeg fra en følger på instagram, som ble oppmerksom på effekten og nå har kjøpt seg kettlebell og trener hjemme).

«Jeg har allerede spist to smågodtsjokolader, så jeg kan likegjerne spise hele posen».
(Denne gjelder nok mange i påsken).

«Det er lunsj, og jeg har ikke gjort noe hittil på hjemmekontor, så nå gir jeg opp».
(Gjenkjennelig i disse tider?)

«Jeg har brukt 8000 av mastercardet mitt, så jeg kan likegjerne makse det på 10 000».
(Meg som student).

What the hell-effekten hindrer oss i å lage gode vaner for oss selv og/eller oppnå målene vi har satt oss (mål definert som ønske om fremtidig tilstand, som Cecilie Ystenes Myhre skriver i boken Mental Styrketrening). Vi bruker noe som har skjedd, eller ikke skjedd, som unnskyldning for en uvane vi har.

Selv fikk jeg en aha-opplevelse da jeg lærte om what the hell-effekten. Jeg fant mange what the hell’er i livet mitt og er nok ikke alene om å spise opp sjokoladen hvis jeg har den i hus. «Nå har jeg spist to biter, jeg kan likegodt spise hele»-tanken er en av mine what the hell-er, og gjaldt senest i går kveld. Jeg prøver å «renvaske» meg selv med å tenke at Lindts 78 % er bedre enn lysere sjokolader med masse sukker, og det kan nok være sant til en viss grad, men handlingen og tankemønsteret er det samme.

Vi kan bruke unntakstilstanden som unnskyldninger for uvaner vi innerst inne vet vi bør endre. På sikt gjør det oss mindre lykkelige. Ved å være klar over what the hell-effekten får vi større makt over egne handlinger. Du kan aktivt velge å tenke ok, nå spiser jeg hele sjokoladen likevel til tross for (slik jeg gjorde i går), eller du kan tenke: der kom den effekten, ja, da dropper jeg å spise resten, for jeg vil jo egentlig ikke det.

Har du en what the hell-effekt? Jeg er sikker på at du oppdager minst en.

Ønsker du lære mer om vaner, anbefaler jeg deg å kjøpe boken min Litt Lykkeligere (som ligger på bestselgerlistenen nå!). I Litt Lykkeligere har jeg et helt kapittel til hvordan kvitte seg med dårlige vaner og etablere og opprettholde gode vaner. For de gode vanene, det gjør oss litt lykkeligere.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!