I de tre svangerskapene mine har jeg elsket å høre andres fødselshistorier – de positive, vel og merke. I denne episoden deler Cathrine Mathiesen, Tiril Refsum, Charlotte Thorstvedt og jeg fødselshistoriene våre. Du får høre hvordan vi forberedte oss, hvor vi ønsket å føde og hvorfor, hvordan vi møtte utfordringer i fødselen og det fineste øyeblikket i fødselen.

Merk: Alle fødslene i denne episoden er vaginale, uten smertelindring. Hvis det trigger deg negativt, ikke hør på denne episoden <3

Cathrine Mathiesen er yogalærer med fokus på gravidyoga, har skrevet boken Yogamamma og har en nettside med samme navn. Hun fødte sitt fjerde barn, Maud, på ABC i Oslo.

Foto: Eva Rose
Jeg elsker dette bildet – så utrolig mektig og kraftfullt!

Tiril Refsum er gründer av Oslo Raw og ble mamma for første gang til Molly, også det på ABC.

Charlotte Thorstvedt, fotograf bosatt i Berlin, fødte sitt første barn, Daria, på Fødeloftet i Stavanger.

Og lille Lisen, vår tredje datter, ble født på føde a eller b på Ullevål før vi kom tilbake på ABC etter noen timer.

En fødsel er noe av det heftigste vi kvinner opplever – på godt og på vondt. Det sitter i oss og vi husker og prater om fødslene våre. For min egen del har jeg savnet fortellinger på norsk som avdramatiserer det å føde uten smertelindring de gangene jeg har vært gravid. De fire fortellingene i denne episoden er ulike, men kan forhåpentligvis bidra til å dempe eventuell fødselsfrykt. Samme hva slags fødsel du ønsker – eller ender opp med – unner jeg deg å velge ut fra lyst og kunnskap, ikke fra frykt.

Jeg mener også at å forberede seg til fødsel er nyttig. Vi trener jo oss opp systematisk for et halvmaraton. Da fødselsfotograf Eva Rose, som jeg anbefaler å følge på Instagram, gjestet Lindmo, sa hun at vordende mødre bruker timesvis på å researche ny barnevogn, men at de heller kunne brukt den tiden på å forberede seg på fødsel.

Man kan forberede seg så mye man vil: en ønsket hjemmefødsel kan ende opp i hastesnitt, for eksempel. Forberedelse betyr ikke fullstendig kontroll over utfallet. Men forberedelse kan gjøre at du møter det ukjente på en tryggere måte.

Jeg vil også inkludere et lite men: De fire historiene er alle fra hvite middelklassekvinner uten så vidt meg bekjent sykdommer eller traumer. De har hatt mulighet til å føde på ABC, for eksempel, hvor ikke alle får lov til å føde, og de har vært heldige som fikk gjennomføre fødsel som ønsket. Jeg har et prosjekt i ermet som skal få frem mange andre gravid- og fødehistorier fra flere samfunnslag, kropper, aldre og kulturelle bakgrunner.

Du har tre valg for å høre episoden:

Last ned episoden som mp3.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!