Endelig er bakken på Nesodden hvit. Og som naturen, har jeg en hvit januar.

Jeg liker ikke restriksjoner i januar. La oss kose oss! Kakao, for eksempel, er den ultimate drikk i januar. Jentene får kakao flere ganger i uken med råkakao og kokosblomstsukker. Men selv om jeg ikke liker restriksjoner i januar, har jeg pålagt meg selv en hvit måned. Det vil si at jeg avstår fra alkohol i januar (og så lenge jeg ønsker videre). Jeg gjør det av kjærlighet til meg selv.

Jeg er skikkelig glad i god vin. Jeg kan ikke stort om vin egentlig, jeg har såvidt begynt å skrape på overflaten. Å bokbade vinekspert Sara Døscher og ha hotline til henne for vintips, har gjort meg noe mer skolert, men å kalle meg selv vinkjenner kommer jeg aldri til å gjøre. Men vin-nyter, så absolutt. Fortrinnsvis drikker jeg hvitvin. Rødvin har jeg hatt opplevelser med at jeg ikke får sove på natten av hjertebank, eller få skikkelig vondt i hodet dagen etterpå, selv av ett glass. Rosevin er sommerdrikk. Øl er det mange år siden jeg har drukket – jeg blir elendig av det. Hvitvin, derimot, er min drikk.

Dette er grunnene til at jeg liker vin:

  • Jeg liker smaken. Chardonnay har vært favoritten det siste året, det samme med GrünerVeltliner.
  • Jeg liker roen og kosen det gir. Å sette seg ned med et glass vin på kvelden, eller til middag er nydelig.
  • Det sosiale med vin med venninner og venner er fint.
  • Når mat og vin matcher kjenner jeg på lykken. Da Jon fikk overraskelsesfest av meg til førtiårsdagen bestilte jeg mat fra ahaan, og Sara lagde vinmeny til oss. Magisk.
  • Jeg liker effekten. Et glass er som en mild balsam.

Og det siste vil jeg snakke litt om. For, snakker vi for lite om at vi tross alt liker effekten av alkohol? Hadde det kun vært smak, vet jeg om inmari mange gode tetyper eller kombuchaer man kunne kost seg med når fredagen kom, men det er altså ikke det samme. Samme om man drikker billig sprit eller dyr vin: alkoholeffekten er der. Det er sett på som mer klasse å drikke en god burgunder enn smirnoff ice. Man kan være alkoholiker på en billig måte, eller på en dyr måte. Det ene er ikke bedre enn det andre.

Selv holder ett til to glass for meg (men mer i lystige lag, jeg elsker jo en god fest). Likevel er det slik at effekten av ett til to glass ikke bare er positiv. for meg. Derfor bestemte jeg meg for å ta en hvit måned i januar, og trolig et jevnlig helt hvitt år. Fordi:

Jeg blir trøtt av å drikke selv så lite som et glass vin. Jeg står ikke opp med like mye bravour, dessverre. Kroppen kjennes tyngre.  

Trøttheten gjør at jeg får litt mer bomull i hodet. De kognitive evnene mine blir trolig redusert. Og med hva jeg har lyst til å få til i år – og ikke minst hvem jeg har lyst til å være – vil jeg være så hjernesmart som mulig.

Jeg vil bedre kondisjonen min. For å kickstarte kondisjonstreningen, passet det med hvit måned. Trøttheten gir meg jo ikke energi til å gi maks.

For mange trigger alkohol angst dagen derpå. Noen blir mer skvetne. Selv kan jeg – ikke alltid, men noen ganger – kjenne at jeg ikke er så glad som jeg normalt er.

Og selv om jeg ikke tenker på kalorier, er det ikke noe å skjule at vin og annen alkohol har negativ effekt på forbrenningen vår. Siden alkohol er en gift, forbrennes alkohol først og alt annet settes på vent.

I tillegg er det dessverre slik at selv lite alkohol kan gi økt mulighet for visse kreftformer, blant annet brystkreft for kvinner.

Jeg skriver om kvinner og alkohol i boken min, Litt Lykkeligere, blant annet: «Reklamer for venninnehelger, hotellopplevelser og spa, eller bilder vi voksne legger ut på sosiale medier når vi skal samles og kose oss, inneholder ofte alkohol. Alkohol blir dermed forbundet med kos, samhold og nytelse. Alkohol i seg selv virker stressreduserende i øyeblikket, men tar også vekk impulskontroll – slik at vi virker mer engasjerte. Alkoholen gjør det vanskeligere å holde igjen. Det gir også en sosial situasjon hvor vi kan løsne opp og, for eksempel, spise mer. Kan denne kombinasjonen være et påskudd til å drikke alkohol? Vi kvinner skal ha kontrollen over så mange ting i livet: karriere, kropp, hjem … og når vi tar et glass vin, gir det ikke bare mindre impulskontroll, det gir også en sosialt akseptert unnskyldning for å ikke spise så sunt og kontrollert som vi ellers kanskje etterstreber. «

Under covid-19 har vinmonopolet opplevd kraftig økning i salget. Taxfree- og grensehandel er forsvunnet. Vi drikker ikke ute mer. Men kanskje drikker vi hjemme også for å takle situasjonen?

For noen dager siden postet goop dette bildet på instagram:

Litt morsomt, og litt trist, er du ikke enig?

I går hadde jeg noe å feire, og vi har gode bobler hjemme. Min første tanke: fillern at jeg har hvit måned. Men, da feiret jeg på en annen måte. Jeg leste en god bok på kvelden med masse tente lys.

Å avstå fra ting i perioder, det være seg vin, sukker, kaffe, det sosiale (som vi alle avstår fra), bidrar til å skape nye vaner, se på hvilke mønstre som er hensiktsmessige og uhensiktsmessige, til å se hva man ønsker å ha i livet sitt og hva som ikke behøver å være i livet.

Vin skal absolutt være en del av mitt liv videre. Tross alt er dette en av mine mest brukte gif’er.

via GIPHY

Brene Brown har ikke drukket vin på mange, mange år, og mener at det er hennes superkraft. Et av mine forbilder, Gretchen Rubin, er svært forsiktig med alkohol.

Total avholds er ikke min greie. Til det nyter jeg vin for mye. Men å ta en hvit måned her og der, det tror jeg de aller, aller fleste har godt av, enten det er for å bli tynnere, sprekere, spare penger, sove bedre eller ha en klarere hjerne. Eller noe helt annet.

Nå er jeg nysgjerrig – hva tenker du?

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!