Vi er på dag fire og det funker som bare det. Omelettrester til frokost, jobbsalat med medbrakt avocado til lunsj, fisk med stekt kål og kokte gulerøtter til middag, banan til dessert.

Så hvorfor, når jeg har gjort en før og for det meste spiser paleo? Vel, fordi det kan skli litt ut, spesielt med melkeprodukter, hvilket kroppen min ikke liker så godt virker det som. Og fordi jeg ønsket å gjøre en 30 dagers en gang til, for å føle om det er annerledes. Jon, han hopper med på lykke og fromme og det virker som han klarer seg bra. Han logger alt av trening, så skal bli spennende å se om endret kosthold har noe å si for prestasjon.

Hvorfor anbefaler jeg andre å gjennomføre en 30 dagers? Kopiert fra Whole9 (som jeg lener meg mest på når det gjelder en paleo challenge): Think of it as a short-term nutritional reset, designed to help you restore a healthy metabolism, heal your digestive tract, calm systemic inflammation and put an end to unhealthy cravings, habits, and relationships with food.

Det er 30 dager med oppturer og nedturer og irritasjon og glede og savn og lykke, men det er kun 30 dager! I disse 30 dagene gir du deg selv optimal næring og nok søvn – du skjemmer bort kropp og sjel, og tar ansvar for egen helse, både psykisk og fysisk. Og når det er vel overstått, oppnår du en enorm mestringsfølelse (for der finnes fristelser der ute!), samt en god pekepinn på hva kroppen din foretrekker av mat og hva den bør holde seg unna. Knall!

 

Eksempler på hvorfor en 30 dagers bør gjennomføres er:

 • Jevn energi hele dagen – stabilt blodsukker
 • Økt prestasjon på trening
 • Vektreduksjon og endret kroppsammensetning (mer muskler, mindre fett)
 • Bedre søvn
 • Bedre hud (mindre kviser, mindre utslett, mindre rødmusshet, mer glød)
 • Soppinfeksjon forsvinner
 • Mindre søtsug (dette kan dog ta litt tid)
 • Bedre humør (depresjon kan forsvinne/minskes)
 • Mindre ulne smerter i kroppen – pekepinn på autoimmune sykdommer
 • Ikke ha vann i kroppen mer
 • Mindre vondt før og under mensen
 • Sterkere sexlyst
 • Symptomreduksjon av autoimmune sykdommer
 • Roligere barn
 • Bedre konsentrasjon på jobb/skole
 • Normalisere eget forhold til mat og kropp
 • …. listen er lang

For inspirasjon anbefaler jeg å rote rundt på Marks Daily Apple sine suksesshistorier. En kan bli rørt av mindre! Les også mammas opplevelse av hennes paleo challenge, som hun gjennomførte tidligere i år. Hun er fremdeles svoren tilhenger, og på golfbanen der hun trener har flere av damene lagt merke til endringen og tester kostholdsendring de også. Liker!

Så. Hvordan foregår disse 30 dagene. For det første: ingen unntak er lov. Ikke sløs bort muligheten til å gjennomføre en sånn passe en. Enten gjør du det, eller så gjør du det ikke. Så greit er det. I 30 dager skal du:

 • Spise kjøtt, sjømat, fugl og egg
 • Spise frukt og grønnsaker uten stivelse (med unntak av søtpotet)
 • Spise nøtter og frø (men peanøtt er ikke en nøtt)
 • Ikke spise korn
 • Ikke spise belgfrukter
 • Ikke spise melkeprodukter, inkludert smør
 • Ikke spise prosessert mat
 • Ikke spise eller drikke lettprodukter, samt farris med smak og tyggis
 • Ikke drikke  alkohol
 • Snus og røyk er selvfølgelig også ut

Ergo: få i deg karbohydrater fra grønnsaker og frukt, animalske proteiner fra kjøtt, fugl, fisk og egg og sunne fettsyrer fra kjøtt, avocado, olivenolje og kokos. Det er ikke nødvendigvis en lavkarbokur – du bestemmer jo selv hvor mye søtpotet og frukt du vil spise. Det viktigste er at du holder deg unna mat som er forbundet med matvarer som har risiko for å medføre livsstilssykdommer så som diabetes2, overvekt, depresjon, autoimmune sykdommer, osv, og i stedet for spiser mat som inneholder massevis og massevis av gode næringsstoffer.

Les også en tidligere post jeg har skrevet om tips til hvordan gjøre suksess ut av en paleo challenge, og les også om hvordan Stellas journalist opplevde Paleo Challenge som jeg holdt på CrossFit Oslo i januar.

Kjør på og lykke til! Og om du starter, hold meg for all del oppdatert, enten her på bloggen eller på paleoliv@gmail.com

Rappet fra «I fucking love science» på Facebook, en av mine favorittsider.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!