Må si jeg er inmari glad i at Jon har ballen hver torsdag. Jeg har mye å gjøre om dagen, og det letter at han skriver en post i uken. Dessuten er jeg alltid spent på hva han finner på. Jeg synes det er spennende selv å lese hans tanker om trening. Heldigvis er jeg enig! (Eller jeg er hjernevasket, hehe). I dag snakker han om periodisering. Det er nemlig ikke slik at man må trene 4 – 6 ganger i uken året rundt for å være i form. Eller at man må trene på ferie. Eller at verden går under om man ikke får trent en uke. Vel, ordet er Jons:

Periodisering
Du kan ikke gi jernet hele året og forvente fremgang. Selv toppidrettsutøvere som ikke driver med annet enn trening kobler ut i en periode og driver med alternativ trening. En god modell er å knuse på i et par måneder kanskje to ganger i året. Jepp, du leste riktig. Det betyr tre – fire måneder i året med full fokus på trening og resultater. Finn perioder der det ikke er for mye annet som skjer og fokuser litt ekstra på treningen. Resten av året kan du hovedsakelig drive med vedlikehold og mindre belastende trening innimellom alt annet (overtidsjobbing, eksamesperioder, ferie, sykdom, e.l.). Det er urealistisk for de aller fleste å ha like høy fokus på trening og resultater hele året. Kanskje er det nettopp roligere perioder som gjør at man ikke ender opp med å ikke trene i det hele tatt. madeiratur
(Bildet er fra Madeira, fra ferie for vel to år siden. Vi trente såvidt i ferien, men gikk mest turer).

Selv om du har mulighet til å kjøre på med trening hele året, er det lurt å periodisere. Skift fokus på treningen, gjerne etter sesong. Kanskje går du mye på ski på vinteren og reduserer styrketreningen da. Når snøen smelter kan du trene styrke igjen før det blir litt løping og kettlebelltrening ute i hagen eller parken på sommeren. På høsten er du kanskje opptatt med andre ting og du stripper ned til noen kettlebellswings og press (eller pushups og knebøy) hjemme i stua.

Hvis målet er merke på Birken eller å løpe under fire timer på Oslo maraton må du nok trene kondisjon mer enn et par måneder i året, men da trener du for prestasjon. Det er ikke noe galt i det, men det må ikke forveksles med å trene for helse. Å trene for, og løpe maraton, er ikke helsebringende i det lange løp (pun intended).
Variasjonen du får ved å periodisere smart reduserer risikoen for slitasje og overbelastningsskader, det gjør treningen mer interessant, det lar deg prøve ut nye ting, og det gjør det lettere å holde motivasjonen og energien oppe gjennom hele året. Tenk på at du skal være aktiv å trene i mange mange år fremover. Du trenger altså ikke slite båndet på tredemølla flere mil i uken året rundt for å få god helse. Snarere tvert i mot. eleganthopp
(Her prøver jeg ut nye ting i Danmark i sommer. Som dere ser, er jeg ikke et trampolinetalent).

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!