Pulled pork er visst nordmenns nye livrett. Den nye tacoen eller sushien eller pizzaen, med andre ord. Og det forstår jeg godt. En god pulled pork er jærskla digg, for å si det på en greit jovial måte. Vi Jon har jobbet med å finne frem til en perfekt oppskrift. Med litt prøving og feiling og tips fra min kollega Siv har vi nå fått skikkelig dreisen på det – og skikkelig dilla.

Pulled pork er langtidsstekt svin. Bog er regnet som det aller beste stykket, men nakke fungerer også bra. Det kan grilles over lengre tid også, noe vi foreløpig ikke har prøvd. Kjøttet skal være så mørt at det kan rives fra hverandre med gaffel eller hendene, derav «pulled». Vi måtte lage pulled pork i uken som var rett og slett fordi vi fikk levert mer gris på døren enn vi hadde fryseplass til i vår byleilighet. Bonden Knut fra Øygarden får fisk og flesk leverte en gedigen bog, en nakke og masse koteletter på døren. Det er frilandsgris fra Valdres, glade griser som koser seg utendørs mesteparten av året og spiser det de finner. Ribben vi kjøpte til jul smakte f a n t a s t i s k. Kjøttet blir både mer smakfullt og sunnere når grisene har hatt et godt liv.

Siden vi ikke fikk  plass til nakken i frysen ba vi et vennepar på besøk til tre dager etterpå. Pulled pork må nemlig planlegges. Først måtte nakken på 5,5kg tine. Deretter smurte Jon den inn med litt salt og pepper. Så sto den 17 timer i ovn på 100 grader. Vi legger nakken oppå noen gulerøtter, løk og et eple i en stor form. Jon har aluminiumsfolie tett over hele tiden. Etter 17 timer tar vi det ut av ovnen og lar den kjøle seg ned litt. Så dro vi alt kjøttet fra hverandre. Fettet og skyen som hadde samlet seg brukte vi en stavmikser på sammen med de ihjelkokte gulerøttene, løken og eplet. Denne sausen blandet vi med kjøttet. Så vakuumpakket vi alt sammen og lot det godgjøre seg på kjøkkenbenken i mange timer helt til vi fikk gjester. Jon flottet seg og stekte kjøttet i godt smør. Som tilbehør hadde vi søtpotetmos og en salat. Dagen etter hadde vi rester og dro på besøk til pappa. Da hadde vi nykål og brokkoli til. Mums!

Vakuumpakkingen er ikke nødvendig, men det er lurt å la det ferdig stekte kjøttet få stå å kose seg i sausen noen timer. Når kjøttet skal serveres varmer vi det i stekepannen med en god klætt smør. Ergo må denne retten planlegges litt, men bortsett fra det er det jo ingen stor jobb å lage pulled pork. Å samle venner til tapas, for eksempel, betyr jo blod, svette og tårer. Pulled pork er bare å slenge i ovnen og la det stå til.

Jeg kan forøvrig opplyse om at Mini elsker pulled pork. Det, sammen med mosen, gikk ned på høykant. Pulled pork er også finfin piknikmat – vi spiste nemlig utendørs mens de små barna suste rundt innimellom spisingen.

mpp

Pulled Pork

  • Svinenakke
  • Salt og pepper
  • Olivenolje
  • Noen gulerøtter
  • En løk
  • Et eple

Gni inn nakken med olje, salt og pepper. Skrell gulerøttene og del opp i mindre biter. Eplet og løken deles også opp. Legg alt i en stor form. Oppå det legger du svinenakken (eller bogen). Ha aluminiumsfolie over formen.

Stekes på 100 grader. Hvor mange timer avhenger av størrelsen. Kjøttet skal nærmest falle fra hverandre når det er ferdig.

Lag saus av fettet, skyen, eplet, løken og gulerøttene. Dette blandes med kjøttet.

Server og nyt!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!