I to uker har vi gått barbeint, spist sunn mat på all inclusive og sanket d-vitaminer for høsten og vinteren.

Så takknemlig jeg er for å kunne ta to ukers ferie i begynnelsen av september – nesten rett etter sommerferien. Jon hadde mulighet til å ta to uker fri og jeg er jo i mammaperm. Vi valgte å dra til Bol, på øya Brac i Kroatia. Sist gang jeg var på Bol var for 12 år siden, da ingen hadde hørt om at Kroatia var et ferieland. Jeg lå på den berømte stranden Zlatni Rat og hørte på beach boys på discman’en min og var sånn interrailforelsket som man kunne være i begynnelsen av tyveårene.
kastestein

Bol var like fint nå som da. Å reise på familieferie innebærer å henge med folka jeg er mest glad i i hele verden: to pøbeljenter og min fine mann. Det innebærer å kun få lest ett motemagasin på to uker. Og å bo på all inclusive-hotell. Og på all inclusive-hotell kan man spise pannekaker med nutella til frokost, dessert til lunsj og middag, leve på pizza og is til hvert måltid og så mye alkis og brus man bare vil. Eller gjøre som oss: leve ganske hverdagslig.
20150918_160125

Sunn mat på all inclusive?
De første dagene maste Mini om kake når vi gikk forbi radene med dessert og kake. Vi sa nei, og etter et par dager spurte hun aldri. Hun vet ikke hvordan en isdisk ser ut, så den fristet henne ikke der den sto midt i rommet. Noen ganger kommenterte hun når hun så noen spise is på gaten, men hun har aldri fått is så hun spør aldri om å få heller. Det hun derimot fikk mye av, var frukt og jus. Det er nesten så hun har levd på kjøtt og frukt i to uker. Jusen vi kjøpte til henne var alltid smoothier, men hun kaller det for jus. Jeg velger utelukkende smoothier til henne som har fett i seg, enten i form av avokado, kokosfett eller yoghurt. Frukt fordi det under alle måltidene var frukt fremme i restauranten. Vi ga henne dog alltid mat først, så frukt. Av mat spiste hun som regel kjøtt/kylling/fisk først på tallerkenen, så grønnsaker, før hun ba om frukt. Hun bryr seg ikke om pommes frites, og hun vet ikke hva pizza og pasta er, så hun ba ikke om det. Hun så jo at de andre barna spiste pannekaker til frokost og chips, pizza og pasta og dessert til lunsj og middag, men foreløpig virker det ikke som hun tenker over at hun spiser fargerik mat.
eksempelmat

For min egen del har jeg spist mer melkeprodukter enn jeg har gjort på en stund selvom jeg vet det ikke er bra for meg. Sånn er det – merkelig at vi gjør ting vi vet ikke er så bra, er det ikke? Jeg får ikke dårlig samvittighet. Men jeg merker jeg har det bedre uten på huden min, fordøyelsen min og energinivået mitt. Jeg får nemlig rødmusset og småkvisete hud og en mage som ser litt smågravid ut. Så nå som vi er hjemme er jeg uten igjen. Jeg spiser ikke kornprodukter selv på ferie, det frister ikke heller. Jeg har smakt is som Jon har kjøpt smugspisende på dagen mens Mini sov og kjøpt en kule med kokosis selv, fordi jeg husket at det var så inmari godt men det var sånn passe skuff. Jeg har spist mørk sjokolade et par ganger. Og har drukket hvitvin. Men det er det. Og vet du, det er så godt og frihet at dessertbordet ikke frister, at det ikke er en kamp å gå forbi de mange isbarene, at jeg har mer lyst på egg og pølse til frokost enn pannekaker med nutella, at jeg ikke synes jeg går glipp av noe som helst såkalt kos når jeg spiser en tallerken stappfull med grønnsaker, proteiner og fett. Jeg skal skrive mer om pratiske tips og triks om mat på ferie i et senere innlegg.

Men det blir nok siste gang på all inclusive. Magen min var ikke alltid blid. Dessuten blir man jo lei den matfabrikken en slik restaurant er. Skarpt lys og høye lyder, slitsomt. Neste gang leier vi heller privat eller i et leilighetshotell.

Aktiv barbeintferie
En av grunnene til at vi valgte å reise til Bol, var muligheten for å være aktiv. Jon kunne brettseile og sup’e. Det er mulighet for å gå fjellturer og å leie sykkel. Jeg fikk trimmet flere ganger på et svett treningsrom på hotellet.
trim
Fra stranden Zlatni Rat til selve byen er det en lang promenade som hovedsaklig ligger skyggefullt til. Gjennomsnittlig har jeg gått over fem kilometer daglig. Barbeint. Og ofte bærende på en av jentene. Mini liker å sove i bæreselen på ryggen. Jeg har Lillesøster ofte på magen og gikk morgentur før frokost flere ganger. Det forundrer meg litt at ikke flere går barbeint på steder som innbyr til å gå barbeint. Det er jo så deilig! På kvelden kjenner man hvor det har vært skygge og hvor det har vært sol i løpet av dagen, på om flisene er varme eller kalde. Man kjenner steiner, jord, grus. Det blir som en tilleggsverdi til ferieopplevelsen. Dessuten er det flere som hevder at det å gå barbeint gir flere helsefordeler, såkalt jording. Det har Melissa Spania skrevet om her.
barbeint

Mini går også aller helst barbeint. Hun får overhodet ikke flip flops av oss, eller crocs som vi så mange barn hadde. Hun løper superfort barbeint og utvikler alle de små musklene i foten sin, hvilket gjør meg både glad og stolt.

Musa Fredrik
Hele ferien har jeg følt meg som musa Fredrik. Mens de andre musene brukte sommeren til å sanke mat til høsten og vinteren samlet Fredrik på farger. Og da matforsyningene til musene var spist opp varmet Fredrik de andre musene med å fortelle om fargene. Det er lett å gå høsten i møte med litt lavere kortisolnivåer, solkysset hud og en litt mer stripete hårmanke!
blidfis

 

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!