Danmark har alt vi ønsker oss for ferie.

I samarbeid med NovaSol

Lørdag lå jeg lenge i en sanddyne og så opp i himmelen, på høye strå og hustak til byen Hornbæk. Fie lagde pute av sand ved siden av meg som hun hvilte på. Elly løp barbeint opp og ned sandbakken og Jon tok bilder. Vi hadde nettopp spist fish’n’chips på en havnekafe og drukket kaffe og smoothie på en økologisk kaffebar.
DSC_4027

Sommerferie for meg er å ta livet i sakte tempo. Som liten kjentes sommerferien lang. Når skoleåret sluttet lå det uendelig med deilig sommertid foran meg. Nå er sommeren mer sånn: fire helger i juli som er planlagt flere måneder i forkant og etter Øyafestivalen er det på med ullklær. Nesten.

Da vi var i Kroatia i to uker for et par år siden merket vi at å være så lenge på et sted er gull for oss. Særlig jeg bruker noen dager til å «lande» når jeg kommer på ferie. To uker gir oss følelsen at vi har et hav av tid. En halv måned! Det gir oss tid til å komme tilbake til steder vi liker, det gir oss tid til å leve livet sakte og det gir oss tid til å tillate oss å gjøre ingenting de dagene vi føler for det.
IMG_8236
Vi bor like utenfor Tisvilde, nord på Sjælland som er ca en time fra København.
Vi valgte dette området fordi det er fine strender, små byer, bondegårder, skog og mulighet for Jon å drive med brettseiling og SUP. Forrige fredag ettermiddag reiste vi ned med danskebåten og lørdag overtok vi  huset vi bor i som vi har fått leid gjennom NovaSol.

Huset er stort nok til to familier, med to bad, fire soverom, romslig kjøkken og stue, to terrasser og en stor hage som er inngjerdet av høye trær. Den første uken var vi her alene. Nå har vi fått besøk av et vennepar med to jenter som er like gamle som våre jenter. I skrivende morgenstund er tre av fire jenter våkne, jeg sitter i treningstøy og skal ta en liten morgenøkt etterpå og Jon brettseiler på stranden nedenfor huset.

Tisvilde er en superfin liten strandby. Det tar om lag tyve minutter å kjøre dit fra huset vårt. Vi har vært der fire ganger, rett og slett fordi vi virkelig trives der. I skogen som omkranser byen er det fint å gå tur. Det ligger også en stor lekeplass inne i skogen som jentene våre digget. Jeg synes lekeplasser er ganske kjedelige greier, men denne var overraskende ok å henge på selv for meg.
DSC_3864

DSC_3887

Stranden i Tisvilde er nydelig. Det er langgrunt og har fin sand, ergo veldig barnevennlig. For oss som liker å hoppe i bølger på bølgete dager er området her midt i blinken. Jon har hatt med sin oppblåsbre SUP og padlet med Elly og Fie på.

Tisvilde kan ellers by på god kaffe, for eksempel på Mokkamokka, diverse søte butikker og flere spisesteder. Burger på Kongernes kan anbefales. Hadde vi bodd litt nærmere Tisvilde, i sykkelavstand eller gåavstand, hadde vi nok spist mer her eller tatt et glass vin på Kongernes til lunsj. Koselig sted, hyggelige folk som jobbet der og virkelig god mat.
DSC_3878
Jeg forbinder Danmark med god mat. Hver gang jeg er i Danmark spiser jeg god mat. Tilbudet av økologisk mat er stort og råvarene, kanskje særlig nå om sommeren, er friske og gode. Når vi er i Tisvilde kjører vi innom en liten fiskebutikk med stort utvalg, Den friske fisk. Deres varme fiskekaker er uslåelige! Vi har spist rødspette der, og laget fiskesuppe av fiskekraft, torsk og reker (som jentene elsket).

Vi har spist nakkekoteletter av økogris med rødbeter og salat til. Vi har også grillet flankstake (ettersom jeg har forstått er ikke det et vanlig stykke i Norge) med salat og grillede, ferske nypoteter til. Jeg har også laget is til jentene av økologisk fløte og bakt bananbrød til å ha med på stranden. Jon har med surdeigsstarter som han baker brød med og som vi pimper havregrøten med. Keen på mere mat? Følg ferien på Instastory!
image2
Ps: Kommer barn med en tegning av fisk vanker det visstnok is tilbake på Den friske fisk!

Jeg liker å bevege meg på ferie. Morgentrening er det som passer meg best, og den store hagen vår er velegnet. Om morgenen løper jentene rundt og driver med sitt, mens jeg tar en kjapp morgenøkt. Vi har med ringer og en kettlebell på 20 kilo. Mer trenger ikke jeg. Jeg trener litt nesten hver morgen fordi jeg blir glad av morgentrim. Jentene er så vant til å se at jeg trener at de ikke forstyrrer meg særlig.

DSC_3899

Som seg hør og bør i Danmark har vi med sykler og sparkesykler.
DSC_3874

Forrige onsdag syklet vi til en strand i nærheten. Strengt tatt er det strand rett ned i veien, en privat som hører til huset til og med, men Jon og jeg ville sykle litt lengre og jentene sitte i sykkelvogn. Det var litt kaldt vær, så vi valgte å sykle 8 km til en jordbærgård i stedet for å være lenge på stranden. På jordbærgården var det selvplukk av fire ulike jordbærtyper, de solgte jordbær, jordbærjus, jordbærsmoothie, bakervarer med jordbær og en hjemmelaget is som var helt fantastisk. Det var vel første gangen jentene har fått is som ikke er laget av meg eller farmor og vi må tilbake minst en gang til for å spise is.

DSC_3936

For meg var det på jordbærgården at jeg landet for ferien. Jeg elsker synet av åkre, sikkert fordi jeg er oppvokst i Vestfold, og stemningen der var så rolig. (Inntil jentene og jeg løp om kapp, si!)
DSC_3970
Det fineste med ferie for min del er tid. Tid til å ikke ha dårlig tid. Til at jentene kan leke ferdig leken sin før vi skal et sted. Til lang frokost. Til kortspill på kvelden. Til skriving i bok på stranden mens Elly bygger sandslott ved siden av meg. Vi har våre fighter vi som alle andre familier på ferie, men jeg synes jeg merker at det er mindre krangel og trass når det viktigste gjøremålet for dagen er å bare henge sammen.

IMG_8226

Jeg tror rett og slett det blir Danmarksferie neste år også.

IMG_8210

 

 

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!