Mange sier til meg: Du som trener så mye kan jo spise hva du vil.

Det er feil. Om jeg spiser «feil» legger jeg på meg som de aller fleste andre.

Før var det slik at jeg trente for å trene av meg, noe jeg tror er veldig vanlig. Det vil si: starte mandagen med lang trening for å trene vekk helgens utskeielser, eller spise muffins og så tenke at man må trene etterpå. Fryktelig slitsomt, da!

Nå er det annerledes. Nå prøver jeg å gi meg selv mest og best mulig bra mat, drivstoff til kroppen som bidrar til å gjøre treningen enda bedre, som gjør at jeg har et jevnt energinivå, god søvn og gjør at kropp og sjel fungerer optimalt.

Det finnes mange ulike trender innenfor kosthold. LCHF er jo stort om dagen. Noen velger å leve vegetarisk – eller ha vegetariske dager for eksempel med kjøttfri mandag. Og så er det paleo, som jeg så godt som mulig prøver å følge. Samme hva slags kosthold man ønsker å følge er det visse regler som kan være lurt å ha for å få et godt og næringsrikt kosthold:

  • Minimer inntak av raffinert sukker. Det finnes ingenting bra i sukker, bortsett fra at den kjemiske formelen er fin.
  • Tenk på hva som gir mest verdi i form av næringsstoffer og vitaminer. I stedet for pasta og ris: bruk grønnsaker. Når du woker kan du heller ta i ekstra grønnsaker, for eksempel brokkoli, og droppe risen.
  • Lag mat fra grunnen av. Posemat er dårlig mat. Mat med lang holdbarhetsdato kan også være lurt å holde seg unna. Samme med mat som har en ingrediensliste du ikke forstår noe av, inkludert masse e’er.
  • Proteiner og fett er gode greier – men ikke tyll i deg fett fordi fett er fett i media om dagen (sorry dårlig ordspill, kunne ikke dy meg). All fett er ikke bra fett.
  • Spis når du er sulten og slutt når du er ca åtti prosent mett.

Mat er kroppens drivstoff. Spiser du sunn og ren mat får du en jevn energi, et ekstra gir på treningen, bedre søvn, høyere libido (fnis), mindre humørsvingninger. Og for min egen del: kvitt pms-symptomer så som hovne legger (hvete og gjær er no-go for min del mtp hoven kropp) og renere hud. Om du sliter med underlivssopp (noe som er særs vanlig, har jeg forstått) er det å kutte ut sukker og gjær nok til å slippe medisinering.

Så derfor. Spiser jeg sunt. Ikke for å være tynn eller for å slanke meg. Og jeg trener mye fordi jeg har energi til det og fordi jeg elsker det – ikke for å trene vekk noe jeg ikke burde ha spist.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!