Ironisk nok har paleofrøkna vært nede for telling i dag. Slet skikkelig med å stå opp i morges, men kom meg opp, tyllet i meg et par biter med gårsdagens middag (kyllingfiletbiter, løk, blomkål i kokosmelk) og var på vei ut døren da jeg kjente at jeg egentlig var dårlig. Så jeg la meg på sofaen og sov i tre timer. Og spiste litt nøtter og la meg i sengen og sov tre timer til. Imens har Jon, som jeg nok har blitt smittet av, hatt hjemmekontor og snekret sammen en litt lettere versjon av Verdens Beste Stuffing, som vi (ehhh han) laget på nyttårsaften.

Seriøst. Det er Verdens Beste Stuffing. Rimelig lett å lage, masse karbs til for eksempel etter trening (søtpotet er gull etter trim, men få det i deg innen 30 min!), og en fin rett å oppbevare over flere dager. Mitt tips: lag i helgen!

Forord til oppskriften:

Jeg vil ha kalkun på nyttårsaften, gjentok jeg til Jon. Mmmjavel sa Jon. Ja sa jeg. Med paleostuffing. Mmmjavel sa Jon (nesten så han likner på pappan til Albert Åberg). Det jeg ikke tenkte på men som Jon tenkte på var at det innebar mye jobb. Og den jobben, den tok (eeeh fikk) Jon mens jeg drev med mitt. Fin mann. Min eneste kred var at jeg fant oppskriften hos Robb Wolf.

Ingredienser & fremgangsmåte fritt oversatt fra engelsk:

 • 4 – 5 søtpoteter, delt i passe små biter
 • 4 ss olivenolje
 • Salt og kvernet pepper
 • 4 selleristilker, skåret i tynne skiver
 • 2 medium store løk, hakket
 • 1/2 kopp tørr hvitvin (For de som ønsker å lage en litt mer hverdagslig versjon, som Jon gjorde i dag. Funker godt uten).
 • Ca 250 gram grov pølse. (På nyttårsaften brukte vi Vossafår – i dag erstattet Jon dette med bacon.)
 • 2 store egg, vispet lett
 • Overkant av 1 dl kyllingkraft. (På nyttårsaften brukte vi kraften fra kalkunen. I dag tror jeg at Jon bare brukte vann).
 • 4 ss rosiner
 • 3 ss fersk salvie. Om du bruker tørket, reduser mengden!
 • 1/2 dl hakkede pekannøtter. Eller valnøtter, som Jon brukte i dag. Pekan er litt luksus!

Forvarm ovnen til 200 grader. Legg søtpotetene på et bakepapir på en panne, hell 1 ss olivenolje over og strø litt salt og pepper over. Ha potetene i ovnen i ca tyve minutter.

Søtpoteter i farta

Mens potetene er i ovnen lager du den digge miksen. Ha 3 ss olje i en stor kjele. Tilsett selleri, løk, 1 ts salt og en knivsodd pepper. Kok opp, rør litt sånn innomellom, til grønnsakene er mye og begynner å bli brune. Det kan ta 10 – 12 minutter. Tilsett pølse (evt bacon) og kok til det også er brunet. Om du fjonger deg, tilsetter du vinen og koker til vinen er fordampet, ca 2 – 4 minutter.

Grønnsaksmiks. Lukter fantastisk!

Hell grønnsaksmiksen i en stor bolle sammen med søtpotetene og la det kjøle seg ned i ca 10 minutter. Reduser varmen til 190 grader.

Tilsett eggene, kraften (evt vann), rosiner og salvie i bollen og rør nøye. Hell så over i en ildfast form som er smurt med olivenolje, dekk til med aluminiumsfolie og la det steke i 20 minutter i ovnen. Da tar du vekk aluminiumsfoliet og steker til alt er ganske brunt, ca 20 – 30 minutter.

Ferdig stappe. Yummy!

Det høres kanskje ut som en stor jobb, men tro meg, det er verdt det!

Kalkun, det er bare å google. Vi hadde 6.1 kg og jeg hadde kalkun og dampet spinat til frokost i flere dager etterpå. Fantastisk.

Uten tråd må en bruke det en har: knute av aluminium

Ferdig kalkun, perfekt!

Og sånn ser det ut på tallerkenen, sammen med digg rødkål som kjæresten til Silje disket opp med.

Nesten konkurrent til Marit Bjørgen

Igjen: En perfekt rett å lage i helgen og ha utover uken. Passer til kjøtt og kylling. Eller bare til å mumse av. Noe jeg har gjort når jeg i dag har slept meg fra sofaen til kjøleskapet og tilbake.

 

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!