Jeg har lenge snakket om å koke ei høne. Mamma pleide å lage hønsefrikkase på søndager. Jon har aldri smakt høne, sier han. Derfor handlet jeg en i går og la den bakerst i kjøleskapet. Og glemte den. Selvfølgelig. Vi skulle til å lage kyllingfilet til middag i dag da Jon fant høna og mine planer om å lese ferdig DNs artikkel om Putin og å jobbe litt på et eget prosjekt forsvant i et to timers hønseprosjekt. Jon måtte ut for å kjøpe enda flere grønnsaker også.

Hønsegryte:

  • Ei ferdigtint høne. Du finner’a i frysedisken til ei billig penge
  • Noen gulerøtter. Jeg brukte fire. Skrell og del i passe biter
  • En halv kålrot. Også den i passe biter. (Sellerirot var ikke å oppdrive en søndag på Sagene)
  • En hel purre
  • En løk
  • Salt og pepper etter smak og behag

Høna må deles. Det er et lite prosjekt. Det er kanskje en grunn til at de andre i køen på Bunnpris kjøpte grandis og pottis og sjokkis og brød og sjokade og såntno.

Høne, min favorittkniv og kamerastropp. Jeg er en god fotograf.

Hva er den molteliknende kladden inne i høna? De lærde strides derom.

Putt høna og grønnsaker i en kjele og la det putre på ca 85 grader i ca to timer.

Her ligger høna ...

... her ligger høna under en dyne av grønnsaker

Høna er ferdig når skinnet løsner fra kjøttet og/eller kjøttet løsner fra beinet. Eller i vårt tilfelle – når begge ikke gadd å vente mer og det viste seg å passe bra med at kjøttet faktisk var ferdig.

Ta opp høna, dra av skinnet og plukk det lille kjøttet høna har å by på. Det kan ta litt tid. Jeg tok kjøttet oppi gryta igjen og voila! hønsesuppe. Men for dere prottisfantaster der ute: ikke mye prottis i en hønsesuppe asså.

Ferdig suppe!

Da jeg begynte på hønsesuppa sa jeg til Jon at «jeg skjønner ikke hvorfor flere lager høns til middag.» Nå, tre timer etter at hønseprosjektet ble påbegynt og en passe mett frøken sitter og skribler, forstår jeg hvorfor folk flest ikke spiser høns (eller hva vet jeg, jeg har ikke sjekket statistikk på området): det tar jo mye tid. Muchado about nothing, lzm? Dessuten er høne litt som en seig versjon av kalkun. Men godt, jodda, og alt ble spist opp i Crossfitheimen.

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!