I dag var jeg furten i ca tretti sekunder da jeg kom hjem, dvs til hotellet, etter jobb. Jon og venner i Oslo og grilling og kettlebells ute og og og. Men hadde noen klaget slik til meg hadde jeg fått snerk. Snakk om i-landsfurting. Så jeg tok på meg joggeskoene og jogget en tur i skogen her. Skakke mer til for å finne meningen med livet, ass! Blomster og bier (fluer, i væffal) og den gode lukten av grønt og utsikt over sjøen. På rommet tok jeg 100 hindu squats (google it, det er gode greier!) og tabata-intervall på planken. Og mobilitet, seff. Jeg har like stive hofter som en nittiåring. Har fått meg iphone og lastet ned Gymboss. Anbefales!

Meeeen det vakke det jeg skulle ha min skrivende monolog om i dag. Jeg tenkte å si et par ord om mat. Mat er ikke bare vitenskap. Mat er følelser, mat er kultur, mat er sosialt, mat er personlig. Siden jeg spiser som jeg gjør kommer jeg opp i matprat cirka hele tiden, uten at jeg egentlig er så himla interessert i å flagge mitt syn. I de fleste tilfeller er folk uansett ikke keene på å kutte ut brød eller melk og mener de spiser sunt nok som de gjør. Fair enough for min del. Som jeg velger hva jeg vil spise, velger de selv hva de vil spise. Men! På bloggen min kan jeg jo flagge egne synspunkter slik at jeg kan henvise til dette innlegget senere. Lurt! Så here goes, her er litt av hva jeg tror når det gjelder mat.

  • Jeg tror mange skjuler «tynn» eller «sterk» i helse. Dvs at man sier man spiser sånn og sånn for helse, mens det høyeste ønsket er å være fit. Dette kan jeg selv kjenne meg selv i, så er det påpekt.
  • Jeg tror på økologisk mat. Men økologisk hvetemel er fortsatt hvetemel og fortsatt ikke bra for deg. Økologisk er altså ikke automatisk sunt.
  • Jeg tror ikke på vegetarisme. Jeg respekterer vegetarianere og veganere (og har selv venninner jeg er glad i som er det), men fra et helseperspektiv tror jeg dette kostholdet kommer til kort. Er man vegetarianer har man kanskje religiøse og etiske overbevisninger som teller mye – jeg fokuserer kun på helseaspektet her. Som syttenåring på jakt etter en tynn kropp var jeg veggis en stund. Det var ikke særlig bra. Mer om det senere, en gang.
  • Jeg tror at hva vi nå anser som sunt, om noen år (kanskje mange år) ikke vil bli sett på som sunt. Ofte tenker jeg, i disse matsamtalene: definer sunt for meg. Men jeg sier det ikke. Fordi vi har lært fra vi er bittesmå at et kosthold bestående av grovt brød, melk i glasset og matpakke er sunt, er noe som er kulturelt skapt naturliggjort. Den researchen jeg gjør, og de resultatene jeg har sett rundt meg og i meg, etter omlegging av kosthold, sier meg at konvensjonelt sunt ikke er så sunt.
  • Jeg tror det er litt forskjell på menn og kvinner og kosthold. Men det kan jeg ikke så mye om, enda.
  • Jeg tror vi alle har ansvar for egen helse. Og eget liv. Du er selv ansvarlig for hva du putter i munn og konsekvensene av dette.
  • Jeg tror at det ikke finnes quick fix. Som på alle andre arenaer i livet, er hardt arbeid veien til suksess. Så også helse. Konsistens over tid og evne til å unngå fristende sideveier fra hovedmålet lønner seg på sikt.
  • Jeg tror at mange, kanskje spesielt kvinner, objektifiserer seg selv. Jeg blir sett, ergo er jeg ok, i stedet for: jeg er ok. Mat og trening har masse å si her. Dette jobber jeg seff med selv også, jeg er ikke superhuman helt enda.
  • Jeg tror at et paleokosthold i veldig mange tilfeller vil være det beste kostholdet for mennesker. Det finnes unntak – noen tåler melk, noen tåler ris, noen tåler ikke nøtter … men i hovedsak tror jeg et kosthold bestående av kjøtt, fisk, egg, fugl, sjømat, grønnsaker, sunt fett, noe frukt, nøtter og frø er kilde til god helse.

Det var det! Hva tror du om mat? Diskuter gjerne, og arrester meg om noe er feil eller om du er uenig! Anbefaler å bruke 50 minutter av ditt liv til å se intervjuet kostdoktorn.se gjorde med Loren Cordain, mannen bak thepaleodiet.com og en av foregangsfigurene innenfor dette feltet.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=52A3ayfxfTs?rel=0&w=853&h=480]

Litt mer lettbeint underholdning kommer fra denna kanten i morgen! Blir’e tommel opp i speilet eller svett fjes, eller bilde av hotellfrokosten? Følg med!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!