Dagens blogginnlegg er fra min bestevenninne fra siste året på barneskolen, Camilla. Camilla kom til Tønsberg fra Fauske med nordlandsdialekt og et utseende som fikk alle til å dåne. Så jeg haket henne inn, eller hun meg, og vi ble erteris. På ungdomsskolen var jeg vel nesten mer hos henne enn hjemme. Hun drakk te, spilte gitar og hørte på Beatles; jeg leste bøker på sengen hennes innimellom slagene på håndballbanen. Nå har Camilla flyttet til Sverige og jobber som keramikkdesigner. Anbefaler å ta en titt på bloggen hennes, hjemmesiden og butikken hun driver med andre designere, Friends of FORM. Selv elsker jeg disse lysholderne!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEN! Camilla har etter at jeg har mumlet litt om disse paleogreiene blitt inspirert til å teste det selv. Flaks for meg og for deg at hun er en litt mer habil kokk enn hva jeg er. Gir herved ordet til Camilla og oppfordrer deg til å teste oppskriftenE (!) asap! Et lite NB bare: Quinoa er ikke heeelt paleo. For dere som er paleolight går det vel greit, men jeg ville holdt meg unna. Fisken derimot, er det bare å digge inn. Google quinoa, eller les mer hos Mark Sisson.

«Her kommer litt grilltips fra en matintressert keramiker i Göteborg. Komponert og konsumert under varmebølgen for et par uker siden, men aktuell hele sommeren igjennom! Quinoa er en urt, som etter hva jeg har skjønt ikke er så vanlig i Norge enda, men som har blitt veldig populær her i Sverige. Den finnes både «hvit» og i «tricolore» som den jeg har brukt. Den funker som et tilbehør på samme måte som bulgur/couscous og ris. For den som ikke er strikt paleo kan man legge til litt ordentlig fetaost i quinoasalaten, det er supergodt når den blir litt lun!»

Ceviche (forrett til 4 pers)
 • ca 200g hvit fast fisk, f.eks. helleflyndre/kveite eller breiflabb
 • ca 100g reker (i renset tillstand)
 • 1/2 rödlök -finhakket
 • 1 hvitlöksfedd -presset
 • ca 1/3 hakket röd chili
 • 1 korianderplante (fra butikken)
 • 2 lime
 • 2 avocado
 • salt og pepper

Fisken skjæres i ganske små biter (etter egen smak) og legges i en bolle sammen med rekene. Ha i løk, hakket koriander, chili og hvitløk, og press saften av limen over. Bland godt og smaksett med salt og pepper. La stå i kjøleskap i 15-45 min. Avocadoen serveres ved siden eller blandes i rett før servering.

Dampet laks og rotfrukter i foliepakker på grillen:

 • 4 store stykker fersk laks uten skin eller ben.
 • Grønnsaksblandingen -alt i småbiter:
 • 2 store gulerøtter
 • ca 1/2 sellerirot
 • 1 løk
 • 1/2 purreløk
 • 2 hvitløksfedd
 • en klikk smør  pr. pakke
 • 1-2 ss hvitvin eller matlagningshvitvin pr. pakke
 • Masse sitronpepper
 • Havsalt (med hvitløk, om du har)

Legg smøret og vinen i bunnen av en aluminiumsfoliepakke. Legg grønnsakene i og laksen på toppen. Krydre til slutt med salt og pepper.

Dampes på grillen i ca 20 min, til du ser at laksen akkurat bytter farge i midten. Ligger den for lenge blir den tørr!

Grillet lakseside med lun quinoasalat:

 • En halv lakseside med skinn
 • rapsolje med sitron
 • salt og pepper

Quinoa til 4 pers. (se på forpakningen) Jeg har brukt tricolore quinoa bare for at den ser morsommere ut enn den hvite, men det spiller ingen rolle!

 • 1 stor kvisttomat
 • 1/2 rødløk
 • ça 5-6 soltørkede tomater (biter)
 • 1 grønnsaks- eller hønsebuljong
 • 3 ss balsamikoeddik
 • 3 ss god olivenolje

Skrubb bort det som går å skrubbe bort av fiskeskjellene uten å ødelegge fiskeskinnet.

Gni inn fiskesiden med oljen og salte og pepre den.

Stek fiskesiden raskt på den rosa fiskesiden på høy varme. Har du gassgrill kan du bruke stekebrettet med fordel. Den skal bare få en lettstekt overflate før du varsomt snur den og lar den dampe på skinnsiden til den er klar. Pass på at den ikke blir tørr! Den er klar når den akkurat bytter farge i midten av fiskekjøttet.

Quinoaen koker du som det står på pakken, men kok opp vannet med en buljongterning i.

Skjær tomaten, løken og den soltørkede tomaten i småbiter og ha i en bolle. Når quinoaen er ferdig blandes den ned i bollen. Hell over oljen og eddiken og bland godt.

Serveres med det samme.

Ikke verst, hva? Camilla skal få gjesteblogge mer!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!