Vi hadde jo mine svigerforeldre og pappa og hans kone på besøk i går. Hva serverer man disse eldre? En venninne av meg på CrossFit Oslo har lagt sin elsk på Naturlig Mat (Hurra!) og fortalte at lammeburgeren med pistasjpesto var magnifique, og dermed var saken avgjort.

DSC_7110

Lørdag handlet vi lammekjøttdeig hos slakteren på Torshov, Strøm Larsen. Jeg elsker å handle hos slakteren. Så mye bra kunnskap hos de som jobber der, og så bra utvalg. Jeg får lyst på ca alt. Det virker som det er mest menn som vanker der. Jon spurte: har dere kjøttdeig av lam? Vi skal ha litt under halvannen kilo. Vent litt, sa mannen, jeg skal se hva jeg har. Og så ble han borte. De bak disken ropte opp nummer etter nummer og ekspederte folk. (Hos Strøm Larsen trekker man nemlig en nummerlapp, og mens man venter snubler småbarn rundt, det er litt kamp om å se hva som faktisk kan friste i disken og noen ganger roper de ansatte nummerene litt fort slik at både 75 og 76 kommer til disken samtidig og skal ha service. Igjen; jeg elsker å handle der).

Kanskje han må male kjøttet til deig, foreslo jeg og dro samtidig en veldig utidig spøk om bæææing bak veggen og ergo meget fersk kjøttdeig. Men ganske riktig. Mannen kom tilbake etter ti minutter og fortalte at han måtte kverne kjøttet. Vi kjøpte også pølse av innmat, som vi hadde til frokost på søndag. Kan ikke forestille meg at jeg lider av jernmangel med mitt inntak av leverpostei og nå også innmatspølse.

Lammeburgeren og pistasjpesto er altså hentet fra boken Naturlig Mat. Vi doblet oppskriften, til åtte personer. Noe naivt trodde vi at vi kom til å få rester, men med tanke på at Jon og jeg slekter på hver vår far så ble all maten borte rimelig raskt. Som tilbehør hadde vi søtpotet i ovn og en salat med masse spinat. Og til dessert: lavkarbo sjokolademousse (kan ikke kalles paleo med sukrin og en halv liter fløte og 300 gram mørk sjokolade, men jærskla god åkke som).

DSC_7141

Lammeburger med pistasjpesto

4 personer

Burger:

 • 675 g lammekjøttdeig
 • 1 ts spisskumin
 • 1/4 ts kanel
 • 1/4 ts allehånde
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts sort pepper
 • 0.6 dl finhakkede mynteblader
 • 0.6 dl hakket persille

Pesto:

 • 1 fedd hvitløk
 • 2.5 dl usaltede pistasjnøtter, uten skall
 • 1.25 dl olivenolje (bruk en som ikke smaker alt for mye)
 • 1 ts sitronjus (evt mer etter smak)
 • 0.6 dl løst pakkede mynteblader
 • litt havsalt (vi bruker Maldon)

Bland kjøttdeigen med krydder og urter.  Blandingen kan gjerne stå i romtemperatur noen timer for å få blandet smaken skikkelig.

DSC_7118

Form burgere og stek dem i panne (eller grill dem) i ca fire minutter på hver side. Du trenger ikke mye smør (om noe), for lammekjøttdeig er ganske så fett.

DSC_7137

Pestoen lager du ved å kjøre alt i en god blender. Den lot vi også stå i kjøleskapet noen timer for å få smakene til å godgjøre seg.

DSC_7119

Enkelt og utrolig godt! Og, som en bonus, middagen inneholdt en masse sunt fett og gode grønnsaker. Smaker godt å spise sunt!

Motta nyhetsbrev?

En gang i uken sender jeg klem og pepp til din digitale postkasse slik at både din og min uke blir litt bedre. Mitt mål er å gi deg kunnskap og verktøy slik at du kan ha det bra og levere på topp der du ønsker å skinne!